Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyciek płynu chłodzącego ze zbiornika po otwarciu korka silnik BFB 1,8 t 163KM WEBASTO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam właśnie rozwiązałem problem Jak w temacie...

Mam instalacje gazową i webasto podczas mrozów urchomiłem webato wszystko extra cieplutko etc.

Po zakończeniu zauważyłem wzrost ciśnienia w zbiorniczku .

Morał jeśli masz webasto i instalację gazową STAG 4 nie wolno uruchamiać ogrzewania postojowego...

Szukałem tu odpowiedzi ale nie znalazłem dlatego o tym piszę...Pozdrowienia dla wszystkich - :)

Opublikowano

Rozwiń kolego temat, bo też mam webasto i instalację gazową (co prawda inną), ale bardzo ciekaw jestem w czym problem.

Opublikowano

A czy webasto nie jest wyposażone w elektryczną pompę płynu chłodzącego? Może się mylę, ale przecież webasto ogrzewa płyn w układzie chłodzenia. Skoro jest pompka to i wiadomo, że ciśnienie w układzie musi wzrosnąć.

I nie chce się czepiać ale STAG 4 to tylko model sterownika, a nie cała instalacja :P

Edytowane przez marasekm

Opublikowano
Zgadza się ma pompkę, i sprawdzałem podczas pracy webasta, gdy już wszystko było nagrzane i w żadnym stopniu ciśnienie nie wzrasta.

Dlatego próbuje dowiedzieć się, co autorowi nie bangla, że mu płyn wywala... :wink:

Opublikowano

Mnie się wydawało, że jakiś wzrost ciśnienia musi nastąpić, skoro obieg jest zamknięty :) Ale skoro kolega ma webasto to ma wiedze z życia wziętą :) ja znam tylko teorie :D

Opublikowano

Powiedzmy że jeśli wzrasta to tylko minimalnie :wink:.

Opublikowano
  • Autor

Napewno jest elektyczna pompka płynu chłodzącego bo podczas pracy nagrzewnicy silnik nie pracuje dlatego z autami z webasto jest aku 85 Ah. Widocznie wpięta instalacja gazowa powoduje ze ograniczony jest przepływ płynu i tak sie dzieje ciekawi mnie czy na to można jakoś zaradzić i czy ktoś to przerabiał...
Do tego szfankował mo jeszcze wskaźnik temperatury raz zimno za chwilę norma 90, jak i wyłanancza sie instalacja gazowa piszczy i mruga konrtrolka...po wszystkim przejechałem ok 100km. Po przejechaniu dolałem ok 1l płynu i ok. Od tamtej pory webasto nieużywane i wszystko w normie.

Edytowane przez kulpios

Opublikowano

Kolego tak jak już napisałem, mam webasto mam instalacje i u mnie nie występuje opisany przez Ciebie problem, a webasta używam codziennie. Na pewno prawidłowo zamontowana instalacja, nie powoduje ograniczonego przepływu, więc szukaj u siebie usterki, bo opisane objawy wskazują, na zapowietrzający się układ chłodzenia. Przyczny mogą być różne, np. wyciek płynu, uszkodzony parownik, uszkodzona uszczelka pod głowicą. :wink:

Opublikowano

Też myślę że instalacja lpg nie ma tu żadnego znaczenia. Jeśli już to sposób jej montażu.

Albo jeszcze inne problemy.

Opublikowano
  • Autor

Dziwne bo normalnie nie ubywa płynu i auto grzeje jak należy wskażik temperatury też norma; tylko po tym jak webasto było uruchomione robi się ciśnienie w zbiorniczku wyrównawczym... Poszukam usterki w instalacji gazowej może tam tkwi błąd. Dzięki za opinie w tej kwestii. Jak ogarnę temat napiszę. ;) Spróbuję jeszcze uruchomić webasto i wyłączyć instalację gazową tak by się nie przełączało na gaz może będzie ok...

Edytowane przez kulpios

Opublikowano

Bata niema jeśli ubywa to jest wyciek .Szukaj☺

No chyba że uszczelka ale to inna sprawa.

Opublikowano
  • Autor

Uszczelka po głowicą ok ; po przełączeniu auta na benzynę webasto grzeje ok nic sie nie dzieje. Wyglada na to ze źle wpięta jest instalacja gazowa i podczas pracy webasto nagrzewa sie także parownik do gazu...Odwiedzę gościa od instalaci lpg i temat rozwiązany. The end.