Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z Gruszkami ASN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...i wałkami rozrządu waliliby po głowie ślusarza :D

Z innej strony patrząc, to plastik jest dobrym izolatorem ciepła, gdyby wszystko było tam z metalu to gumy w gruszkach szybko (szybciej) by szlag trafił, no nie? :mysli:

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano
  • Autor

...i wałkami rozrządu waliliby po głowie ślusarza :D

Z innej strony patrząc, to plastik jest dobrym izolatorem ciepła, gdyby wszystko było tam z metalu to gumy w gruszkach szybko (szybciej) by szlag trafił, no nie? :mysli:

Fakt. Ostatni upalny dzień i po 3h odstania w dalszym ciągu nie mogłem sie oprzeć nawet o przedni pas.

Jakoś kosmicznie te motory sie grzeją.

Poprzednio miałem ACK i tez nie lepiej ze schłodzeniem po jezdzie do jakiegoś dłubania.

U siebie monitoruje teraz dorobioną mosiężna ośkę pomiedzy gruszkami, czy nie popłynie w któryms momęcie :)

Opublikowano

Robocza temperatura cieczy zaczyna się od 80st.C ale tak naprawdę dobrze rozgrzany motor ma temp. płynu pomiędzy 100-115st.C

I jest to przewidziane konstrukcyjnie.

Te 90st.C widoczne cały czas na szafie, to ściema :P

Opublikowano

Jeśli chodzi o solida to nie cierpię go dlatego posłużył mi jedynie do wygenerowania 3d pdf. Wolę MasterCam. Majstrem to jestem ja więc z tym problemu nie ma nie mniej jednak nie mam możliwości za bardzo przy kombinować tak aby szef nie widział. Tokarkę w pracy mamy z tym, że też manualną a tak złożonego kształtu nie ma sensu robić na manualnej, więc jeśli chodzi o prototyp to oczywiście zrobię sobie jak tylko bd chwila wiadomo trzeba przetestować. Ale jeśli potrzebne było by więcej sztuk to musiał bym to zlecić firmie która z nami współpracuje i mają tokarki cnc ( u mnie są tylko frezarki cnc 3 sztuki ). Zlecając taką robotę najlepiej było by zlecić min 20 sztuk bo inaczej i mi i im nie bd się opłacało tego robić...Cena trudno powiedzieć myślę, że nie mniej na pewno niż 100zł a raczej przedział między 150-200 zależy od ilości do wykonania, wytoczyć to jedno po toczeniu trzeba będzie u nas na frezarce zrobić resztę + jeszcze element do mocowania w mechanizmie ( oryginał jest plastikowy więc się da wcisnąć natomiast aluminiowego się nie wciśnie). Jeśli chodzi o mnie to mechanizm w moim samochodzie działa ok tylko wcześniej miałem walnięty wałek dlatego zmieniłem razem z gruszkami dzięki temu mam drugi zestaw gruszek na testy... Sprawa wałka odpada kategorycznie wykonanie go z aluminium jeśli nawet by się udało to było by to bez sensu bo aluminium się utlenia i w końcu przestało by to działać, poza tym tak jak pisałem trzeba by wtedy przerobić kolektor ponieważ wałek metalowy by go wycierał o wiele szybciej niż plastikowy już nawet nie wspominając o uszczelnieniu całego układu. Jedyną szansą był by plastik z tym, że trzeba by opracować wszystko od nowa tak aby nie było takich cienki ścianek itp ale to znów wtedy przepływ powietrza się zredukuję więc nie ma sensu...

Opublikowano
  • Autor

Ja się w końcu doczekałem i tak jak wspomniałem wyżej czasem lepiej swoje naprawiać niż kupować używki.

Przykład w poniższych zdjęciach.

To moje gruszki:

http://fs2.directupload.net/images/150922/gugeoqh9.jpg

To są te właśnie kupione:

http://fs1.directupload.net/images/150922/n4ne6dcj.jpg

Dodam, że sprzedający nie ma zdjęć tyłu gruszek, a na prośbę o ich przesłanie, kazał zadzwonić do siebie.

