Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

A4 AVG 110km > Problem po przekładce automat---->manual

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, pacjentem jest a4 1.9 tdi 99r z silnikiem avg. Poprzednia skrzynia to 4 biegowa lokapówka, zaczęła szarpać i nie chodziła tak jak powinna, a kupiłem za parę złotych rozbitą a4 z AFNem pod maską i tak w ostatni weekend przełożyłem skrzynie.

Problemem jednak jest brak czujnika położenia sprzęgła, czego efektem jest brak ""miękkiego" operowania gazem. Po prostu dokładam gazu to nie "napina" sterownik odpowiednio dozując moc układu przeniesienia napędu a jest takie szarpnięcie.

Założyłem dwumas w bdb stanie, nowe przeguby, nowe 4 poduchy febi.

Przekodowywałem sterownik zarówno na manuala jak i automat i problem ten sam, z tą różnicą, że jak jest zakodowany na automat to ma znacznie większą moc. Pozdrawiam

Edytowane przez b-rad
Opublikowano

A wyciągłeś ecu skrzyni?

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ecu wyciągnięte.

Opublikowano

Jakie wpisałeś kodowanie w ecu silnika?

W manualu nie ma czujnika położenia sprzęgła no chyba że się myle.

Dobrze odpowietrzyłeś układ hamulcowy? Wysprzęglik pracuje na tym samym układzie co układ hamulcowy.

Opublikowano

Hmmm. a co ma piernik do wiatraka... Układ ham/wysprzęglanie nie ma wspólnego z tym co się dzieje u mnie. Oryginalny manual ma na pewno czujnik przy pedale sprzęgła - dawca moich części miał. Polega to na tym, iż :

w momencie wysprzęglania - agresywnie wkręca się na obroty - większa moc od samego początku muśnięcia gazu - silnik reaguje 1/1 z gazem.

W momencie puszczenia sprzęgła - silnik reaguje na dodawanie gazu z opóźnieniem, tak samo przy puszczaniu reaguje z minimalnym opóźnieniem i przez to nie ma szarpnięć oraz wszystko się stopniowo "napina" (poduszki, sprzęgło itd.)

No chyba, że się Panowie mylę ??

Opublikowano (edytowane)

Pisałem o układzie hamulcowym bo jak zapowietrzony to różne rzeczy mogą się dziać... zresztą pisałeś że szarpie.

Dobra mniejsza z tym... zasilanie czujnika pedału sprzęgła możesz wziąć z czujnika położenia hamulca a drugi przewód podpinasz pod ecu pin 39

**Podłącz VAG oczywiście na zapłonie

*Wchodzisz w 01 Engine

*Wchodzisz w Meas Blocks (bloki pomiarowe)

*Wchodzisz w grupę 06

W pierwszym okienku są trzy cyfry(trzy zera), na postoju(czyli bez wciskania żadnego pedału) powinny byc same zera. Po wciśnieciu pedału hamulca dwa ostatnie zera powinny zmienic sie w jedynki, a po naciśnięciu pedału sprzęgła pierwsze zero powinno sie zamienic w jedynkę. Jeżeli bez wciskania pedałów któreś z zer od razu są jedynkami lub zera nie zmieniają sie w jedynki po naciśnięciu to znaczy ,że któryś z czuników jest walnięty.

Myśle że to rozwiąże Twój problem.

Na forum jeszcze siedze a powinienem już dawno spać, bo do roboty za mnie nikt nie wstanie :P

Ps. Forum jest żeby pomagać albo naprowadzić na prawidłowy "trop", nie jest od razu potrzebna spina.

Edytowane przez Hezen
Opublikowano (edytowane)

Kolego nikt się nie spina, a napisałem to z uśmiechem na twarzy. Bardzo cenię sobie pomoc forumowiczów i nie chciałem Cie urazić. W weekend będę się bawił z tym czujnikiem. Znalazłem też info że na pinie 66 jest sygnał tego czujnika. W mojej a4 jest AVG silnik czyli i tak jest inne ecu niż w afn/ahu.

Edytowane przez b-rad
Opublikowano (edytowane)

Zgadza się są inne ECU, ja podałem pod który ma iść masa z tego czujnika do ecu dla diesla.

Poszukaj jakiegoś manuala albo u wujka google rozpiskę pinów od swojego ECU.

Z pomocą przyjdzie musi przyjść VAG żeby sprawdzić czy po podłączeniu w ogóle ECU sczytuje info tego czujnika.

Nic się nie stało, wczoraj miałem ciężki dzień, narobiłem się jak głupi... a w nocy krew z nosa, chyba z przemęczenia i wszystko się skumulowało :/

Edytowane przez Hezen
Opublikowano (edytowane)

W weekend będę działał, chociaż w necie jak szukałem to nie mogę znaleźć opisu pinów ecu z AVG. Dziwi mnie że, paręnaście osób robiło przekładki z aut na manual i nikt o tym słowem nie wspomniał a brak tego czujnika czuć już przy pierwszej jeździe....

Edytowane przez b-rad
Opublikowano

A jednak pod 66 :)

Opublikowano

Tylko że z diagramu wynika, że nie masa, a napięcie idzie na 66.

Opublikowano (edytowane)

Masa od czujnika do ecu, a drugi przewód można zasilić od czujnika stopu.

Ten czujnik jest banalny w budowie i jak jest zamykany obwód na nim, to chyba logiczne że napięcie będzie szło do ecu.

Edytowane przez Hezen
Opublikowano

No właśnie. I skoro jest zamykany na nim obwód, na jednym pinie ma byc +12V to jak może wyjść z niego masa na ECU??? Zarówno na wejściu jak i na wyjściu z czujnika ma być +12V.

Opublikowano

Żle to napisałem ale wiadomo o co chodzi.

Dobra, niech podepnie ten czujnik i sprawdzi czy będzie poprawa.