Skocz do zawartości
IGNOROWANY

El. wiatrak chłodnicy - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio zajmuję się doprowadzeniem do ładu układu chłodzenia w moim aucie..
Miałem złe wskazania czujnika cieczy, dzisiaj wleciał nowy i jest ok. Na blacie, klimatronicu i VAGU ładna, równa temperatura.

ALE...

Nie działa mi elektryczny wentylator. Wiem, że powinien on się włączać gdy temperatura wzrośnie ponad norme, np. gdy używamy klimy, albo stoimy w upał w korku.

Miałem już z nim problemy, wleciał w tamtym roku nowy (używany) i do początku zimy wszystko działało. Teraz znów problem...

Gdzie szukać problemu? Obstawiam albo sam wentylator, albo termowłącznik, ten na wężu do chłodnicy.

Opublikowano

Gdy włączysz klime też sie nie włącza?

Opublikowano

Też, dzisiaj próbowałem zmostkowac przewody na termowlaczniku i też nie ożył wiatrak...

Jutro sprawdzę czy dochodzi do niego wgl prad. Jak dochodzi to znaczy ze wiatrak zdechl

Opublikowano

noo albo spróbuj mu bezpośrednio zapiąć 12V czasem sie tak dzieje ze szczotka sie zatnie i tez nie idzie.

Opublikowano

Podpiąłem go pod osobne 12V, sam nie chciał ruszyć, jak mu pomogłem to zaczął powoli się kręcić, ale śmigło lata na wszystkie strony. Czas jechać na zakupy po wiatrak :)

Opublikowano

No przyszedł czas na niego :D

Opublikowano

A wiesz może gdzie kupie wiatrak taki duży na całą chłodnice? Nie chodzi mi o taki sam jak jest obecnie, tylko na prawde taki fest wielki o średnicy min. 40cm. Jakiś sklep z takimi rzeczami.

Stwierdzilem, że wolę wydać raz, a więcej i nie obawiać się o to że mi się auto zagotuje w korku :)

Opublikowano

Zawsze możesz dobrać coś na szrocie. Coś co będzie duże i zmieści się pod maskę.

Opublikowano

Ty tam masz jeszcze wisko chyba wydaje mi sie ze sprawne wisko powinno załatwić sprawe w korkach, włączenie elektrycznego to chyba rzadkość w tych autach żeby schłodzić sam silnik. Ja na Twoim miejscu zakładał bym taki wentylator jaki tam powinien być.

Opublikowano

No jest wisko, ale odkąd mam to auto, to ma tendencje do przegrzewania, no i dosyć ostro jeżdżę, więc mocno obciążam silnik.

Taki wiatrak spokojnie załatwił by sprawę :)

Opublikowano

a wisko sprawne?:D

Opublikowano

No chyba sprawne, odkad sie ciepło zrobiło to chodzi jak odrzutowiec :P

Opublikowano

a to na ile Ci skacze wskazówka z temperatury, skoro uważasz że Ci sie przegrzewa?

Opublikowano

90-105/110 stopni. Raz już go zagotowałem w upał :)