Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] 1.9 TDI - kąt wtrysku po raz kolejny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

tematów o kącie wtrysku mnóstwo ale ja szukam odpowiedzi na konkretną kwestię. W ostatnich dniach zrobiło się trochę chłodniej i mój tolek zaczął strasznie cieżko zapalać przy temperaturach 5-7 stopni po nocy. I zapala jakby nie równo na każdym garku. Pierwsza myśl - świeczki. Ale świeczki niby nie grzeją w takim zakresie temperatur. Zapiąłem więc vaga aby sprawdzić kąt wtrysku. No i co - niby OK. 54-60 w 000 w MB. W BS wartość 44-47 czyli niby też w miarę przyzwoicie. Ale pomyślałem chwilę, rzuciłem okiem na ostatnie logi robione z 2 miesiace temu i widzę, że wartości dla MB się nie zmieniły. Za to wartość w BS miałem ustawioną wcześniej na ponad 50. Czyli nastawnik sam zmienił wartość kąta w nastawach podstawowych? I jeszcze jedno pytanie - niechcący wyłączyłem motor przy zapiętym vagu. Jak załaczyłem zapłon po chwili to wartosć kąta w grupie 000 pokazała się 38. Co oznacza ta wartość przy załączonym zapłonie ale nie pracujacym motorze? :mysli: Bo 38 do dość mocno opóżniony kąt.

uzupełnij profil

Opublikowano

Podaj typ silnika

Opublikowano

Nastawnik nie zmienia statycznego kąta wyprzedzenia wtrysku... nic nie powinno go zmieniac w Basic Settings...

Owszem wartosc moze spaść np. ze wzgledu na wyciagajacy sie pasek rozrzadu... aczkolwiek nie powinna..

Sprawdz czy VP jest dobrze dokrecona...

Pozdr

Opublikowano
  • Autor

hmm, no właśnie. A co oznacza wartość kąta przy włączonym zapłonie ale zgaszonym motorze?

ps. czyżby pasek już mi się wyciągnął po 8 tysiącach od wymainy :mysli: No sprawdzę jeszcze faktycznie czy koło pompy się nie poluzowało.

ps. powiedzcie mi jeszce jak to jest w końcu z tymi świeczkami. Przy jakiej temperaturze grzeją? Bo kontrolka zapala sie na ułamek sekundy chyba zawsze nawet jak świecie nie grzeją :mysli: Bo dziś po nocy ( u nas 6 stopni) znowu cieżko załechatał i chwilę nierówno chodził (objaw jakby nierówno garki zapalały)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Sorry koledzy, że się powtarzam ale w innym wątku nikt nie chciał mi odpowiedzieć :confused4: Pytanie po raz kolejny o kąt wtrysku - przyspieszyłem u siebie statyczny kąt z około 44 do 65 w BS w celu poprawy odpalania. Po tej operacji niestety wartość kąta w MB też mi sie zwiększyła do około 65-67 także teraz w grupie 004, czyli w stopniach, na biegu jałowym na rozgrzanym silniku mam 2,0-2,2 BTDC przy wymaganym 1,3 BTDC? Wcześniej miałem prawie idealnie koło 1,3 BTDC a wartość w gupie 000 była w granicach tych magicznych 50. Dlaczego tak się zrobiło? Bo już teraz sie gubię - kręcenie pompą zmienia statyczny kąt wtrsyku, a na biegu jałowym kąt jest jest sterowny przez ECU, tak? W każdym razie ruszyłem delikatnie tylko pompą a zmieniły się wartości zarówno w BS jak i MB. Co zrobić żeby mieć w BS ponad 60 a w MB np. 50?

Opublikowano

Co zrobić żeby mieć w BS ponad 60 a w MB np. 50?

Chyba jest to nie wykonalne,poniewaz sterownik moze przyspieszyć zapłoń a nie opóźnić.

Opublikowano
  • Autor

czyli rozumiem, że w odwrotną stronę można to zrobić czyli ustawić sobie w BS kąt późniejszy a ECU w trakcie pracy powinno go przyśpieszyć do wartości wymaganej?

Opublikowano

Właśnie tak,dlatego mimo za późnego kata w BS,w MS masz prawidłowy.