Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

2.7 BIT do B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim.

Panowie mam pytanie, chciałbym zmienić swoje aktualne auto na avant. Ponieważ 2.0 ALT to nie jest cud techniki zdecydowałem się na zmianę. A że auto mam w sedanie to niestety swapa nie zrobię. Przekładka byłaby zbyt kosztowna, bo ani to nie ma quattro, ani części się nie nadają, no i przede wszystkim szukam Avanta. I teraz zastanawiam się co zrobić, ponieważ interesuje mnie motor 2.7 biturbo oraz napęd quattro. Pytanie brzmi, czy nastawiając się na ten silnik jestem zmuszony do zostania w B6, czy jest możliwy swap do B7 lub A6 C6? Jeśli tak to jakie auto najlepiej zakupić, żeby zostało mi jak najwięcej części zgodnych z motorem biturbo? Osobiście interesowałoby mnie najbardziej właśnie B7/C6.

Pozdrawiam

Edytowane przez mashet

Opublikowano

Do b7 możesz wzucic 2.7 nosb robi takie swapy co do b 6 to najlepiej pasuje 3.0 benzyna guattro mniej roboty z przwkladka i jakieś 2 tys. Taniej co do b7 to nie pamiętam.

Opublikowano

A nie taniej będzie Ci kupić A6 C5 z tym silnikiem z rocznika 2001 i młodszego? :)

Mechanicznie i elektrycznie to jakby rozdmuchana wersja A4 B6 (czy tam B6 to pomniejszona wersja C5-tki :wink: ), nawet w środku są do siebie zbliżone pod względem ergonomii :)

Opublikowano
  • Autor

A nie taniej będzie Ci kupić A6 C5 z tym silnikiem z rocznika 2001 i młodszego? :)

Mechanicznie i elektrycznie to jakby rozdmuchana wersja A4 B6 (czy tam B6 to pomniejszona wersja C5-tki :wink: ), nawet w środku są do siebie zbliżone pod względem ergonomii :)

Może i wyjdzie taniej, ale C5 to stara buda. A jak już zmieniam, to chciałbym coś w nowszych kształtach. Przeglądając neta natrafiłem na kilka aut z rozwalonym silnikiem w rozsądnej cenie. Pytanie czy blachy dobre. W miejsce silnika zrobić swap biturbo + ewentualne quattro i się w 30k można wyrobić. Koszt praktycznie taki sam jak zrobienie B6/C5 do dobrego stanu. Do tego najlepiej gdyby były w skrzyni malualnej.

http://allegro.pl/show_item.php?item=5979426688#5a86cf49e1

http://otomoto.pl/oferta/audi-a6-kombi-zarejestrowana-w-kraju-ID6y6Mhz.html#9801f104c5

Takie moje przemyślenia. Póki co trzeba odkładać kasę.

Edytowane przez mashet

Opublikowano

B7 to de facto lift B6, a ten ostatni konstrukcyjnie jest zbliżony do... C5 :)

No ale jak się wizualnie nie podoba to żaden argument nie będzie wystarczająco przekonywujący :hi:

PS. Takiego bym przyjął :D

http://olx.pl/oferta/audi-a6-2-7-quattro-biturbo-automat-CID5-IDdUKGZ.html#5cbafcd64a;promoted

Rozważałeś może swap silnika 3.2FSI o kodzie CALA (o ile się da)?

265KM/330Nm :hi:

wykres_70.870.jpg

Opublikowano
  • Autor

B7 to de facto lift B6, a ten ostatni konstrukcyjnie jest zbliżony do... C5 :)

No ale jak się wizualnie nie podoba to żaden argument nie będzie wystarczająco przekonywujący :hi:

PS. Takiego bym przyjął :D

http://olx.pl/oferta/audi-a6-2-7-quattro-biturbo-automat-CID5-IDdUKGZ.html#5cbafcd64a;promoted

Rozważałeś może swap silnika 3.2FSI o kodzie CALA (o ile się da)?

