Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Odszkodowanie za skradziony RNS-E

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Niestety przyszła pora i na mnie. Wczoraj zaparkowałem samochód pod blokiem o 21:15. Dzisiaj o 6:00 rano wychodzę i stwierdzam rozbitą szybę w przednich drzwiach pasażera oraz wyjęty RNS. Przynajmniej trafiłem na obeznanych złodziei, bo kable wypięte, a nie urwane. Mam AC (Compensa), więc szkoda oczywiście zgłoszona, itd. Pytanie mam odnośnie odszkodowania. Przeszukałem internety i są strasznie skrajne opinie. Niektórzy dostali jakieś śmieszne grosze typu 1200zł, a u niektórych zostały wypłacone grube tysiące. Zastanawiam się co zrobić, bo:

- zakładając, że dostanę śmieszne pieniądze, nie wiem czy lepiej walczyć z TU, czy olać to i wstawić do ASO VW (w Radomiu nie ma ASO Audi, a nie uśmiecha mi się jeździć po Warszawach, czy innych Krakowach) na naprawę bezgotówkową. I tu kolejne pytanie w tym temacie, czyli czy w ogóle ASO VW będzie chciało zająć się taką naprawą? W końcu samochód ma już prawie 11 lat, koszt nowego RNS to pewnie z 10 tys., a więc ze ~30% wartości auta. Ja wiem, że Oni będą te pieniądze ściągać od TU (Compensa), ale czy ktoś się w pewnym momencie nie popuka w głowę i stwierdzi, że nie będą pchali nówki nawigacji do starego samochodu. Czy ASO może w ogóle odmówić naprawy? Gdzieś przeczytałem, że w identycznej sytuacji jakieś ASO odmówiło, bo stwierdziło, że z jakimś tam TU ciężko się współpracuje.

- zakładając, że dostanę kwotę, która pozwoli wstawić nową szybę i pokryje zakup używanego RNS, plus coś tam jeszcze zostanie w kieszeni. Brać? Niestety, chcąc kupić RNS jestem zmuszony do kupienia używki na Allegro i tym samym napędzam ten złodziejski biznes (nie twierdzę, że wszystkie navi na Allegro są kradzione).

Wycenę powinienem otrzymać na dniach. Dodam, że najbardziej skłaniałbym się do opcji naprawy bezgotówkowej w ASO. Przede wszystkim dlatego, że zostawiam auto, podpisuję kwit i tylko czekam na telefon. Z naprawą we własnym zakresie już mam mały problem, bo chciałbym szybę oryginalną, a takich w Radomiu w ogóle nie ma, a na Allegro jest raptem chyba 1 sztuka. Co byście radzili?

Opublikowano

Wszystko zależy jaka masz umowę na Ac.jak masz kiepska umowę to możesz duzo nie dostać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Coś już wiadomo? Bo ciekawi mnie na ile TU wycenia taką szkodę.

Opublikowano
  • Autor

3r4. Napisałem Ci PW.

Opublikowano

3r4. Napisałem Ci PW.
a co to za tajemnica?
Opublikowano

a co to za tajemnica?

+1 :thumbup1: zostaw info dla potomnych ile zaproponowali

Opublikowano
  • Autor

3r4. Napisałem Ci PW.

a co to za tajemnica?

Sam nie wiem. W pierwszej chwili pomyślałem, że jak podam ile dostałem, to wzrośnie liczba samo kradzieży :). Ale skoro sam moderator się pofatygował, to niech już będzie. Dostałem 5,5 tys. zł. Zaznaczam, że miałem opcję rozliczania serwisową, a nie kosztorysową. Różnica taka, że jakby dali mi jakieś śmieszne 2 tys., to wstawiłbym do ASO i musieliby zabulić za nówkę, więc na oko ze 12-13 tys.

Opublikowano

A te RNS-E miałeś w standardzie na wyposażeniu po VIN czy "dokładane" ?

Opublikowano

To jeżeli RNS-E 12-13 tys? to ile MMI 3G+? 30K?

Opublikowano

To jest wątek RNS E a nie MMI zadzwoń do ASO i się dowiesz

Opublikowano
  • Autor

A te RNS-E miałeś w standardzie na wyposażeniu po VIN czy "dokładane" ?

RNS był jak najbardziej w standardzie. VIN rozkodowany w ASO VW przed zakupem i jak byk widnieje coś w stylu "RNS color navigation system".

To jeżeli RNS-E 12-13 tys? to ile MMI 3G+? 30K?

Nie mam pojęcia. Mówiąc szczerze nie pytałem w żadnym ASO, ale ojciec kolegi miał identyczną sytuację, tyle że w Touranie. Gwizdnęli mu RNS 510 i ubezpieczyciel chciał mu wypłacić jakieś śmieszne pieniądze. Wkurzył się, wstawił do ASO VW, a kwota faktury opiewała właśnie na jakieś kilkanaście tys. Mała różnica polega na tym, że jego samochód był w momencie kradzieży na pewno sporo młodszy od mojego. W internetach też pojawiały się często takie kwoty. Cały czas się zastanawiam co by było, gdybym rzeczywiście wybrał opcję bezgotówkową? No ale nic. Jestem trochę do przodu z kasą, więc kupię używkę i może dołożę BT, bo fabrycznie nie było.