Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

3.0 ASN - proszę o analizę logów, wypadanie zapłonu, falowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawór o którym mówiłem to ta czarna okrągła pucha po prawej:

23a84d2c3ba55a1c42da77898f360a08.jpg

Pozwoliłem sobie zapożyczyć zdjęcie z forum :)

Jeśli te rury są nieszczelne to najlepszy sposób na usunięcie tej usterki to ich wymiana, łatanie taśmą to półśrodek który za jakiś czas ponownie da o sobie znać :P

Opublikowano
  • Autor

Panowie czym może być spowodowany brak pracy zmiennych faz rozrządu? I jakie są tego objawy?

Tak jak wspomniałem wcześniej u mnie w grupie 090 mam ciągle napisane "OFF", a fazy zmieniają się tylko o 0,5.

Zrobiłem również log dynamiczny z grupy 002 w celu oceny poprawnej pracy przepływomierza:

http://vaglog.pl/log_241729.html

Czekam na opinie.

Edytowane przez damian92x

Opublikowano

To normalne zjawisko. Komputer sam wie kiedy je włączyć a kiedy fazatory mają odpoczywać :)

Pojeździj trochę autem a następnie (nie gasząc silnika!) podłącz kabel i sprawdź grupę 094 i 096 - powinien być napis System OK w oknie 3 i 4

Jeśli nie będziesz miał takiej informacji to przejdź do nastaw podstawowych i wykonaj testy w obu powyższych grupach. Po mniej więcej minucie będziesz miał odpowiedź czy układ zmiennych faz działa prawidłowo czy nie.

Opublikowano
  • Autor

To normalne zjawisko. Komputer sam wie kiedy je włączyć a kiedy fazatory mają odpoczywać :)

Pojeździj trochę autem a następnie (nie gasząc silnika!) podłącz kabel i sprawdź grupę 094 i 096 - powinien być napis System OK w oknie 3 i 4

Jeśli nie będziesz miał takiej informacji to przejdź do nastaw podstawowych i wykonaj testy w obu powyższych grupach. Po mniej więcej minucie będziesz miał odpowiedź czy układ zmiennych faz działa prawidłowo czy nie.

No właśnie miałem na myśli to, że fazy się nie uruchomiają w trakcie jazdy. Cały czas jest OFF niezależnie od obrotów. Możesz dokładniej mi wytłumaczyć jak wykonać te testy w nastawach podstawowych? Przy jakiej temp silnika i czy na zapłonie czy na odpalonym aucie itd

Opublikowano

Zdecydowanie na odpalonym silniku musisz ten test zrobić :D

Rozgrzej go do temperatury roboczej (wskazówka temperatury cieczy chłodzącej musi stać pionowo) i daj mu jeszcze z 10 min (olej się wolniej rozgrzewa), najlepiej gdybyś pojeździł autem z 15-20min. (pod obciązeniem-w czasie jazdy silnik szybciej Ci się nagrzeje), podlłączasz kabel, odpalasz VCDS-a, klikasz na Engine->Basic Settings->wywołujesz grupę 094 (lub 096)->klikasz przycisk ON na górze okna (silnik zacznie inaczej mruczeć, to normalne)->naciskasz pedał hamulca->naciskasz pedał gazu do oporu (mając cały czas wdepnięty hamulec)->trzymając wciśnięte oba pedały czekasz na zakończenie testu (w oknie 3 i 4 pojawi się napis Test ON), jak silnik przejdzie go pomyślnie to wyskoczy napis System OK w obu oknach. W tym czasie obroty silnika zostaną podniesione do ok. 2100rpm.

Grupa 094 podaje informację dla wałków napędzających zawory wlotowe a 096 wylotowe.

Jeśli po rozgrzewającej jeździe dostaniesz informację System OK w obu grupach, to powyższy test możesz sobie darować, sterownik silnika ma wbudowane mechanizmy samodiagnozy i najwidoczniej wystąpiły w tym czasie sprzyjające warunki do przeprowadzenia testu sprawności fazatorów :hi:

Opublikowano
  • Autor
Grupa 094 i 096 przechodzi test poprawnie, na koniec komunikat "System OK". Zrobiłem też logi dynamiczne:

Mogę prosić o analizę? Czy tak powinno być?

