Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kolizja z rowerzystką, jej wina

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wczoraj miałem kolizje z rowerzystką, jechała z na przeciwka i jeszcze przed skrzyżowaniem zaczęła skręcać w lewo. Nic się jej nie stało, pogotowia nie chciała, policja była. Winę uznali jej, dostała 300 zł mandatu. Prawdopodobnie żadnego ubezpieczenia ona nie posiada. W samochodzie mam rozwaloną szybę czołową, wgniecenie na dachu i błotniku, rysy na dachu lusterku, zderzaku, błotniku, pognieciona tablica rej. Mam samo OC. Policjantka mówiła że to powinno pokryć moja ubezpieczalnia, i potem z niej sciągać kase jakoś, ale dzisiaj rozmawiałem z jakimś rzeczoznawcą i mówi że nie ma na to szans i trzeba albo się z nią dogadywać albo sprawa cywilna. żadnej szkody nie zgłaszałem. Co radzicie robić w tej sytuacji ?????

Edytowane przez matix0907

Opublikowano

A z jej ubezpieczenia na życie? Chyba każde takie posiada. Spróbuj się dogadać, jak nie będzie chciala to sprawa w sądzie.

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem czy ona coś takiego ma, będę próbował się dowiadywać, mam już jej dane od policji i przez znajomych znajomych próbuje się dowiedzieć o jej sytuacji materialnej, podobno dobra nie jest i ma niską rentę. A jest to w miarę młoda kobieta.

Opublikowano

z tego niby co ja "slyszalem" to sama z kieszeniu musi placic czyli kierunek sad :)

Opublikowano
  • Autor

Pewnie i tak trzeba zrobić.

Opublikowano

Spróbuj sie dogadać najpierw, dobrze, że jej się nic nie stało

Opublikowano
  • Autor

Bardzo dobrze bo to całkiem by było. Mam zamiar ją znaleźć, o ile to się uda. Jestem prawie pewny że tak nic nie wskóram.

Edytowane przez matix0907

Opublikowano

Najpierw z nią pogadaj, to że rencistka nie znaczy, że kasy nie ma (różnie w życiu bywa) i za wszystko zapłaci.

A może ma jakieś ubezpieczenie mieszkania itp, w którym na OC w życiu codziennym, które to może pokryć.

Jeśli nic z tych rzeczy, to bierzesz notatkę z Policji + faktury za naprawę i zakładasz sprawę w sądzie.

Opublikowano

Skoro na miejscu była policja, to mają sprawcę spisanego. Nietrudno więc ustalić kto zacz. Kolejnym krokiem jest wizyta u tej pani. Prawdopodobnie nie posiada polisy OC dla rowerzystów (nie jest obowiązkowa), bo to jak znalezienie pełnej butelki piwa po wieczorze kawalerskim, w związku z czym trzeba kobietę uświadomić, że albo pokryje wydatki na naprawienie szkody dobrowolnie, albo czeka ją parę wizyt w sądzie i dopiero później pokrycie wydatków oraz kosztów sądowych. Trochę to nasze prawo prawo kuleje, bo właściciela nieubezpieczonego samochodu UFG będzie ścigać o kasę do 3 pokoleń wstecz, a rowerzyści, rolkarze, wrotkarze i inni wózkowi, traktowani są jak święte krowy, którym nic, poza procesem cywilnym nie grozi.