Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmiana silnika 2.0TDI BPW w Audi A4 B7 na 1.9TDI AVF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

u mnie zostaly z 1.9 i je spalilo. czekam na te z bpw i bedzie szystko;)

witam panow...wczoraj juz przelatalem troche wiecej kilometrow prawie 100 i srednie spalanie wyszlo 7.7l. jazda naprawde mieszana.

Opublikowano

Policz spalanie przynajmniej z jednego spalonego zbiornika i przejechanych kilometrów .

Jak takie spalanie wychodzi Ci z FIS-a , to może ono mieć niewiele wspólnego z rzeczywistością , bo masz wałek o innej charakterystyce wzniosu krzywek napędzających pompki , niż było brane pod uwagę przy pisaniu programu sterującego dla BPW :decayed:

Opublikowano
  • Autor

tak tez zrobie. dzis wywalilo mi podczas spokojnej jezdzie blad zapalily sie swiece zarowe i mocy ubylo. podlaczylem pod kompa wywalilo bla P2002 wydajnosc filtra czastek stalych ponize cos tam progowej. zgasilem auto i odpalilem blad znikla tylko byl zapisany w pamieci.

Opublikowano

Che che, czyli wszystko niby tak jak powinno być :decayed: , komp widzi małą skuteczność czegoś , którego w ogóle tam już nie ma :P

Żeby mieć spokój na dłuższy czas, to po testach chyba będzie trzeba umówić się z tunerem na zrobienie porządku z programem :whistling: .

Opublikowano
  • Autor

i tak dokladnie bedzie;) jutro testujemy dalej;)

dzis kolejne kilometry nakrecone. zalalem do pelna i zrobilem 115km dolalem do pelna 8,5l. komputer pokazywal srednie 8,3l/100km jazda mieszana 70% miasto. kola zalozone 19. 235/35. wiec mysle ze spoko.;) dzis wyskoczyl znowu blad zgasilem odpalilem i ok. pod kompem wywalilo 665 boost prusure regulation cos takiego pisze z pamieci;)

Opublikowano

To chyba coś z ciśnieniem doładowania turbiny, może gruszka do wymiany? N75?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

panowie dzis zauwarzylem taki problem ktorego wczesniej nie bylo pojawil sie tylko dzis i chyba juz nie wystepuje.

mianowicie przy ruszeniu na 1 biegu jade do 2.5tys.obr i zmieniam bieg a za autem buhhhhh niebieskiego dymu widoczny w lusterku. i tak samo przy zmianie z 2 na 3 bieg tylko jeden buch moge cisnoc do 5tys.obr i juz nie ma.

wsiadl znajomy ja chcialem zobaczyc co sie dzieje za autem.

jak wyzej ruszyl 1 do 2.5tys.obr zmienia bieg na 2 jeden buhh i spokoj.

na pierwszym biegu jak rusza i leeko obroty spadaja da dymka na czarno ale to chyba na obciazeniu.

peklo 2000km srednie spalanie miedzy 7.8/8,5 w kolo komina, ostatnio trasa 150km na raz wyszlo 6,9 predkosc 100/120km lata dobrze nic sie nie dzieje.

Opublikowano

I soft nadal nie dłubany ??? :P

Jeżeli tak , to na prawdę dobra opcja z wymianą na 1,9 :decayed:

Jeżeli chodzi o koszty , to nic lepszego się chyba nie wymyśli :hi:

Liczyłeś koszty ?

How much ? :eusathink::whistling:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

jeszcze softa nie robilem poszlo na inne pierdoly;)

a koszta takie

slupek 850zl

dwumasa 550

uszczelki 250zl

zestan uszczelek na pompki 120zl.

nabicie klimy 110zl

uszczelka na wale 100

robota 400zl

to tak z grubsza.ceny to mniej wiecej jak pamietam;) jest jeszcze pewnie pare rzeczy o ktorych nie pamietam.

ale ogolnie jestem bardzo zadowolony. pali na strzal nie buja i ogolnie jak to 1.9;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No koszty śmieszne, własnie czytałem temacik innego forumowicza, władował sześć koła w reanimację BPW z podobnymi uszkodzeniami :kox: :

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/357350-wymiana-uszczelki-pod-glowica-bpw/

Maciek napisz co tam dalej w temacie , jakie spostrzeżenia po 3kkm eksploatacji AVF-a w B7 :whistling::)

