Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z odpaleniem za pierwszym razem na zimno ALZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was, od dłuższego czasu walczę z moim autem, tzn A4 B6 1.6 ALZ. Problem dotyczy odpalania na zimno za pierwszym razem, tzn kręci ok 5-15s, załapie i gasząc go od razu i na nowo zapalając łapie "na dotyk". Dodatkowo jeśli go nie zgaszę po pierwszym uruchomieniu (tym długim) to silnik jest mułowaty, jakby brakowało mu z 40 koni mocy, ale gasząc go i odpalając (wystarczy np podczas jazdy wyłączyć zapłon na pół sekundy) dostaje wigoru i jedzie jak należy.
Auto ma zamontowany gaz sekwencję AGC Zenit (regulowaną z 3 razy i wykluczam ją jako winowajcę bo jeżdżę ostatnio tylko na benzynie)
założone funkiel nówka przewody, świece, głowicę po remoncie (uszczelniacze, zawory, planowanie i nowa uszczelka)
kompresja ok
Vag pokazał błąd >016706
p0322- obieg wejściowej prędkości silnika dla rozdzielacza zapłonu (G28) - brak sygnału.
I teraz nasuwa się moje pytanie- czy kończący się czujnik położenia wału nie powodowałby problemów z odpalaniem na ciepłym zamiast na zimnym? I kasując ten błąd podczas pracy silnika wskakuje on od razu (ale silnikiem nie telepie itp).
Prosiłbym o jakąś podpowiedź bo naprawdę nie wiem co czynić- czy rzeczywiście może paść czujnik położenia wału korbowego i mimo to odpalać normalnie na ciepłym i pracować równo oraz mając takie problemy z mocą po pierwszym starcie.

Kończę ten przydługi pos i z góry dzięki za ew sugestie

Opublikowano

Cześć, ja miałem problem z rozruchem,to była winna przepływa.

Co do tego ze zamulony , miałem podobnie, wymiana filtra paliwa pomogło.

Opublikowano

Na poczatek G28 a potem G62

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Dziekował bardzo za pomysły- w sobotę najpóźniej ogarnę temat G28. Co do przepływa to VAG pokazuje prawie idealnie parametry żądane w odniesieniu do rzeczywistych ale filtr paliwa spróbuję ogarnąć też i na pewno napiszę co i jak

Edit: Z czujnikiem zrobię wyjazd dopiero po świętach bo dostałem nówkę która okazała się zdupiona..... (nie, nie chinol, Delphi..)

Edit2: Znaczącą poprawę jakości odpalania przyniosła..... wymiana filtra paliwa i zaworka membranowego na końcu listwy wtryskowej.... Perfekcyjnie jeszcze nie jest ale już startuje po 5 obrotach rozrusznika :D

Co do odpalania to temat zamknięty- cały brud robił czujnik położenia wału korbowego G28- miał gdzieś delikatne przebicie i przy wilgotnej pogodzie podał się całkowicie. Polecam kupić taki sam jaki był w aucie (w moim przypadku Bosh) bo zamiennik Delphi dawał sygnały poza zakresem dla sterownika.
Problemów jest jeszcze wiele przy moim aucie ale szczerze nie wiem czy jeszcze będę z nimi walczył, bo nie mam siły. Proszę o zamknięcie tematu przez moderatora

Edytowane przez nieznanskid

Opublikowano

Po co zamykać temat? Jeśli uda ci się ogarnąć auto to podziel się z nami w tym temacie. Wątków jest tu niewiele i każda uwaga odnośnie rozwiązań różnych problemów się przyda.