Dzisiaj na postoju skasowałem błędy dotyczące wypadania zapłonów. Efekt był taki, że po skasowaniu błędów od razu zaczęły wypadać zapłony. Działo się tak przez jakieś 2 minuty (ten sam proces ostatni raz po skasowaniu błędów trwał 1,5 dnia zanim komputer skorygował dawkę) do czasu zwiększenia się korekt w grupie 030. Wtedy automatycznie zapłony przestały wypadać , a silnik zaczął poprawnie pracować (obroty niestety wahają się 720-760 czy tak może być czy mają stać równo?).

Opublikowano

Ciężko mi zinterpretować te logi, musiałby ktoś uczony w piśmie rzucić na nie okiem :) Jak jest System OK cały czas to raczej nie ma powodów do niepokoju, że nie działają prawidłowo.

Co do obrotów to już Ci pisałem, że u mnie jest stabilne 760rpm i tak powinno być też u Ciebie, żadnego wahania.

Lewe powietrze musi się gdzieś dostawać... korekty rosną bo sterownik wydłuża czas wtrysku.

Profilaktycznie mógłbyś też sprawdzić układ paliwowy.

Opublikowano

Logi przeplywki i fazatorow sa ok, znajdz nieszczelnosci w dolocie ktore buduja korekty na wolnych i silnik zacznie rowno pracowac.

Wysłane z mojego Q8HD

Opublikowano
  • Autor

W którym miejscu podać ciśnienie żeby szukać tej nieszczelności? Tzn na który wąż :)

Opublikowano

Witam.Rozjeżdza mi się rozrząd przelatane 60000 jakieś 2000 wstecz synchronizacja była na poziomoe 3-5 ,silnik był cichy i dynamiczny teraz robi się coraz głośniej. Bardzo proszę o analizę i radę http://vaglog.pl/log_242281.html

Edytowane przez waha10

Opublikowano

Zamień wpierw miejscami czujniki położenia wałków i sprawdź czy odczyty kątów pozostały na swoim miejscu czy się przeniosły.

Możliwe też, że pasek się rozciągnął... zobacz w jakim jest stanie i czy nie jest zaolejony.

Inna opcja to może koła fazatorów poluzowały się z powodu dokręcenia ich zbyt małym momentem przy ostatniej wymianie paska... :mysli:

Opublikowano

BeyerBrown dzięki za zainteresowanie moim problemem.Jedna z twojch diagnoz na 99% trafiona wilgotnw koła rozrządu widoczne po lekkim uchyleniu obudowy. Trzeba szukać kliniki .

Opublikowano

Paski nie lubią oleju... najbardziej (najczęściej) polecany kardiolog ma swoją praktykę w Sulejówku pod Wawą, który jak wieść gminna niesie nastawia serduszko lepiej niż ASO (kąty na 0).

Co nie znaczy, że to jedyny w kraju :)

Edytowane przez BeyerBrown

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Panowie odświeżam temat.

Usunięta została u mnie nieszczelność która powodowała te wysokie korekty na biegu jałowym (mowa o nich w temacie).

Wymieniony został również rozrząd - w tej chwili grupa 093: -1,0,0,0.

Nadal występuje losowe wypadanie zapłonu.

Komputer nie zapisuje błędów z nimii związanych, bo nie są to duże ilości, ale w grupach 014,015,016 mogę to zaobserwować.

Pytanie co może to powodować? :)

Lista rzeczy zrobionych:

-wymienione cewki (3 szt ale wypada na różnych cylindrach)

-wymienione świece w ASO

-wymieniony rozrząd

-usunięte katy i sondy z ECU

-uszczelniony układ odpowietrzania skrzyni korbowej

-brak jakichkolwiek nieszczelności w układzie dolotowym

-wymienione uszczelki pod kolektorem i pod wtryskiwaczami PB

-wymienione uszczelki pokrywy zaworów

Czy brakujące uszczelniacze (te żółte w kształcie X) na wałku w kolektorze ssącym mogą być tego przyczyną?

Sam w sobie wałek pracuje (obraca się itd) i nie jest zerwany.