Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ściąga odczuwalnie w bok... po wyważaniu (?) O co chodzi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, pomóżcie, bo głupia sprawa. W teorii złe wyważenie kół może powodować drgania kierownicy lub nierówne zużycie opon. Natomiast u mnie sprawa wygląda tak - założyłem sobie sam zimówki (stalowe felgi) pod blokiem i wszystko było cacy, nic nie drżało, auto jechało prosto jak po szynach, ale na wszelki wypadek pojechałem wyważyć koła. Panowie wyważyli, założyli na auto i na drugi dzień jadąc w trasie zauważyłem, że ściąga mi samochód w prawo, wręcz czuję na kierownicy, że ma ochotę lekko skręcić. Co mogli zrobić źle? Przykręcili mi koła w innej kolejności (np. z tyłu na przód)? O co chodzi? Podejrzewam, że jak pojadę do nich z "reklamacją", to mnie wyśmieją, ale fakty są takie, że samochodem jeżdżę tylko ja i nic innego nie robiłem poza wyważaniem kół u nich i już następnego dnia poczułem różnicę...

Opublikowano

Może powietrze ucieka z koła.

Opublikowano
  • Autor

Jest ok - we wszystkich kołach takie samo ciśnienie. Sprawdziłem to w pierwszej kolejności.

Opublikowano

dziwne bo ja tak samo zmieniłem koła z letnich na zimówki wyważali mi je i ciągnie mi w lewo dzisiaj zmieniłem przód z tyłem i jest chyba lepiej ale to muszę pojeździć trochę. Rok temu na zimówkach było wszystko okej tak samo na letnich. Mam na zimę alu 17 cali opona na tym 215/45 i nie zauważyłem bo cepy z wulkanizacji zalozyli mi odważniki wewnątrz felgi na samym środku ale wątpię żeby przez to ściągało..

Edytowane przez Jarek882

Opublikowano

Panowie sprawdzaliście rotację opon?

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem, u mnie jest ok. Założone zgodnie ze strzałką.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

To podjedź z reklamacją.

Opublikowano
  • Autor

Podjade jutro, ale wiecie jak to może wyglądać? "Panie, przecież wyważenie nie może mieć wpływu na ściąganie auta" i w sumie to prawda...

Opublikowano

Panowie sprawdzaliście rotację opon?

Ja mam asymetryczne wiec mogę zamieniać sobie jak chce.

Wysłane z mojej Sony Xperia z2 za pomocą Tapatalk.

Opublikowano
  • Autor

Byłem w tym warsztacie. Zamienili mi dzisiaj koła na próbę, ale znalazłem stare zdjęcie i porównałem i okazało się, że miałem założone tak samo cały czas. No więc (mimo że znam teorię) kazałem im jeszcze raz wszystkie wyważyć i założyć tak, jak były założone przeze mnie. Wyważyli, założyli i... Jedzie idealnie prosto. Zatem teoria teorią, ale w praktyce złe wyważenie może wywołać odczuwalne ściąganie auta.

Opublikowano

Byłem w tym warsztacie. Zamienili mi dzisiaj koła na próbę, ale znalazłem stare zdjęcie i porównałem i okazało się, że miałem założone tak samo cały czas. No więc (mimo że znam teorię) kazałem im jeszcze raz wszystkie wyważyć i założyć tak, jak były założone przeze mnie. Wyważyli, założyli i... Jedzie idealnie prosto. Zatem teoria teorią, ale w praktyce złe wyważenie może wywołać odczuwalne ściąganie auta.

ja dzisiaj tak samo byłem i kazałem wyważyć tak jak było rok temu czyli odważniki po bokach od wewnętrznej strony felgi a nie na środku bo według mnie poszli na łatwiznę i dali na środku. dam znać czy się polepszyło :)

Jestem po dłuższej trasie i auto jeździ jak na letnich czyli prosto. Zmieniłem koła przód tył i wywazylem tak jak być powinno :-)

Wysłane z mojej Sony Xperia z2 za pomocą Tapatalk.