Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[AWX] - zwiększone spalanie proszę o analizę logów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na luzie sztaga jest wciagnieta i dobija do ogranicznika ?

Opublikowano
  • Autor

tak, po zapaleniu idzie do góry i po zgaszeniu idzie na sam dół - ide jeszcze sprawdzę żeby mieć 100% pewności.

po zapaleniu podnosi sie do góry a chwilę po zgaszeniu opada na sam dół.

dalej szukać przyczyny w podciśnieniu czy raczej turbo do regeneracji?

Opublikowano

Turbo wyglada ok.

Opublikowano
  • Autor

no właśnie nie wygląda - byłem u znajomych co zajmują się regeneracją i okazuje się że podciśnienie jest super, ale podczas gazowania - zwiększania obrotów do 2500 - 3000 sztanga raz idzie płynnie a kilka razy idzie troszkę a później się zatrzymuje po zwiększeniu obrotów jest przeskok - po za tym turbina ma luz wzdłużny - wyjmę turbinę i dam im do sprawdzenia - pewnie we wtorek więc we środę będę wiedział co jest nie tak, a jutro może uda mi się podmienić N75 i od znajomego i zobaczyć czy objawy ustąpiły czy też nie...

Opublikowano

Przeciez jesli jest ok to i tak powiedza ze jest do regeneracji ☺

Opublikowano

A ile Ci teraz pali ta Audica? Może nie bij się o te 1-2 litry na 100km bo więcej wydasz na naprawy niż na koszty paliwa :)

Opublikowano
  • Autor

Przeciez jesli jest ok to i tak powiedza ze jest do regeneracji ☺

koleś zaproponował takie rozwiązanie - wyjmuję turbo on mi je za free sprawdza i jeśli będzie co regeneracji to ma je zrobić... myślę że to dobry układ, szczególne że to bardzo dobry znajomy mojego mechanika.

A ile Ci teraz pali ta Audica? Może nie bij się o te 1-2 litry na 100km bo więcej wydasz na naprawy niż na koszty paliwa :)

kolego to jest OOOO i tym autkiem nie da się jeździć jeśli coś jest niesprawne - nie po to wymieniałem tyle części żeby teraz jeździć z uszkodzonym turbo i ryzykować rozsypanie się gdzieś w Polsce lub za granicą na trasie - w tym samochodzie wszystko ma być w 100% sprawne :)

teraz na baku przejeżdżam 700-750 km wcześniej 1000- 1100...

pewnie od wtorku będę działał.

Turbo sprawdzone - przycinało się, N75 wymieniony, poniżej log 011 dynamiczny - zerknijcie proszę

http://vaglog.pl/log_259481.html

Opublikowano

Troche późno wstaje ale sie nie przycina i ładnie trzyma doladowanie.

Opublikowano
  • Autor

czyli rozumiem że wszystko jest ok?

log robiłem jakieś 20 - km po założeniu turbo a turbo było czyszczone i ustawiana geometria...

Opublikowano

Masz laga z dołu. Ale żeby z tego powodu palił 8 litrów :mysli:

Edytowane przez lukasz51237

Opublikowano
  • Autor

czym może być spowodowany ten lag ? gdzie szukać przyczyny ?

pompa Vacum by mi niedomagała - sprawdzałem podciśnienie, wyżej są fotki z wskazań, egr wymieniony, przepływomierz też wymieniony, czujnik temp wymieniony, termostat, turbo wyczyszczone i ustawiona na nowo geometria, N75 wymieniony.

zostało mi jeszcze wymiana kilku węży podciśnienia na dole silnika oraz wymiana wtyczki przepływomierza ponieważ moja jest połamana (już zakupiłem czekam na przesyłkę) no i jak to mówią już nie ma się do czego przyczepić....

zrobić jeszcze jakieś logi ? czy cały czas tylko 011 dynamicznie ?

więc tak, sprawdzone turbo, wszystkie węże podciśnienia wymienione, wymieniony N75, w N18 wyczyszczony filterek, przelutowana kostka przepływomierza - może dziś zrobię log 011 dynamiczny.

koledzy mam inny problem a mianowizie jak go uruchomię zimnego to pali pięknie - łapie odrazu ale puszcza dymek i czuć że raz na jakiś czas szarpnie budą - czy wymiana uszczelnień na pompkach załatwi temat ? czy czyścić PD ? dodam że cały czas jeżdżę na BP Ultimate, jak juz się zagrzeje to wszystko jest ok - nie puszcza dymka...

Dziś zastosowałem ten środek w moim Audiku:

744b924a365f4c4cm.jpg

przed zastosowaniem wykonałem logi:

http://vaglog.pl/log_260248.html

http://vaglog.pl/log_260249.html

http://vaglog.pl/log_260250.html

W trakcie pracy na LM logi:

http://vaglog.pl/log_260251.html - tutaj zwiększałem obroty silnika...

Płyn w butelce wyglądał tak:

896e5ab8b30612d5m.jpg

Więc nie ma tragedii, jest w miarę przeźroczysty - pewnie swoje zrobiło tankowanie tylko BP Ultimate...

po wykonaniu czyszczenia podłączyłem węże do filtra uruchomiłem silnik i po około 10-20 minutach wykonałem kolejne logi:

http://vaglog.pl/log_260252.html

później wybrałem się na przejażdżkę i powiem że nie wiem czy coś się zmieniło - zobaczę jutro czy jest choć ciut lepiej z moim spalaniem i dymieniem chociaż uważam że po wymianie wężyków i czyszczeniu filterka w N18 spalanie spadło, jedyne co zostało to po nocy po uruchomieniu silnika po chwili zaczyna delikatnie dymić, jak dodam gazu tak do 2 tyś obrotów to robi się mała chmura dymu i to mnie właśnie zastanawia - silnik zapala bez problemów, ładnie równo pracuje.

jak przyspieszam to normalnie reaguje na gaz - przy wciskaniu równomiernym pedału, jeśli wcisnę od razu do dechy to ma zamuła... i to mnie martwi...

dziś podczas pracy na LM i robiłem log i obserwowałem ciśnienie w dolocie na VAG i okazuje się że jest ono mniejsze niż to które komputer oczekuje - zastanawia mnie to - gdzie szukać przyczyny dalej w podciśnieniu czy też może w układzie dolotowym ?

jak bym miał m gniazda PD wypracowane to czy nie szło by mi paliwo do oleju ? może to kwestia wymiany uszczelnień na PD? czy też to wina szklanek i uszczelnień zaworowych ? - nie wiem gdzie szukać przyczyny, proszę pomóżcie mi w postawieniu trafnej diagnozy.

moja instalacja wyglądała tak:

9722078e453488b5m.jpg

Dziś jeszcze wykonałem log statyczny 013 i 023 na zimnym silniku, poniżej link do loga:

http://vaglog.pl/log_260263.html

czy wskazania mówią o tym że mam do wymiany uszczelnienia PD ?

pod koniec loga dodałem trochę gazu...

Opublikowano

Wszystko jest ok auto ma 14 lat i tego niw cofniesz.

Jesli mimo to chcesz szukac problemu to nastaw sie na nowy walek i szklaniki potem regeneracja pompek i vacum z b7. Razem wyjdzie ze 4 tysiace a i tak nikt nie da gwarancji ze bedzie chodzil idealnie.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

kolego znalazłeś powód zwiększonego spalanie auta?