cerui Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 (edytowane) Moje Audi: B6 sedan 1.9tdi AWX alu zmienione z 15" na 18" Ostatnio wziełem się za zakładanie tempomatu, bo podróż się zbliża a tu jak zwykle cos musi wyskoczyć Zakładałem tempomat. Wszystko robione zgodnie z poradnikiem, Nie napotkałem żadnych ekstra problemów - było tak jak zostało to opisane w poradniku. Niestety tempomat nie działa. Kolega wyjął czujnik pedału sprzęgła (okazało się że bolec wbity do środka i nie odbijał) wyjął czujnik hamulca (?) - brake light switch - i ten wydawało się ok. Czujnik sprzęgła zamówiony oraz czujnik stopu (tak dla pewności). Teraz jednak podczas jazdy zapalalają się kontrolki abs i esp: 00526 - Brake Light Switch-F 27-10 - Implausible Signal Po wymianie obu czujników wciąż to samo - wciąż wyskakujące kontrolki ABS+ESP Światła stopu zapalają się i gasną, są wporządku. Zdarza się że naciskając kilka razy pedał hamulca podczas postoju , silnik włączony, kontrolki się zaświecą. Moje próby pozbycia się usterki: dolanie płynu hamulcowego (miałem 2 tygodnie wcześniej wymieniany zacisk z tyłu i odpowietrzony). W tej chwili mam założone 18" alufelgi. Zamierzam założyć stare 15" i pojeździć i zobacze co będzie (nie wiem czy to związane - strzelam). Jeśli nic nie pomoże to wkładam stary moduł (nie obsługujący tempomatu), odpinam manetke i obadam. Jak zdezaktywować tempomat w Vag-com w sekcji Engine, bo wcześniej sie go tam aktywowało logując [select] [01 - Engine] [Login - 11] Enter 11463 to activate cruise control [Do It!] Macie jakieś strzały co moge sprawdzić? Jak całkowicie zdezaktywować tempomat tak aby przywrócić stan sprzed zakładania go? @edit Światła stopu działają nawet jak wyskakują kontrolki abs/esp. Stary błąd znikł a pojawił się 01435 brake pressure sensor 1 g201 35 10 intermittent Zmiana kół na 15" nic nie daje. @edit 2 Wieczorem, przez przypadek zauważyłem, że naciskając lekko pedał hamulca światła się nie zaświecają. Trzeba wdusić pedał aby zaświeciły światła stopu. Dodając tą informację do innej, że błąd powodujący wyskakiwanie kontrolek abs+esp nastąpił po wyciągnięciu i ponownym włożeniu czujnika stopu aby go obejrzeć nasuwa mi się odpowiedź że muszę poprawnie zainstalować ten czujnik. Wtedy dopiero będę mógł go odrzucić jako przyczynę. Kilkukrotne wduszenie stopu (nawet na postoju po odpaleniu silnika) powoduje wyskakiwanie kontrolek, ale czy to będzie związane z błędem 01435? @bump podbijam bo pojawiły się nowe pytania Moje pytania: -Jak najczęściej naprawia się błąd 01435 brake pressure sensor 1 g201 35 10 intermittent? -Czu źle wyregulowany czujnik stopu może powodować powyższy błąd, tj 01435? @edit Trzebabylo rozebrac i wyregulowac czujnik stopu. Nie mam juz błędów. Tempomat jednak nie dziala :/ Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez cerui
Rekomendowane odpowiedzi