265KM/330Nm :hi:

wykres_70.870.jpg

Myślałem o zakupie 3.2, ale z tego względu, że przekładka ma wtedy mniejsza koszta bo zostaje sporo rzeczy :D

Opublikowano

Ten 3.2 powyżej jest nowszej generacji, montowany min. w B8, bo w C6 (na pewno przed liftem) i w B7 siedział starszy typ silnika 3.2, o kodzie 3-literowym (np. AUK), a on ma nieco gorszą charakterystykę i osiągi (250KM/320Nm):

wykres_15.602.jpg

Dlatego ten nowszy (CALA) wydaje mi się najlepszym odpowiednikiem 2.7BiT jeśli się porówna ich charakterystyki (tu wersja słabsza - 230KM/310Nm - innej nie mogłem znaleźć):

wykres_27.568.jpg

Co do poprawionego 3.2 (CALA) jest to jednostka dużo nowocześniejsza: ma min. niższą masę własną (2.7BiT z osprzętem waży ok. 200kg a 3.2 CALA ok. 172kg), zadowala się Pb95 (2.7BiT ma zalecane Pb98 - wychodzi drożej o ok. 30zł przy każdym tankowaniu do pełna 63l zbiornika) i ma niższe zużycie paliwa.

Ponadto również w stosunku do starego 3.2 (AUK) zmiany są spore:

Audi poszerza swoją rodzinę silników widlastych o kolejnego przedstawiciela.
Nowy silnik 2,8 l FSI można umieścić pomiędzy silnikiem, 2,4 l MPI (który będzie jeszcze produkowany
do połowy roku 2008) a silnikiem 3,2 l FSI. Wprowadza on do rodziny silników Audi nowe rozwiązania techniczne.
Te nowe rozwiązania techniczne to:
● system Audi valvelift,
● pompa oleju o regulowanej wydajności i dwustopniowej regulacji ciśnienia,
● trójowalne koła łańcuchowe.
Najważniejszym celem konstrukcyjnym było zmniejszenie tarcia i zużycia paliwa.
Zmniejszenie tarcia wewnętrznego silnika osiągnięto przez:
● zmniejszenie nacisku 2. i 3. pierścienia tłokowego na gładź,
● wprowadzenie systemu Audi valvelift (mniejszy skok zaworów dolotowych przy obciążeniu częściowym),
● zmniejszenie skoku zaworów wylotowych (10 mm -> 9 mm),
● zmiana szklankowego popychacza pompy wysokociśnieniowej na popychacz rolkowy,
● zastosowanie łańcuchów rolkowych w przekładniach A, B i C,
● wprowadzenie trójowalnych kół łańcuchowych i zmniejszenie tarcia napinaczy łańcuchów,
● zmniejszenie pompy oleju,
● wprowadzenie regulacji wydajności pompy oleju wraz z dwustopniową regulacją ciśnienia,
● zmniejszenie pompy wody i podniesienie temperatury, regulowanej przez termostat.
(źródło: SSP nr 411)
Oczywiście wszystko ładnie, pięknie pod warunkiem, że nie zamierzasz podkręcać silnika i "zatruwać" go gazem :hi:

Edytowane przez BeyerBrown

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Orientuje się ktoś, czy jest możliwy swap z A6 C5 2.7 biturbo do C6? Chyba nie powinno być wielkich problemów?

Opublikowano

Do budy C6 ja bym rozważał włożenie 3.0TFSI z polifta :wink:

Opublikowano

Dość ekscentryczny pomysł ładować 2,7 BiT do C6... Silnik jest dość wdzięczny, ale nie ukrywajmy że stary. Jeśli nie jesteś nastawiony wyłącznie na B7 i zadowoli Cię też B6 to mogę Ci zaproponować gotowca ;)

http://allegro.pl/audi-a4-s4-b6-avant-2-7-biturbo-tuning-400km-i6070334542.html