Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Potrzebna pomoc przy FMIC i wydechu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Poszukuje informacji na temat zwiększenia mocy w 3.0tdi asb 233hp. W planach mam zmianę intercoolerów bocznych na FMIC oraz przeróbkę wydechu. Myslałem o wstawieniu DP oraz usunięciu końcowych tłumików. Pozostaje kwestia DPFa który nie stwarza mi najmniejszych problemów. Czy ktoś robił podobne modyfikacje u siebie i mógl by wspomóc informacjami?

Opublikowano

a co konkretnie chcesz wiedzieć ?

Opublikowano

Sam soft na 280 KM i 550 NM nie wystarczy? Nie wiem czy Tip zniesie większy moment... Jeżeli chcesz większe moce to DPF out.

Opublikowano

łagodne 600 może atakować.

Opublikowano
  • Autor

Cóż jako że miałem problem ze skrzynią i została ona rozebrana do gołej śrubki, wszystko co dawało oznaki zużycia wymienione (głównie uszczelnienia) oraz o ile to prawda założone "mocniejsze" kosze to akurat o skrzynię sie nie martwię.

Moje ogólne rozterki wiąże po prostu z sensownością m.in montażu FMICa. Po prostu zastanawiam sie czy jest sens. Faktycznie chciałbym zaatakować moce 300 kuca i 600 niuta. Widziałem auta które tak latają bez problemowo. Dlatego chciałem po prostu dowiedzieć się z czym to się je i jak to wygląda w praktyce - czy jest sens w to inwestować.

Czy usunięcie DPFa jest dobrym rozwiązaniem (koniecznym)? Po prostu nie mam z nim żadnych problemów a fakt że nie unosi się swąd diesla jest dla mnie plusem :)

Opublikowano

Może najpierw soft zrób na 280 KM i 550 NM i sprawdź czy to Ci wystarcza (moim zdaniem aż nadto na Polskie drogi). W razie jakby było mało można zrobić FMIC i wydech wraz z korektą softu. Duża moc + DPF może = stopienie jego zawartości. Jaki masz przebieg? W jakiej kondycji wtryski? bo jak są na wykończeniu i dowalisz koksu, nawet samym programem to tłoki potopisz.

Opublikowano

B7 to ciężka buda, mocy nigdy za wiele.

dróg dojścia do 300/600 jest kilka, jeśli chcesz pozostawić DPF'a to zrób zapas sprzętowy i łagodniejszy soft, czyli zduszony setup.

Edytowane przez marcin4x4

Opublikowano
  • Autor

Zdaje sobie sprawę ze stanu naszych dróg, jeździłem wieloma autami przewyższającymi te parametry. Jeśli chodzi o mój silnik to jest w bdb kondycji. Wtryski i tak przed programem pójdą na stół pobierczy w celu weryfikacji - tak dla mojego psychicznego spokoju.

Co do DPFa rozważam jego usunięcie. Po prostu szukam sensownej drogi żeby to wszystko działało przede wszystkim bez problemowo i bez usterek a moc jaką będzie auto dysponować to tylko dodatek.

Opublikowano

jeśli moc nie jest dla Ciebie priorytetem to zostaw DPF'a i zrób rozsądny (DOBRY) program. Jeśli wyjdzie za mało możesz dorzucić jedną modyfikacje mechaniczną np FMIC, jeśli turbo ma oznaki zmęczenia możesz zrobić hybrydę. (fajnie ciągną na górze)

Jeśli DPF / KAT zdrowy to jego usunięcie obniży tylko EGT, mocy przebędzie niewiele. Z tego co widzę masz ~200 tyś.. stan raczej nie jest idealny ale nie musi być zły.

nawet samym programem to tłoki potopisz.

a od czego masz sondę i limiter EGT ?

Edytowane przez marcin4x4