Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ładowanie akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Mam takie pytanie odnośnie ładowania ,bo wiadomo trzeba ładować 1/10 pojemności aku ,ok. 10 godzin ,ale jak ja mam prostownik taki starszy ,ale porządny ( ma regulację 6 -cio stopniową) jak zacznę ładować np. na 1 pozycji i pokazuje pobór prądu ok. 5-6 A , wiadomo po jakimś czasie spada np. do 3 A ,to podnieść prąd ładowania znowu do 6 A przełączając na wyższy zakres np. 2lub 3 ,czy ładowanie ma być tylko rozpoczęte 1/10 pojemności aku i zejść np. po 10 godzinach na 1 A ,pytam dlatego ,że ładowałem 6 A ,po godzinie spadło do 3 A , podniosłem na 3 pozycję ,żeby znowu było 6A ,ale jak zmierzyłem napięcie na miejscach podłączenia prostownika ( B8 w podszybiu) to pokazuje prawie 17 V ,nie za dużo to jest? Ile może byc max napięcie w czasie ładowania?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zgodnie z instrukcją obsługi A4 B8 napięcie ładowania akumulatora nie powinno przekraczać 14,8 V (alternator podczas normalnej pracy daje ok. 14,4 V). Po ustawieniu prądu ładowania z prostownika na 1/10 pojemności aku ładuj go do czasu aż jego amperomierz zbliży się do zera. Dysponując woltomierzem możesz kontrolować napięcie ładowania.

Opublikowano

Spadająca wartość prądu A oznacza że aku się ładuje i gromadzi w sobie prąd. Nie zwiększaj zakresu lepiej ładować mniejszym prądem a dłużej. Jak Amper obierz zbliży się do zera to znaczy że już jest naładowany. To tak po krótce. ☺

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi , to ,że podczas ładowania amperomierz idzie do zera to wiem , głównie chciałem wiedzieć ,czy tylko na początku ładowania ustawiamy prąd ładowania na 1/10 pojemności , a potem już tylko obserwujemy jak spada do zera ,czy też w miarę jak spada prąd ładowania podnosimy jego wartość tak by cały czas było 1/10 pojemności akumulatora .

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Hej.

Ładowanie podpinam w podszybiu z przodu , dzięki Grzegorz za linka , zanim zadałem to pytanie sporo czytałem tu i ten watek tez m.in. :-)