Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Uszkodzona głowica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam icon_wink.gif
Jakiś miesiąc temu wymieniałem kompletny rozrząd w swojej Audi A4 B5 z silnikiem benzynowym1.6 AHL (bez LPG)
Stała się przykra sytuacja, auto po założeniu nowego paska i złożeniu wszystkiego już do kupy na gotowo wciągneło sporą szmatę w paski od alternatora i klimatyzacji.
Okazało się że obcięło klin na kole zębatym wału karbowego i rozrząd przeskoczył i niestety samochód już nie odpalił.
Kupiłem to kółko nowe i ustawiliśmy rozrząd od nowa, audi odpaliła ale do tej pory trzęsie silnikiem i całym nadwoziem i spod maski słychać metaliczny dźwięk tak jak by to były popychacze.
Mierzyłem kompresję i na pierwszych 3 garach jest po 10 atmosfer a na 4 jest tylko 5,5 atmosfery.

Moje pytanie brzmi co mogło się stać? Pokrzywiły się zawory czy popychacze czy wszystko??
Nie mam na razie gotówki na większy remont głowicy i mam nadzieję że to tylko popychacze. Jak myślicie?
Jeszcze się zapytam można na takim silniku jeździć? Niby zrobiłem już po tej akcji 2500 tyś km i wszystko ok na mocy nie straciła tylko trzęsie i klekocze spod maski.
Opublikowano

Jezdzic nie mozna a co sie stalo dowiesz sie po sciagnieciu czapy co i tak musisz zrobic a popychacze raczej w zamknietej pozycji by stanely niz w otwartej.

Wysłane z mojego myPhone Qsmart Premium przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez neoxpl

Opublikowano

Witam. moje Audi 1.6 adp stało mi sie podobnie lecz za sprawą napinacza paska klinowego,który kosił się i naciął mi pasek,który strzelił i uderzył w napinacz paska rozrządu. Korby się pokrzywiły i dostały po głowach. Moja Rada: głowica do planowania!!! Koszt ok. 400zł rokrec przedni pas (6xśrub 2xnakrętki) zdrzeak. Lampy i chłodnica na zatrzaskach. Głowica na 12 śrubach . Sam to zrobisz w 8h. Dwa dni po 4h ściągniecie i założenie .uszczela do 80 zl na ,której jest opis z jaka siłą dokręcać śruby i w jakiej kolejności. U ciebie jest to samo tylko, Któryś z garów niezdążył sie schować. Za jakiś czas wydmucha Ci uszczelke pod głowicą przez ten 1 gar.

Edytowane przez gibonhksnh

Opublikowano

Witam. moje Audi 1.6 adp stało mi sie podobnie lecz za sprawą napinacza paska klinowego,który kosił się i naciął mi pasek,który strzelił i uderzył w napinacz paska rozrządu. Korby się pokrzywiły i dostały po głowach. Moja Rada: głowica do planowania!!! Koszt ok. 400zł rokrec przedni pas (6xśrub 2xnakrętki) zdrzeak. Lampy i chłodnica na zatrzaskach. Głowica na 12 śrubach . Sam to zrobisz w 8h. Dwa dni po 4h ściągniecie i założenie .uszczela do 80 zl na ,której jest opis z jaka siłą dokręcać śruby i w jakiej kolejności. U ciebie jest to samo tylko, Któryś z garów niezdążył sie schować. Za jakiś czas wydmucha Ci uszczelke pod głowicą przez ten 1 gar.

Tak gwioli ścisłości planowanie głowicy jest to inaczej wyrównywanie powierzchni styku z uszczelką. Koledze powyżej potrzebna jest raczej jej regeneracja, a nie wiadomo jeszcze co konkretnie dopóki jej nie zdejmie.

Opublikowano

Nie ryzykował bym jeżdzienia gdy popychacze mogły dostać po d*pie. U ojca w 1.9TDI ni stad ni z owąd wyskoczyła szklanka i zablokowała wałek rozrządu. Pasek zerwało, na szczęście tylko na regeneracji głowicy się obyło. Szklanka wyskoczyła choć nic na to nie wplynęło. Zaczął bym od ściągnięcia pokrywy i przeglądu wizualnego na początek.