Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[BLB] 2.0TDI Przeskoczył rozrząd ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

DO ADMINA: PROSZĘ O PRZENIESIENIE DO WŁAŚCIWEJ KATEGORII, przez przypadek kliknąłem w elektryce. Przepraszam.

Witam, może mi ktoś powiedzieć jakie są objawy "przeskoczonego" rozrządu ? Ew. kolizji zaworu z tłokiem ?

Dzisiaj objechałem lokalne sklepy, i przy dojeżdżaniu do domu przejechałem się kawałek szybciej, bez szaleństw ale tak do 3500obr min. Żeby turbinka się trochę odmuliła.

Podczas przyśpieszania wyczułem że auto jakoś z opóźnieniem reaguje na gaz. Pomyślałem że łopatki się blokują. Dojechałem pod dom i okazało się że po zatrzymaniu auta zaczął głośno klepać, wręcz "tłuc", obroty spadły i zaczęły falować od 500 do 900obr min. Szybko go zgasiłem, wepchnąłem na plac i postanowiłem obrócić kilka razy rozrusznikiem.

Silnik kręci bardzo żwawo, ale podczas kręcenia słychać jakby coś metalicznego tłukło w silniku.

Dodam że samochód niedawno miał robiony napęd pompy i zdejmowany był rozrząd. Pasek jest cały.

Pytanie, czy da się jakoś VCDSem sprawdzić co jest nie tak ? Czy zostaje rozebranie silnika ?

Edytowane przez ChilliPalmer

Opublikowano

Silnik

blok nr 4. Okienko nr 4

podaj wartosc

Opublikowano
  • Autor

Silnik

blok nr 4. Okienko nr 4

podaj wartosc

Nie mam jak go odpalić, na wyłączonym będzie odczyt ?

Opublikowano

Metaliczne klepanie to może być panewka...

Opublikowano
  • Autor

Metaliczne klepanie to może być panewka...

Ale odpaliłby, a on kręci teraz bardzo szybko rozrusznikiem (jakby bez wyczuwalnego oporu).

I nawet nie ma chęci zagadać.

Panewka to raczej nie, wcześniej by stukało. Jak dla mnie to na 90% rozrząd, dlatego pytam czy VCDS wykona mi pomiar podczas próby rozruchu ew. wyliczy sobie statycznie na wyłączonym silniku ? Wg mnie raczej nie, bo muszą iść sygnały z czujników rozrządu... ale wolę dopytać, bo być może mam pewne braki w wiedzy ;-)

Nie mam dzisiaj najmniejszej ochoty grzebać przy nim pod chmurką i zwalać pas. Jeśli VCDS naprowadzi mnie na usterkę i będę miał pewność że jest sens grzebać i jest jeszcze co ratować. To zakasam rękawy i biorę się do roboty.

Temat do zamknięcia. Pękła szpilka napinacza (ktoś założył starą podczas montażu), pasek zupełnie luźno przeskoczył sobie po zębach...

O skutkach nie muszę chyba pisać...

Edytowane przez ChilliPalmer

Opublikowano

Szpilka peknie od zbyt mocnego napiecia a nie od tego ze byla stara.

Opublikowano

Skutki dokręcania z tzw wyczuciem zamiast wziąć klucz dynamometryczny.