Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

szukam sposobu na dobry bass w mojej B6 Avant

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim aucie nie posiadam systemu nagłośnienia bose tylko standrowy system jaki można znaleźć w większości aut i stanowczo barkuje mi basu.Głośniki w drzwiach robią co mogą ale z 13cm średnicy cudów nie będzie.Myślałem o jakieś skrzyni basowej w bagażniku ale przeraża mnie ich objętość a niestety bagażnik jest mi potrzebny.Macie jakieś pomysły albo znacie jakieś małe (gabarytowo)tuby albo skrzynie basowe które nie zajmą mi 1/3 bagażnika a będą ładnie grały?

Opublikowano

Masz u siebie w drzwiach 13-tki? :mysli: chyba jednak 16-tki sprawdzałeś?

Opublikowano

Pamietaj ze subbas ktory osiagniesz podlaczajac skrzynie to tylko czesc pasma ktore potocznie nazywamy basem. Czy skrzynia o pojemnosci 30 litrow jest dla Ciebie za duza ?

Opublikowano

ja bym Ci polecił tak samo jak Watson skrzynke zamkniętą 30cm, nie jest aż tak duża, a zamknięta da Ci szybki i wzmiare mocny bass, ale powinieneś swój przód czyli te 13 cm zmienić na 16cm albo zamontować dobrej jakości 13cm, np te co ja mam czyli PB ES-5C i każdy kto pyta to dziwi się że 13cm tak potrafią zagrać ale bez wytłumienia się nie obejdzie!!!

więc najwyżej podaj jakiś zakres pieniężny który możesz przeznaczyć, jakie radio posiadasz, i czy przód masz oryginalny...

BOBAN jak by miał 16 cm to raczej zauważy bo różnicę widać, słychać i czuć, no niekoniecznie może być widać ale mało ludzi potrafi wpakować w tapicerke 16 cm bez rezania...

Opublikowano

Chcialbym tylko zwrocic uwage ze pisalem o 30 litrach a nie 30 cm :). W B6 montowane sa fabrycznie glosniki 16cm a co ktos sobie tam zamontuje to juz inna sprawa.

Opublikowano

No jasne ze 16 cm seria szła

Opublikowano

Przecież nie będę sie kłócił wiadomo, że 16-tki są montowane, ale kulturalnie tylko zapytałem :wink4: Co do basu to jeszcze fajne efekty daje montaż w kole zapasowym, ale wybór należy do Ciebie....

Opublikowano

oj mój błąd, jakoś chodziło mi po głowie B5, w B6 nie miałem do czynienia z głośnikami, ale wracając do tematu mam skrzynke zamkniętą 25 cm głośnik, litraż 17,5 litra więc skrzyneczka jest małych wymiarów i bardzo i to bardzo daje rade! polecam

co do 16 cm z przodu to bardzo mnie to cieszy, bo wkońcu będe mógł zaszaleć w moim przyszłym autku z jeszcze konkretniejszym audio :>

Opublikowano
  • Autor

Fatycznie z tymi 13cm. coś mi sie pomyliło.Są tam oryginalne głośniki a w przyszłości chcę je wymienić na jakieś firmówki może JBL o wygłuszeniu drzwi nie wspominając ale chcę zacząć od głośnika basowego i wzmacniacza.Radio jakie posiadam to kenwood i jest to nowe radio ale raczej z dolnej półki modelu nie pamiętam.Myślałem o głośniku max25cm.Jeśli pytasz sie o skrzynie to raczej im mniejsza tym lepiej dla mnie.Słyszę ze kolega ma 18l. i daje radę może pójdę w tą stronę.Na tą operacje(tuba +wzmacniacz) chciałbym wydać nie więcej niż 500zł.Czy może polecicie mi modernizacje zacząć od wymiany seryjnych głośników i wygłuszeniu drzwi może wówczas basik będzie dużo lepiej chodził? :confused4:

Opublikowano

Odnośnie wytłumienia możesz zobaczyć tutaj skromnie zacytuję http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6_wytlumienie_drzwi_przednich-t47781.0.html

Moim zdaniem zacznij od porzadnego przodu odseparowanego dobrze osadzonego ( dystanse mdf ) z wytłumieniem zrób jak chcesz wg mnie warto ale to kwestia gustu i łuchu muzycznego. Jeżeli masz dobre źródło i porządnie zrobisz przód to zobaszysz że basu będzie pod dostatkiem - jak puszczałem ludziom to szukali subwoofera . Ale jeżeli dojdziesz do wniosku że za mało basiku to zawsze suba włożysz, a w druga strone to raczej nie działa - bez porządnego przodu ani rusz....Powodzenia

Opublikowano
  • Autor

Myślę ,że jest sporo racji w tym co piszesz chociaż z tego co przeczytałem z cytowanego przez ciebie linka to cześć osób wytłumienie drzwi raktuje z przymrużeniem oko natomiast drudzy traktują to jako klucz do dobrego dźwięku w aucie. Myślę że modernizację zacznę od przodu auta i mocze okarze sie że faktycznie tuba będzie zbędna a dźwięk spełni moje oczekiwania.

Opublikowano
:good: