Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z zaworem egr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z moją Audi :( z zaworem EGR, auto ma nie kiedy tak że raz ma ducha i zbiera sie, aż miło a niekiedy nie idzie, tak jakbt turbo sie nie załaczalo, posprawdzalem szczelnosc,wezyki itd, wymienilem zawor N75 ( myslalem ze to on jest winny) . A okazalo sie że jak odłacze kostke od EGR ( ta obok co przychodzi do EGR) to zbiera się, a jak tylko ją włacze to nie chce. EGR wyciagnąłem i wyczyscilem, nic to nie dało. Auto dalej jezdzi tak samo. Nie kiedy gdy przyspieszam auto delikatnie szarpnie, przeważnie przy obrotach silnika 2000-2200. Po podłączeniu pod komputer wyskoczyl błąd "ZAWOR EGR ZBYT NISKIE SYGNAŁY " , Prosze o pomoc, jesli ktos zna przyczyne i co z tym zrobic.

Opublikowano

Elektryczny zawór EGR-a w BKE posiada czujnik położenia grzybka zaworu, to prawdopodobnie on powoduje problem.

Szukaj używki, albo nowego, w zależności od zasobności portfela :)

Można by się pokusić o wymianę samej elektroniki zaworu, wydaje mi się że powinno wystarczyć , aby zaczęło wszystko z powrotem banglać poprawnie :hi:

Jak uporasz się z brakiem mocy , a poszarpywanie pozostanie to napisz , myślę że z tym też damy radę :decayed:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Wymianę eleektroniki ? Jak miałbym to zrobic , chodźi o przewody, kostkę ? Gdzie znajduje sie ten czujnik ?

Edytowane przez stiwi50

Opublikowano

EGR masz chyba taki:

20150515_191915_1600x1200.jpg

Można z niego zdemontować sam ten czarny element plastikowy, w nim znajduje się czujnik położenia

Opublikowano
  • Autor

Zobacz ofertę: ZAWÓR EGR AUDI A4 B6 B7 1.9TDI 2.0TDI 038131501BH

http://allegro.pl/showItem2.php?item=5401671696

Mam dokładnie takie cos , pod czarnym płatnikiem sa dwa jak by bolce i tyle .

Edytowane przez stiwi50

Opublikowano

No, dokładnie taki sam jak na moim zdjęciu :decayed:

Te dwa "bolce" jak je nazwałeś, to zasilanie silniczka zaworu, a w głębi , na przedłużeniu osi grzybka zaworu powinien być czujnik jego położenia :naughty:

Paluchem go można nacisnąć, a po zwolnieniu nacisku powinien wrócić na swoje miejsce :hi::P

Opublikowano
  • Autor

Aha.. W takim razie znow mam to rozbrac , i co z tym zrobic? Aby to dzialao wszystko jak należy?

Opublikowano

Pewnie wymienić na inne :naughty:

Chyba że się zacięło w pozycji wciśniętej i da się odblokować :wink:

Opublikowano
  • Autor

Ale co mam wymienić ? Te blaszki? Czy co? Jestem zielony w tym ...

Masz jakieś zdjęcie tego co trzeba wymienić ?

Opublikowano

Trzeba wymienić albo kompletny zawór EGR, albo chociaż ten plastikowy element z czujnikiem i kostką podłączeniową przewodów :decayed:

Albo jeszcze jedna opcja, zaślepić go i wyprogramować jego obsługę z ECU silnika :naughty:

Wielu tak robi i sobie chwali, ja nie jestem jednak zwolennikiem takiej opcji :hi:

Opublikowano
  • Autor

Aha... Myślisz ze jak tak kupie przez internet dajmy na to na Allegro to zawor bedzie działać ? Nie chce nowego kupować bo troche drogie sa ..

I czy aby napewno jest to wina zaworu ..

Opublikowano

Przy używańcach zawsze jakieś ryzyko jest , ale myślę że można zaryzykować, trzeba tylko umówić się ze sprzedającym mailowo, jak będzie wyglądała sprawa ewentualnych zwrotów :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Moge sprawdzic Vagiem jakos to czy napewno Egr mam uszkodzony ?

Opublikowano

Po podłączeniu pod komputer wyskoczyl błąd "ZAWOR EGR ZBYT NISKIE SYGNAŁY "

A jak myślisz, o czym to świadczy ?

Jak by to było przerwa / zwarcie, to mogła by być jeszcze wiązka , tak to raczej tylko zawór.

Chyba że coś pokręciłeś z opisem błędu, jaki był konkretnie kod błędu ? :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Zawor egr zbyt niskie sygnały 16791

Opublikowano

Jak chcesz potwierdzić na 100% bez wydawania kasy , to znajdź kogoś z silnikiem BKE,BPW albo BRB i zamień się z nim na próbę na EGR-y :decayed::hi:

Opublikowano
  • Autor

To niestety odpada nie ma nikt w okolicy u mnie b7 same b6.. A mozesz mi powiedzie jaka geometria turbo jest u nas . Musze na wolnych obrotach ja smarować ?

Opublikowano

A mozesz mi powiedzie jaka geometria turbo jest u nas . Musze na wolnych obrotach ja smarować ?

Zmienna geometria turbiny pracuje bez smarowania, chyba że na siłę sadze podciągniemy pod smarowidło :decayed:

Ale na pewno w większych ilościach potrafią ją skutecznie unieruchomić :P

Opublikowano
  • Autor

Aha, czyli nie trzeba .. Bo w b6 kolega zawsze po jeździe na 3-5minut zostawia włączę auto .

Opublikowano

Nie no zaraz, pytałeś o smarowanie geometrii, a teraz to Ci chyba chodzi o chłodzenie turbiny :decayed:

Po ostrej jeździe jak najbardziej wskazane jest żeby silnik sobie popracował na wolnych w celu wystudzenia turbulum :naughty: