Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z białym dymem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuje porady. Mam 1.8t AVJ z lpg, problem tkwi w kopceniu na biało ewidentnie spala olej. Na zimnym nie puści ani chmurki, nie kopci w czasie jazdy tylko i wyłącznie na postoju, jeśli pracuje na jałowym dłuższą chwilę i dodam gazu mam za sobą chmurę dymu oraz w zakrętach jeśli auto sie przechyli to równiez zakopci.. Silnik pracuje równo. Założyłem używaną turbinę i jest to samo, czy zawieźc starą do regeneracji ? Stara turbina to k03-29. Oleju ubywa jakieś 250ml na 1 tys. Wycięty został kat.

Mam film :

https://youtu.be/Zu9Iw7S20JY

A zapomniałbym, miałem sporo oleju w IC, wyczyściłem i zmieniłem turbo i nadal dymi, po zmianie przejechałem jakieś 500 km i dzisiaj zaglądałem do ic i są dosłownie śladowe ilości.

Na chwilę obecną mam zawór DV uszkodzony, i myślę czy nie przeczyścić całej odmy

Będę wdzięczy o porady.

Edytowane przez roni07

Opublikowano

wyczyść odme, wymień DV i wtedy sprawdź. A dym to mi bardziej wygląda na niebiski niż biały

bo dolot rozumiem wyczyściłeś cały?
na nowej turbinie też są ubytki oleju? takie same? może po prostu silnik go spala a Ty szukasz przyczyny w turbinie

Opublikowano

Miałem podobnie u siebie, turbina zregenerowana 100% sprawna ( wysyłałem do sprawdzenia ) a dalej dymił na niebiesko, olej w dolocie ( nie wiem czy nie ze starego turbo, bo nie czyściłem intercoolera ). Chciałem już silnik robić, ale coś mnie tknęło żeby porządnie wyczyścić dolot i odme. Teraz nie kopci, także najpierw zrób odme, jest dosyć obszerny temat na forum o niej :)

Opublikowano

ja znów miałem podobnie tyle że turbina puszczała , dałem do regeneracji wymieniony został cały środek i teraz ani dymka a jest Avj po chipie i wyciety kat

Opublikowano

Jak turbo puszcza uszczelniaczem do kolektora wydechowego bo będzie kopcił na biało, niebieski dym oznacza że olej spala sie w komorze spalania czyli albo leje sie przez uszczelniacze albo pierścieniami, stawiałbym na uszczelniacze zaworów ale odme trzeba sprawdzić w pierwszej kolejności.

Opublikowano
  • Autor

W sobote targam kolektor i wtedy wyczyszczę odmę i przy okazji zobaczę czy uszczelniacze są w oleju ale jak by uszczelniacze to na zimnym puszczał by dyma a u mnie na zimnym dosłowni nic nie kopci, dzisiaj pomacałem przewody od odmy i są uwalone olejem tam pod kolektorem

Opublikowano

Zrób mały test jeśli masz tą starą turbinę. Postaw ją na śrubach mocujących katalizator czyli wirnikem do góry. Jeżeli po jakimś czasie zacznie wyciekać z niej olej po stronie gorącej znaczy że puszcza go w wydech i stąd biały dym. Bardzo możliwe, że Twoja druga nowa używana turbina ma to samo. Luzy na wirniku są?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie, trochę poszedłem z tematem. Może komuś się przyda.

Turbo poszło na nowe uszczelniacze i do tego nowy wirnik ponieważ zrobiłem test który podpowiedział mi kolega wyżej aby postawić turbo w pion- leciał olej kroplami.

Cała odma wyciagnieta (na szczęście nic nie połamane) był syf, wymieniłem również słynny zawór kierunkowy ponieważ przepuszczal i ogólnie był pekniety.

Obroty wolno mi spadały dalej, wymieniłem czujnik sprzęgła.

Efekt - w końcu nie kopci oraz obroty szybko spadają

Jeszcze tylko dv

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roni07