marek810 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, Posiadam audice A4 B7 1.9 tdi 116km (BRB, DPF usunięty) i problemem jest dymienie tylko i wyczłącznie na postoju. Błędów w kompie brak. Jakiś rok wcześniej miałem podobny problem ale po wymianie EGR-a (czyszczenie nic nie dało bo dalej się zacinał) wszystko wróciło do normy. Teraz znowu się pojawił z tym, że EGR tym razem chodzi "chyba" prawidłowo gdyż jak go mechanicznie otwieram bez problemu sam sie zamyka nie tak jak poprzedni. W VCDSw basic settnig grupa 3 blok 4 jak pokazuje wartość ok 14 dymi, JEŚLI (nie zawsze) przeskoczy na ok 90 dymienie ustaje. Wydaje mi się że może cos być ze sterowaniem jego nie tak i tu moje pytanie co steruje EGR-em. Wiem że jest on elektorniczny i nie działa na zasadzie podciśnienia ale skądś sygnał musi dostawać w jakiej ma być pozycji. Czy za działanie odpowiada zawór n75 i jego błędne działanie? Samochód niby przyspiesza ok no może czasami jest jakiś mułowaty ale zadnych notaluf nie łapie. Dodam jeszcze ze dymienie jest czy to na zimnym czy ciepłym silniku, po lekkiej czy też mocnej jeździe. Edytowane 19 Grudnia 2015 przez marek810
Rekomendowane odpowiedzi