Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Z dwumasy na jednomas (koło sztywne)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam Audi A4 B5 z 96 roku z silnikiem 1.9 TDI 110 KM (kod silnika AFN)

Mam teraz pytanie, ponieważ będę zmieniał sprzęgło i mechanik mi doradził, żeby przejść z dwumasy na jednomase koło sztywne (niższy koszt) no i teraz pytanie. Z czego przełożyć, mówił mi, że z benzyniaka można v6 i jeszcze czegoś bo chodzi o to, żeby nie stracić na momencie obrotowym czyli mocy po przekładce. Także może ktoś z Was będzie wiedział z czego najlepiej włożyć?

Pozdrawiam

Opublikowano

Jest temat o tym już na forum. Wstawiają chyba z silnika 1Z. Ja bym się w to nie bawił bo sprzegło zmieniasz raz na 200- 300 tys km i czy warto zaoszczędzać te 500 zł kosztem komfortu? Pytałem kiedyś mechanika swojego czy warto wstawiać jednomas i powiedział, że czuć drgania potem. Lepszym sposobem jest regeneracja starej dwumasy.

Edytowane przez jospethe

Opublikowano
  • Autor

Niby te

Jest temat o tym już na forum. Wstawiają chyba z silnika 1Z. Ja bym się w to nie bawił bo sprzegło zmieniasz raz na 200- 300 tys km i czy warto zaoszczędzać te 500 zł kosztem komfortu? Pytałem kiedyś mechanika swojego czy warto wstawiać jednomas i powiedział, że czuć drgania potem. Lepszym sposobem jest regeneracja starej dwumasy.

Niby te drgania nie są tak bardzo odczuwalne tylko chodzi o moment obrotowy, żeby auto nie straciło na mocy. Znalazłem temat, że biorą chyba z silnika 1Z do AFN'a - http://a4-klub.pl/index.php?/topic/51400-b5-afn-zamiana-kola-dwumasowgo-na-kolo-jednomasowe-afn-1z/

Opublikowano

Sprzęgło z 1Z pasuje do afn.

"zetory" miały chyba montowane tylko sprzęgła jednomasowe ( z tego co się orientuje)

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Hezen

Opublikowano

Ja mam u siebie z 1Z koło, drgań jakoś specjalnie nie czuć, jedynie delikatne szarpanie przy zmianie biegów czego nie ma przy 2 masie. Szukaj z a80 1.9tdi 1z.

Opublikowano

VALEO robi takie przejsciówki

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Szukam i szukam.... Założyłem do AJM koło od 2.0 80 b4 powiadają że takie same jak w 1Z + do tego sachs 3000 722 002. Sprzęgło ślizga się od 2-jki, 2 tys rpm. POMOCY !

Edytowane przez koteceq