A i do modów, chyba by można już temacik podwiesić, niech służy potomnym w podejmowaniu trafnych decyzji :)

Opublikowano
  • Autor

jestem mega zadowolony, na dobra sprawe juz zapomnialem ze cos bylo przerabiane;) zero problemow. pare niedociagniec bylo ale to glupoty typu( niedopieta zapinka dpf) pali na strzala zero bujania narazie bez zadnych softow chyba Dev pisal ze musi byc zrobiona korekcja softu u mnie nie bylo i lata elegancko.oleju nie ubywa i co wazne nie przybywa;) ostatnio wlasnie lecialem do niemiec i nie szukalem w bagazniku linki wrazie czego hahahah ;)

jeszcze troche i mam nadzieje ze uda sie zrobic program w tym miesiacu ciekaw jestem jaka bedzie roznica;)

pytanie czy warto? w 100% warto duzo taniej i napewno ma sie spokoj na glowie;)

co do kolegi co mu sie sypna piec i wladowal worek pieniedzy to troche porazka polecam wsadzenie 1.9 ;)

Opublikowano

No , podrzuciłem mu Twój temacik, ale nie wybrał słusznej drogi :decayed:

Jego sprawa, jego pieniądze :kox:

I do tego dalej ma silnik, którym bez liny holowniczej w bagażniku poza miasto bym nie wyjeżdżał :grin:

A z tym programem u Ciebie , jak jest wszycho OK, tylko wqurwia błędami od DPF-a, to z czasem się pewnie idzie przyzwyczaić :grin:

Ciekawy jestem jak obecnie wyglądają kreski , nie byłeś może na hamowni ? :whistling:

Opublikowano
  • Autor

nie bylem nigdzie szkoda 100zl ;) co do dpf-a masz racje jak wiadomo co sie swiecy to mozna sie przyzwyczaic;) szkoda ze nie wkladal 1.9 duzo kasy wkieszeni by zostalo;) szukam teraz ladnej a4 b7 2.0 tdi bpw z zajechanym motorem bedziemy szykowac dla kumpla takie same rozwiazanie;)

Opublikowano

No dobra , tylko za mocno nie szalej z ilością tych swapów, bo jak nie daj Bóg moje BPW się przekręci, to okaże się że AVF-y będą na Alle chodzić drożej od BPW :P:hi:

A i zajechanych BPW nie uświadczysz w dobrej cenie :P.

Opublikowano

Piotrek nie od dziś wiadomo, że AVF pasuje zamiast BPW.

Są jeszcze na tym świecie ludzie którzy siedzą w "podziemiu" i nie wrzucają wszystkiego na forum :P

Opublikowano
  • Autor

Piotrek nie od dziś wiadomo, że AVF pasuje zamiast BPW.

Są jeszcze na tym świecie ludzie którzy siedzą w "podziemiu" i nie wrzucają wszystkiego na forum :P

a jak czlowiek szukal informacji pomocy to nie bylo komu pomoc;) zart

No dobra , tylko za mocno nie szalej z ilością tych swapów, bo jak nie daj Bóg moje BPW się przekręci, to okaże się że AVF-y będą na Alle chodzić drożej od BPW :P:hi:

A i zajechanych BPW nie uświadczysz w dobrej cenie :P.

narazie jeden projekt bedzie. ja sie juz zastanawiam czy niekupic ze 4/5 sztuk avf-ow zeby sobie lezaly;) puki tanie ;)

Opublikowano

Odnoszę wrażenie że co niektórzy nawet próbują siać lekką dezinformację w tym temacie :)

Opublikowano
  • Autor

ahahha ciekawe;) ja tam polecam i bede polecac;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Maciek jakie wieści, AVF żyje ? :kox:

Opublikowano
  • Autor

Maciek jakie wieści, AVF żyje ? :kox:

ma sie swietnie;) lata zdrowo. juz przeszlo 4 tys.km na liczniku 203tys. i zloto;) jedyne co sie wysypalo to napinacz paska pk. mam juz nowy zestaw w bagazniku bedziemy wymieniac;) silnik pali na strzal.

ostatnio zauwazylem ze jak odpale na zimnym i sobie pracuje to po jakiejs minucie pojawia sie niebieski dym przez jakies 40sec i przestaje?moze egr cos swiruje.? podczas jazdy nie dymi.

i co wazne oleju wogole nie ubywa caly czas mam stan.

Edytowane przez bubson22