W rozmowie mówił, że znają problemy ASNów, mocowanie wałka i sprawdzają przed wysyłką, bo wiedzą na co zwrócić uwagę.

Dostałęm takie jak ze zdjęcia.

Gdyby nie to, że potrzebowałem popychaczy gruszek, to juz bym to pakował z powrotem.

Pokazuje to jednak, że często lepiej się wysilić i swoje naprawiać niż liczyć, że z używki będzie dobry.

Oczywiście nie ma reguły, bo są i ładne używane.

Wracając, proszę się przyjrzeć, na mocowanie wałka (uzywki allegro), w górnym lewa ścianka jest w mikronach, a w dolnym prawa.

Jak się te ścianki kończą to wałek się już nie obraca, bo te dwa zaczepy, według mnie już go nie obruca.

Takie igły też sprzedają :)

Z dobrych info, to gruszki rozłożyłem.

Nawet w miare łatwo poszło :)

http://fs2.directupload.net/images/150922/njmrsrob.jpg

http://fs2.directupload.net/images/150922/sh96ojvy.jpg

Nie upieram się, że da się to rozłożyć ładnie bez śladów ingerencji na samochodzie, ale pewnie sie da, a to oznacza, że mogę zamiast spawanego ramiona mieć całe :)

Envin pozazdrościć zaplecza maszynowego :)

Z cnc dużo można i sobie dorobić i zarobkowo.

Z moimi rozległymi zainteresowaniami, gdybym miał takie machiny to pewnie w ogóle do domu bym nie wracał tylko ciągle coś dłubał :)

Co do piasty na aluminiowych popychaczach (element mocowany w mechaniźmie) to może środek z teflonu wytoczyć i wcisnąć?

Kiedyś piasty śmigieł do silników drona z teflonu toczyłem i bardzo dobrze to działało i się obrabiało.

Może jednak trzeba by wyfrezować przy otworze popychacza, szczelinę jak jest w ori i na wcisk teflon, czy plastik się wciśnie?

Te dorabiane są niby bez nacięcia i wygladają jak by wcisneli plastik z kołnierzem.

http://gruvenparts.com/website/imgs/fullsize/1014.jpg

Tak czy inaczej to musi być tam coś co nie wytrze baryłki mechanizmu.

Cena o jakiej myslałeś 150-200 to sztuka, czy para? :)

Opublikowano

Tak myślę o takiej cenie za 2 sztuki czyli komplet oczywiście. Właśnie myślałem o jakimś tworzywie typu Tecaform itp. wcięcie w środku musi być inaczej by się to wysówało troszeczkę może być z tym problem ale mam już plan.

Opublikowano
  • Autor

Tak myślę o takiej cenie za 2 sztuki czyli komplet oczywiście. Właśnie myślałem o jakimś tworzywie typu Tecaform itp. wcięcie w środku musi być inaczej by się to wysówało troszeczkę może być z tym problem ale mam już plan.

Cena wydaje się być adekwatna do roboty i części na jaką płacimy :)

Informacyjnie, spawanie dzwigni gruszki starczyło na niecałe 2tyg.

Z racji, że mam drugie gruszki, to informuję że da się bez problemu mając drugą dzwignię gruszki, wymienić ją na samochodzie, bez odkręcania czegokolwiek.

Zarówno do rozłożenia gruszek używek, jak i mojej uszkodzonej na samochodzie, użyłem jedynie rąk i mini łoma :)

https://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/narzedzia-reczne/narzedzia-udarowe-i-lupiace/lom/lom-101021/

Zapewniam, że nie ma śladu ingerencji na plastiku i całość jest zatrzaśnięta jak było wcześniej.

Wiadomo jak się wie jak to proste, ale wymiana dzwigni (popychacza) z czyszczeniem wszystkiego zajmuje 10-15 min.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam Wszystkich 

Numer całej gruszki wraz z  wałkiem to : 06c 133 611 może ktoś ma na sprzedaż ? Albo są dostępne te same zestawy naprawcze. 

Edytowane przez powaguspisz

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam serdecznie.

Czy dalej była by możliwość zakupu tych specjalnie dorabianych ramion do tych gruszek ?

Pozdrawiam