Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zamiana skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam A4 z silnikiem 1.8 sprzężonym z Automatem bez quattro. Ostatnimi czasy po głowie chodzi mi myśl zamiany obecnego automatu starej generacji na tiptronic. Miałem ostatnio okazję przejechania się A4 1.8T z tiptroniciem i różnica jest kolosalna, biegi zmieniają się płynnie, nic nie szarpie no i do tego dochodzi bajer jakim jest tryb sekwencyjny. I tutaj rodzi się pytanie, czy jest taka możliwość i czy wszystko pasuje bez przeróbek, dodatkowo czy jest potrzebne coś więcej niż skrzynia biegów, komputer i półosie? Pozdrawiam.

Opublikowano

Raczej nie realne. Szybciej wrzucisz manuala. Pozdrawiam.

Opublikowano

Zbyt duża ingerencja w instalacje, nie wiem czy ktoś w ogóle by się tego podjął.

Przekładka na manuala, jak najbardziej, bo nie ma żadnej rzeźby przy tym :)

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

No trudno, dziękuję za odpowiedzi. Temat do zamknięcia.

Opublikowano

Sprawna skrzynia AG4, którą posiadasz też nie szarpie przy zmianie biegów.

Opublikowano
  • Autor

Mam skrzynie po remoncie i wypada słabo w porównaniu z tiptroniciem. Czuć zmianę biegów, ciężko się rusza, a przy szybkim ruszaniu lubi szarpnąć. Nie jest to wina uszkodzonej skrzyni, bo mam dwie A4'ki z tym automatem i w obu wygląda to tak samo. Prawda jest taka, że gdyby nie cena A4 z tym automatem, to w pewnie jeździłbym manualem.

Opublikowano

W dalszym ciągu twierdzę, że skrzynia jest niesprawna. Jechałem kiedyś kilkukrotnie autem z takim zespołem napędowym jak Twój i skrzynia pracowała elegancko, ale nie robię już offtopu.

Opublikowano

Mam skrzynie po remoncie i wypada słabo w porównaniu z tiptroniciem. Czuć zmianę biegów, ciężko się rusza, a przy szybkim ruszaniu lubi szarpnąć. Nie jest to wina uszkodzonej skrzyni, bo mam dwie A4'ki z tym automatem i w obu wygląda to tak samo. Prawda jest taka, że gdyby nie cena A4 z tym automatem, to w pewnie jeździłbym manualem.

Przywróć ustawienia fabryczne w sterowniku oraz skalibruj/synchronizuj pedał gazu.

Jak to nie pomoże to może już sprzęgło hydrokinetyczne jest na wykończeniu, wtedy przekodować sterownik na tryb sport (lock-up szybciej się zapina) i przywrócić ustawienia i skalibrować pedał gazu.

Edytowane przez Hezen

Opublikowano
  • Autor

Przywróć ustawienia fabryczne w sterowniku oraz skalibruj/synchronizuj pedał gazu.

Jak to nie pomoże to może już sprzęgło hydrokinetyczne jest na wykończeniu, wtedy przekodować sterownik na tryb sport (lock-up szybciej się zapina) i przywrócić ustawienia i skalibrować pedał gazu.

Raczej nie będę się z tym bawił, prędzej wstawię manual jak znajdę skrzynie w dobrej cenie. Ale dzięki za podpowiedź, może w kombi się pobawię jak wróci od lakiernika.

Edytowane przez Haruzo

Opublikowano

Jakbyś nie wiedział jak coś zrobić to pisz :)