Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak mocy audi 1.6 AHL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam audi 1.6 AHL z gazem (6lat).

Zauważyłem brak mocy przy przyspieszaniu, od ok. 4000 tys obrotów dopiero czuć jak idzie do przodu a do tych 4000tys tak jedzie jakby nie chciał.

Na gazie i PB jest identycznie.

Wymienione wtryski gazu, świece, kable, kopułka, wszystkie filtry wraz z wymianą oleju.

nawet na postoju przy samym gazowaniu zbierają mu się te obroty tak jakby nie chciały.

Widziałem film z gazowania identycznego silnika na forum wrzucony przez forumowicza i całkowicie inaczej reaguje na pedał gazu.

mój jest tak jakby przymulony.

Na VAG nie wykrywa żadnych błędów. Jakieś sugestie ?

Opublikowano

Uroki 1.6 :) Trzeba trzymać obroty by jakoś szedł do przodu.. Mam podobnie w swoim aucie. Przy wyprzedzania redukcja do 3 biegu i jakoś idzie wtedy...

Opublikowano
  • Autor

Moze i masz racje ale mialem okazje sie przejechac takim samym silnikiem tylko o rok mlodszym i calkowicie inaczej sie zbieral, moze i gaz po 6 latach zrobil swoje.. A co myslicie o wycieciu kata i wstawieniu zwyklej rury ?

Wysłane z mojego P6000 5.0 01 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Najlepiej wytłucz kata z oryginalnej puchy i ją zostaw :) . Co do mulenia silnika to sprawdź błędy. I w przypadku AHL'a możesz sprawdzić klapki w dolocie, mogą wpływać na przyspieszenie. Mój po ogarnięciu klapek, wyczyszczeniu przepływki i przepustnicy jest nie do poznania jak na 1.6.

Opublikowano

Najlepiej wytłucz kata z oryginalnej puchy i ją zostaw :) . Co do mulenia silnika to sprawdź błędy. I w przypadku AHL'a możesz sprawdzić klapki w dolocie, mogą wpływać na przyspieszenie. Mój po ogarnięciu klapek, wyczyszczeniu przepływki i przepustnicy jest nie do poznania jak na 1.6.

O jakim ogarnięciu klapek mówisz? Co tam się z nimi dzieje dokładnie ?

Opublikowano

U mnie winny był jedynie przewód od podciśnienia - przetarł się delikatnie. Jednak podobno często padają tam membrany w siłowniku. Warto zdjąć osłonę i sprawdzić, czy siłownik pracuje przy dodawaniu gazu.

Tutaj masz schemat:

image.jpg

Siłownik to numer 2. U mnie przetarł się przewód numer 19 :decayed: .

Jeśli chcesz zerknąć czy dobrze pracuje siłownik zdejmij osłonę (16) - jest na zatrzask i dodawaj gazu patrząc czy pracuje. :)

Opublikowano

ok dzięki jutro sprawdzę :)

Panowie, sprawdziłem właśnie ten siłownik i po zdjęciu klapki nr 16 nic nie pracuje przy dodawaniu gazu, ani drgnie. Przy zgaszonym silniku tylko zmienia położenie i po odpaleniu też zmienia w to samo za każdym razem. Czy to znaczy, że jest uszkodzony ?

Pomoże ktoś ? :)

Pomoże ktoś ? :)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

i jak problem rozwiazany??