Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwne "załamywanie" się obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Sprawa wygląda dość dziwnie i nie wiedziałem jak to opisać wcześniej ale od samego początku tak się dzieje(październik 2014 - data zakupu auta).

Po prostu tak jakby 1 cylinder przypadkiem na jeden cykl się odłączał. Dziś udało mi się wyłapać to na jednym z logów - przypadkiem ;-)

http://vaglog.pl/log_225948.html

Ogólnie sporadycznie wypadają zapłony na różnych cylindrach ale to jest 1 na 10minut czy więcej podczas jazdy z kompem. Jak widziałem nie było tego więcej niż 1 - i było to głównie podczas przełączania z Benzyny na Gaz. Ale to co obrazuje ten log to była ciągła praca na gazie więc widać że coś się dzieje, tylko pytanie co ? Czasami chodzi pól godziny i nic nie stanie się, a czasami kilka razy pod rząd co 5-10sekund - trudno wyłapać go.

-> świece nowe(mają jakieś 3tyś km) NGK

-> filtr powietrza, filtr oleju, olej, filtr pyłkowy, odkurzony pojemnik filtra powietrza - ok 500km temu

-> olej Castrol Magnatec 5W40 C3

-> przebieg 240tyś

Prawie brak błędów na komputerze - staram się na bieżąco wymieniać padające czujniki.

- aktualnie jest tylko sporadyczny błąd termostatu:

Address 01 -------------------------------------------------------
Controller: 8E0 909 518 AA
Component: 1.8L R4/5VT 0004
Coding: 0011701
Shop #: WSC 63351
1 Fault Found:
17701 - Map Controlled Engine Cooling Thermostat (F265): Short to Plus
P1293 - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent
Readiness: 0000 0000

- i czasami błąd turbiny jak go trochę podeptam:

16683 - Boost Pressure Regulation: Control Range Not Reached
P0299 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent

Turbina pójdzie do regeneracji, bo cieknie olejem - może to być też przyczyną???

Na dokładkę dodam że jak czasami wypadają zapłony przy przełączaniu Benzyna Gaz, to nie ma takiego spadku obrotów, a tutaj jest tak jakby w ogóle iskry nie było i widać ten spadek obrotów, gdzie nagle silnik ratuje się i kolejny cylinder dostaje większą dawkę i takie cuda się dzieją.

Edytowane przez ExeQtoR

Opublikowano

Edytowane przez kawowy19

Opublikowano
  • Autor

Kawowy19, nie wiem czy ja oślepłem czy nic nie napisałeś...??

Opublikowano

Sprawdź zaworek odpowietrzenia skrzyni korbowej. Jeśli jest dziurawy to wypadają zapłonu i silnik pracuje nierówno.

Opublikowano
  • Autor

masz na myśli odmę?

-> jest nowa z serwisu ASO (7tyś km temu)

Do tego założyłem Catch Oil Tank'a polskiego producenta, sam wykolankowałem króćcami na dół i do góry z powrotem do układu (układ zamknięty), po to aby zbiornik był najniżej - po 7tyś km stwierdzam, że tam nie było prawie nic oleju.

Opublikowano

qgfbr4y6.png

Takie coś.

Opublikowano
  • Autor

nie kojarzę gdzie go szukać, na googlach też obrazki pokazują przeróżne miejsca... możesz podpowiedzieć gdzie to jest z jakimś rysunkiem gdyby dało radę ;-)

Po powrocie z urlopu poszukam go i ewentualnie kupie nowy, bo pewnie nie da się go w prosty sposób sprawdzić ??

Opublikowano

da sie w prosty sposób. Scisnij rurkę idącą od kolektora do tego zaworka. Ale to raczej nie to-moim zdaniem. jakby na wolnych kulał to wtedy może być zaworek ale jak losowo co jakiś czas wypadają zapłony to raczej nie wina zaworka. Może problem tkwi gdzieś w intalacji. jakaś śniedź w skrzynce albo coś z okablowaniem cewek,wtrysków...
No ale ten zaworek zawsze warto sprawdzić