Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

S4 B6 - błąd ESP i EPC / brak mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie pomocy!

Jak w tytule, pacjent S4 B6 ze skrzynią tiptronic.

Podczas ostatniej dość dynamicznej przejażdżki wyskoczył mi jednocześnie błąd świeci kontrolka esp i epc jednocześnie.

Samochód w ogóle nie ma mocy, kręci się do max 3 tyś obrotów, skrzynia nie chce zmieniać biegów sama. Ogólna katastrofa.

Nie pomaga zgaszenie silnika, błędy znikają po rozruchu, ale wyskakują z powrotem jak wbije jakikolwiek inny bieg niż P w skrzyni.

Nie mam pojęcia co się dzieje. Wyczaiłem sposób jak skasować ten błąd: włączam silnik, wyłączam kontrole trakcji, wbijam bieg i włączam z powrotem kontrole trakcji.

I wszystko gra, auto znowu śmiga. Ale błędy niestety wracają, czasami po 100m, czasami po paru dniach (zauważyłem, że najczęściej przy szybkim wchodzeniu w zakręty)

Panowe pomóżcie, co robić. Przewertowałem już trochę internet, czujnik na pedale hamulca jest ok, jutro sprawdzam szczelność dolotu i podpinam pod kompa, może coś wykaże.

Opublikowano

Oj to chyba tylko wróżbita Maciej Ci odpowie co to jest.

A tak na poważnie podaj błędy jakie masz znaczy nr błędów z Vaga bo bez nich to powaga tylko wróż :wink:

Opublikowano

Kamil, v8 potrafi zaskoczyc...

Kojarzysz moj problem , temat ci podsylalem....

Dalej walcze ,bo nie wiadomo co sie dzieje....

Opublikowano

Trzeba podłączyć kompa i sprawdzić parametry podzespołów... Niestety jak u Przema tip sporo pogarsza sprawę z diagnozą.

Opublikowano
  • Autor

Vag wykazał błedy:

18047 - Accelerator positon Sensor
18269 - Throttle Position (TP) sensor (G79) Error Message from ECU
wynika z tego, że pada pedał gazu. Dziwi mnie tylko fakt ze po moim "skasowaniu" błedu auto normalnie pracuje.
Dzisiaj wyczyściłem styki przy pedale i ECU. Zobaczymy czy coś pomoże

Ktoś coś jakieś sugestie?

Narazie jest ok, ale nie wierzę że przeczyszczenie styków coś dało i w niedalekiej przyszłości problem powróci.

Znajomy mechanik powiedział, że to raczej w skrzyni coś się zaczęło dziać (podczas wymiany oleju podobno dużo opiłków nazbierało się na dnie miski).

Z obserwacji ciężko coś wywnioskować, bo skrzynia ogólnie pracuje płynnie, chociaż czasami zdarzy się szarpnąć, a sporadycznie przy mocnym bucie podczas wyprzedzania szarpnie (stuknie) bardzo mocno, ale tu obstawiam przegub bo jest do wymiany.

Z krótkiego przeglądu na kanale zdziwił mnie też jeden fakt, mianowicie lewy wydech centralnie opiera się nie obudowie skrzyni (nie umiałem go ustawić w żaden sposób żeby go odchylić trochę).

Prawa strona jest ok. Może mieć to jakiś związek z tym, że np skrzynia się mocniej grzeje od styczności z wydechem i zakłóca jej pracę? Komputer jednak nie podaje żadnych błędów w skrzyni.