Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Policyjny laser Ultralyte LTI 20-20 100LR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z racji że sytuacja życiowa zmusiła mnie do poznania właściwości powyższego urządzenia , chciałem podzielić się z Wami tym co już jest pewne w działaniu tego miernika .

Jest to dokładnie ten sam model Ultralyta, który polska policja zakupiła w 2012r w ilości ponad 430 sztuk. :hi:

Dla niektórych pewnie to będzie szokiem że te nieomylne według odpowiedzialnych służb urządzenia pokazują takie rzeczy :decayed:

Sam miernik po niewielkiej tylko mechanicznej modyfikacji, pozwalającej na nagrywanie tego co urządzenie mierzy :

20151106_234707_1024x768.jpg

20151106_234717_1024x768.jpg

20151106_234740_1024x768.jpg

I kilka ciekawych wyników pomiarów : :P

Sorry za może nie najlepszą jakość, ale na tą chwilę nie dysponuję lepszym sprzętem do nagrywania :)

Chętnie podyskutuję i odpowiem na pytania :hi:

Opublikowano

Ile taka zabawka? :)

Opublikowano
  • Autor

Parę $ kosztowała, jakby mi nie była konkretnie potrzebna , to bym dla zabawy jej nie kupował :hi::P

A swoją drogą to myślałem że większe zainteresowanie wzbudzi to co ona pokazuje, niż za ile można ją kupić :naughty:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Pomiary prędkości ściany robił już Emil też wyszło że się porusza. :facepalm:

Podobnie jest jak trafisz wiązką samochód w kręcące się wiatraki nie musisz wtedy poruszać miernikiem wystarczy że wiązka trafi w stojący pojazd w miejsce gdzie kręcą się wiatraki pomiar stojącego samochodu również około 25 km/h

Jednym słowem ujnia te mierniki

Opublikowano

Chcesz zainteresowania? To mnie interesuje ile wspólnego to machanie w twoim wykonaniu ma z warunkami określającymi prawidłowy pomiar prędkości tym urządzeniem.

Każdego urządzenia trzeba umieć używać. Więc jesli ktoś liczy na uniwersalne pudełeczko z jednym guziczkiem i pokazujące jednoznacznie prędkość pojazdu w kazdych warunkach otoczenia to jest naiwny.

Edytowane przez marekg

Opublikowano

Chcesz zainteresowania? To mnie interesuje ile wspólnego to machanie w twoim wykonaniu ma z warunkami określającymi prawidłowy pomiar prędkości tym urządzeniem.

Każdego urządzenia trzeba umieć używać. Więc jesli ktoś liczy na uniwersalne pudełeczko z jednym guziczkiem i pokazujące jednoznacznie prędkość pojazdu w kazdych warunkach otoczenia to jest naiwny.

Widzisz kolego może ty jesteś przeszkolony w obsłudze tego urządzenia i wiesz że ruch podczas pomiaru może generować błąd ale widocznie wielu funkcjonariuszy dostajac taką zabawkę nawet nie zapozna się z warunkami użytkowania.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

A widzisz Marku , na zadane przeze mnie pytanie funkcjonariuszom na co dzień używającym tego cuda odnośnie warunków jakie trzeba spełnić, aby otrzymać prawidłowy wynik, otrzymałem odpowiedź , że wystarczy wycelować i nacisnąć przycisk spustu, a pojawiający się wynik zawsze jest prawidłowy :decayed:

Polska instrukcja obsługi Ultralyta mówi że urządzenie posiada skomplikowane algorytmy kontrolne, które pojawienie się takowych wyników wykluczają, i ma się wtedy pokazywać na wyświetlaczu odpowiedni kod kod błędu , więc jego użytkownicy nie muszą się mocno starać :grin:

Co więcej, podczas studiowania polskiej instrukcję od tego cuda techniki z końca ubiegłego wieku nie znalazłem w niej podstawowego stwierdzenia , że warunkiem wykonania prawidłowego pomiaru jest utrzymanie wiązki laserowej na tym samym elemencie nadwozia w czasie gdy pomiar jest wykonywany .

Przemieszczenie się wiązki pomiarowej lasera po nadwoziu, będzie czasami powodowało zafałszowanie wyniku pomiaru albo w górę , albo w dół w zależności od kierunku ruchu wiązki po nadwoziu samochodu ( błąd poślizgu wiązki się doda lub odejmię od właściwego wyniku ) .

I może to być błąd o kilkadziesiąt km/h .

Jak z resztą widziałeś , sprzęt na filmikach jest wyposażony w proste urządzenie rejestrujące, na podstawie tego filmu bez problemu stwierdziłeś że wiązka się przesuwa po obiektach, używane w naszych służbach powyższe mierniki niczego nie rejestrują , więc z kąd kierowca któremu pokazują prędkość na wyświetlaczu ma wiedzieć, czy operatorowi podczas wykonywania pomiaru nie trzęsła się ręka ?

A co biedny operator ma zrobić jak wszyscy jadą prawidłowo, a on ma do wyrobienia limit wypisanych blankietów ?

Wystarczy kawałek ściany i przy odrobinie treningu można ustawić na nim bez problemu 80-90 km/h i zagrać w rosyjską ruletkę z kierującymi :naughty:

Może to zbyt daleko idąca hipoteza, ale ten, któremu wynik się okazuje chciał by być pewien jego prawidłowości, co więcej jako obywatel praworządnego poniekąd kraju chyba ma do tego prawo ? :)

Pomiary prędkości ściany robił już Emil też wyszło że się porusza. :facepalm:

Podobnie jest jak trafisz wiązką samochód w kręcące się wiatraki nie musisz wtedy poruszać miernikiem wystarczy że wiązka trafi w stojący pojazd w miejsce gdzie kręcą się wiatraki pomiar stojącego samochodu również około 25 km/h

Jednym słowem ujnia te mierniki

Widziałem pomiary Emila, ale dotyczyły one radaru Iskra 1, przy laserowym mierniku raczej nie ma możliwości optycznego widzenia się wentylatora z optyką i wiązką pomiarową urządzenia, tak że możliwość takiego zakłócania raczej bym w ciemno wykluczył :hi:

Za to z ostatnim zdaniem nie mogę się nie zgodzić :)

Jeżeli Emil skręcił coś z Ultralytem, to ja tego nie widziałem.

Dzisiaj z nudów pobiłem rekord predkości zmierzonej ULTRALYTEM;

:P

Edytowane przez piotrsob1