Pablo998 Opublikowano 19 Listopada 2008 Opublikowano 19 Listopada 2008 Na początku witam wszystkich użytkowników tego forum Mam pytanie zakupiłem A4 z 2003r. sedan w środku co prawda nie ma jeszcze przykrego /uciążliwego/ zapachu z nawiewów klimatyzacji ale chciałbym ją samodzielnie przeczyścic. Oczywiście czytałem wątki dotyczące tego tematu na forum ale mimo to pozostało kilka pytań. 1. Jaki środek będzie do odgrzybiania najlepszy. 2. Ile zaaplikować do poszczególnych nawiewów (czy tylko standardowe kratki/ czy też podszybie ... itd. jaśli tak to jakie i jak je zlokalizować w moim aucie/ 3. Jak długo ma pracować po tym zabiegu klimatyzacja (jakie ustawienia temp. eco ??) 4. Wymiana filtra kabinowego (jaki zakupić droższy węglowy, czy nie warto i jak często należy go wymienić) 5. Czy w miejcu filtra kabinowego pryskać preparatem grzybobójczym jeśli tak to gdzie dokładnie. Z góry dziękuję za pomoc
domelq Opublikowano 19 Listopada 2008 Opublikowano 19 Listopada 2008 Brzydki zapach nie zawsze musi oznaczać zagrrzybiony układ, może masz po prostu za mało czynnika w układzie 1. Jedź do speców. Wydasz 100, ale masz pewność, że wszystko dział OK 2. Czytaj pkt. 1 3. Czytaj pkt. 1 4. Zainwestuj z węglem aktywnym, ja zmieniam razem z olejem silnikowym czyli mniej więcej 1 w roku 5. Nie wiem. Myślę, że jak zmienisz wg pkt. 4 to nic nie będziesz musiał psikać Co tak się boisz tych grzybów?? W sanepidzie pracujesz?
Azunia Opublikowano 19 Listopada 2008 Opublikowano 19 Listopada 2008 Warto byłoby wybrać się dopiero na wiosnę do serwisu od klimatyzacji na wymiane czynnika i odgrzybienie układu.
pawcio1979 Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 co do czyszczenia to najlepiej pojedź do specjalisty.U mnie podłączył machine do czyszczenia i chodziła przez ponad 2 godziny-koszt 120 zł.A co do filtru na nasze polskie warunki wystarczy zwykły ale częsciej wymieniany.
lukaszr Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 4. Zainwestuj z węglem aktywnym, ja zmieniam razem z olejem silnikowym czyli mniej więcej 1 w roku To zdecydowanie zbyt rzadko - filtr powinno się zmieniać na jesień i na wiosnę. Ja staram się wyjmować filtr raz na 1 miesiąc i przeczyszczać go (pominę fakt, że filtr zmieniam min. 3 razy w roku). Warto byłoby wybrać się dopiero na wiosnę do serwisu od klimatyzacji na wymiane czynnika i odgrzybienie układu. Zależy co się dzieje z klimą, bo jeżeli śmierdzi to widocznie jest jakiś grzyb/bakteria i szkoda by było żeby to wdychać przez całą zimę i żeby z wilgocią to się jeszcze bardziej rozwijało
Azunia Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 Warto byłoby wybrać się dopiero na wiosnę do serwisu od klimatyzacji na wymiane czynnika i odgrzybienie układu. Zależy co się dzieje z klimą, bo jeżeli śmierdzi to widocznie jest jakiś grzyb/bakteria i szkoda by było żeby to wdychać przez całą zimę i żeby z wilgocią to się jeszcze bardziej rozwijało Oczywiście, jeśli śmierdzi to należy natychmiastowo coś z tym zrobić.
Pablo998 Opublikowano 20 Listopada 2008 Autor Opublikowano 20 Listopada 2008 Wszystko się zgadza poza jednym Czy moge zrobić to teraz wiadomo deszcz, zimno, wilgoć na zewnątrz jaki to będzie miało efekt ?? Czy oby nie odwrotny do zamierzanego ??
Dreju Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 Wszystko się zgadza poza jednym Czy mogę zrobić to teraz wiadomo deszcz, zimno, wilgoć na zewnątrz jaki to będzie miało efekt ?? Czy oby nie odwrotny do zamierzanego ?? Boże.... Człowieku współczuje ci. Tak... jedź teraz!!!, a jak nie to jedź wiosną. Zapisałeś się na forum i widzę że wątku nowego nie możesz wymyślić!!! Nie zajmuj innych pierdołami!!!!!
Azunia Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 A czy to w czymś przeszkadza? Nie widzę problemu. Przeczytaj co napisał Łukaszr.
domelq Opublikowano 21 Listopada 2008 Opublikowano 21 Listopada 2008 Są różne teorie. jedna mówi, że powinno się jechać na jesień i przeczyścić przed zimą z kurzy itp. druga mówi, ża na wiosnę i przerzyścić ze szlamu (kurz + wilgoć) także jak chcesz jechać to jedź i nie czekaj
Rekomendowane odpowiedzi