Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Gwizd po odpaleniu - SAI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po odpaleniu zimnego silnika przez około 40 - 45s słychać lekki gwizd. Podejrzewam pompę SAI. Jak najlepiej zdiagnozować czy nie ma jakiś nieszczelności przy wężach od SAI? Pozdrawiam

Opublikowano

Wytnij wtyczka albo odepnij z puszki filtra plastikowa rurke i zatkaj na chwilę ręką :)

Opublikowano

A czy da się VAG-iem jakoś włączyć pompę na dłużej żeby zdążyć znaleźć skąd gwizda?

Opublikowano

Pewnie jest w jakimś bloku imput test

Opublikowano

5170f5399caadUntitled-1.jpg

Ten schemat chyba nie do końca jest poprawny, mi się wydaje (jeśli dobrze rozumuje) że pompa ssie powietrze bezpośrednio z puszki filtra a nie za przepustnicą jak to jest na rysunku, zgadza się? Co może syczeć - wąż na wyjściu z pompy? I czy może to wpływać jakoś negatywnie na pracę silnika w fazie rozruchu? Nie wiem czy się tym bardzo przejmować i szukać czy na spokojnie w weekend sobie na to popatrzeć...

Dzisiaj sprawdzałem i to nie nieszczelności tylko sama pompa SAI tak wyje. Nie wiem czy to nie np łożysko.. Przejmować się tym czy wymienić? Wiem że ktoś wrzucał jak ją rozebrać, ale nie wiem czy mi się chce z tym bawić :) Najchętniej kupiłbym jakąś sprawną używkę i wymienił. Ktoś ma może na zbyciu? :)

Opublikowano

Jak bys osobiście odebrał to za piwo ci dam swoją dobra :)

Opublikowano

Niestety mam do Ciebie daleko :-P

Opublikowano

Niestety mam do Ciebie daleko :-P