Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ake 180 km Problem z olejem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich ! Tak jak w temacie jak jechałem sobie z pracy to na trasie wyskoczyła kontrolka z oleju , gdy zatrzymałem się zniknęła dla pewności zgasiłem auto popatrzałem na bagnet mokry z oleju był tylko troche dziwnie nie równo myślałem ,że może coś z kompem nie tak jadąc dalej przejechałem ze 30 metrów i znów to samo od razu stanąłem z boku zadzwoniłem po kumpla przywiózł mi olej Castrol Edge 5W40. Stojąc lekko z górki odczekawszy kilkanaście minutek sprawdzam olej pokazuje więcej jadę dalej i to samo ! Wlałem 4L oleju dzwoniłem do mechanika mówił mi że mogło to póść na sprężarkę itd. tylko był zdziwiony że az tak dużo i nie pokazuje ... Pojechaliśmy po jeszcze litr wlałem i to samo tylko że po włączeniu silnika nic nie pokazuje jak przygazowałem do 3k obrotów od razu kontrolka się pokazuje z oleju . Zaglądałem na wałek wyglądał na to że smaruje go olej po przygazowaniu tryskał z niego olej . Jednak że kolega ma automat w multitroniku nie ogarniał jak z holowaniem i zajechałem nim do domu jakieś 5-7 km i nic się nie stało po otwarciu maski zauważyłem , że przy turbinie są dwa białe kabelki każdy z nich podpięty osobno i jeden z nich jest oderwany i nie wiem czy będzie można go przylutować bo przy samym wtyku to jest , zrobie jeszcze fotke tych kabelków i wrzucę.

Opublikowano

Rozumiem, że przelaliście w sumie 5 litrów oleju :shock3: ? Po przylutowaniu tego kabelka powinien przestać walić kontrolką ciśnienia. I lepiej sprawdź jaki masz teraz stan oleju i odciągnij nadmiar, zanim porozwala wszystkie uszczelnienia.

Opublikowano

Kabelki o których piszesz są własnie do czujnika ciśnienia i temperatury oleju. Skoro jeden z nich sie urwał to jest bardzo duża szansa że to był powód zapalenia się komunikatu. I tak jak pisze kolega wyżej, DOPROWADŹ POZIOM OLEJU DO NORMY, 5 litrów więcej w silniku to zdecydowanie za dużo.

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej pisał jeden jest od temperatury oleju drugi od czujnika ciśnienia oleju. Ale czemu tyle oleju dolewaliście 5 litrów co tam wogole oleju nie było czy co.

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie w tym problem ze nie widzialem wczesniej tego kabelka poniewaz rozgladalem sie bardziej za jakims wyciekiem ...Dolalem tyle bo jak sprawdzalem poziom oleju to wskazywal na 0 nawet po 3 godzinach a gdy rano ponownie sprawdzalem to bylo ponad stan :-D Jutro zlutuje kabelki i sposzcze litr oleju zobacze czy to wystarczy :-) Tylko zastanawia mnie jedno dlaczego bagnet wskazywal na brak oleju przed jak i po dolaniu ? Dopiero na drugi dzien pokazywal ponad stan , a tak nie na temat zapytam czy czujnik walu znajde pod zbiorniczkiem wyrownawczym od plynu chodniczego ? Oraz czy konieczne jest wjechanie na kanal zeby to zrobic ??

Bylem dzis na warsztacie spuscili mi nadmiar oleju oraz zlutowali kabelek dowiedzialem sie jeszczs ze turbina byla zazygana z oleju od dolu jaki to objawy ? Padajace turbo ? Czy moze sprawil to nadmiar oleju ktory byl ? Mechanik stwierdzil ze bylo duzo za duzo oleju ...

Bylem dzis na warsztacie spuscili mi nadmiar oleju oraz zlutowali kabelek dowiedzialem sie jeszczs ze turbina byla zazygana z oleju od dolu jaki to objawy ? Padajace turbo ? Czy moze sprawil to nadmiar oleju ktory byl ? Mechanik stwierdzil ze bylo duzo za duzo oleju ...

Edytowane przez Orleando