Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Obroty silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie może ktoś mi doradzi . W świeżo zakupionym aucie a4b72.0TFSI quatro zaobserwowałem ,że po odpaleniu rano załącza się ssanie ale dość szybko się wyłącza . Obroty silnika wtedy oscylują w granicach 800. Przy tych obrotach auto lekko drży . Jak leciutko wcisnę pedał gazu to w aucie jest ok nic nie drga. Obroty nie faluja sa na stałym poziomie. Poproszę o poradę.Pozdrawiam

Opublikowano

800 obrotów, gdy wyłączy się ssanie? Sssanie się włącza jak chce bo jest automatyczne nieraz się nie włączy w ogóle a nieraz pochodzi ok minuty różnie z tym jest.. 800 przy włączonej klimie? Jak tak to obroty są ok, a drgania cięzko wytłumaczyć bo u mnie nie ma nic takiego a może to mieć wspólnego po prostu ze sprzęgłem a nie z silnikiem i będą drgania na jałowym przez dwumas np.. w każdym bądź razie 800 obrotów powinno być przy włączonej klimie a troszku poniżej czyli ~780 bodajże przy wyłączonej. Jeszcze spróbuj włączyć i wyłączyć klimę czy widać różnice w tych drganiach :) i daj znać,

Edytowane przez arek_cccp

Opublikowano
  • Autor

800 obrotów bez klimy . Jutro zaobserwuję jak jest z włączoną klimą . Dziękuje za informację.

Opublikowano

Dobrze jest silnik sobie spokojnie pracuje jak zejdzie ze ssania, delikatnie drgania, ledwo wyczuwalne, tak powinno być

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Czyli lekkie drganie ma być . U mnie jest odczuwalne . Silnik równiutko pracuje.

Opublikowano

Przy zejściu ze ssania owszem zadrga delikatnie ale po chwili się normuje i chodzi równo. Jeśli to miałeś na myśli to tak jest ;)

Opublikowano
  • Autor

W dniu dzisiejszym podłączony został VAG i wskazuje obroty 740. I wyskoczył jeden błąd : 001287 Idle Control System RPM ( zbyt mała wartość rezystancji) . Co to może być ?

Opublikowano

W dniu dzisiejszym podłączony został VAG i wskazuje obroty 740. I wyskoczył jeden błąd : 001287 Idle Control System RPM ( zbyt mała wartość rezystancji) . Co to może być ?

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/16891/P0507/001287

Opublikowano
  • Autor

Może ktoś cos podpowie od czego trzeba zacząć . Jakieś fotki tych podzespołów jak są umiejscowione w silniku? Z góry dziekuję .

Może ktoś cos podpowie od czego trzeba zacząć . Jakieś fotki tych podzespołów jak są umiejscowione w silniku? Z góry dziekuję .

Po wizycie w warsztacie samochodowym dalej nic nie wiem na temat niedomagania auta. Po podłączeniu pod kompa stwierdzili jedynie ,że wyprzedzenie zapłonu posiada dziwną wartośc -5 % , lecz na kompie synchronizacja wychodzi ok. Lekko opuscili auto na poduszkach i dalej usterka jak była tak jest.

Opublikowano

Troszku dziwna sprawa, bo masz niższe obroty jakby były podwyższone to bym stawiał na odmę lub n80 a przepustnice sprawdzałeś samochód odpala dobrze bez żadnych problemów? Odma w tfsi lubi się zepsuć .. dość częsty przypadek

Opublikowano
  • Autor

Przepustnica czyściutka . Auto pali bez zastrzeżeń . Jestem bezsilny .

Opublikowano

A oprócz tego błędu i tych obrotów to coś jeszcze zauważyłeś ? Podczas jazdy może? Kiedy wymieniałeś odmę jaki przebieg masz i ile ten samochód posiadasz? Moc jest cały czas w aucie do odcinki ? Powiem tak drgania to raczej bym olał pewnie Ci się wydaje bo jakieś minimalne zawsze są po zejściu ze ssania, ale ten błąd dziwna sprawa i niskie dość obroty..

Opublikowano
  • Autor

A oprócz tego błędu i tych obrotów to coś jeszcze zauważyłeś ? Podczas jazdy może? Kiedy wymieniałeś odmę jaki przebieg masz i ile ten samochód posiadasz? Moc jest cały czas w aucie do odcinki ? Powiem tak drgania to raczej bym olał pewnie Ci się wydaje bo jakieś minimalne zawsze są po zejściu ze ssania, ale ten błąd dziwna sprawa i niskie dość obroty..

Oprócz tego błędu jest ok. W czasie jazdy dy dojeżdzam do skrzyżowania i skrzynia redukuje biegi i obroty spadają to jest lekkie drganie również . Odmy nie wymieniałem a auto posiadam od 3 tygodni. Moc jest przez cały czas .

Opublikowano

A to masz automat .. wybacz :) nie doczytałem tutaj nie jestem pewien czy obroty będą takie same jak w manualu.. no i niestetty nie wiem jak taka skrzynia się zachowuje być może ona tutaj coś miesza albo tak po prostu ma. Trzeba było by porównać z innym automatem np.

Opublikowano
  • Autor

Może jakiś z forumowiczów co ma skrzynie automat się wypowie lub odezwie się na PW.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Może jakiś z forumowiczów co ma skrzynie automat się wypowie lub odezwie się na PW.

Kolego ja mam automat, ale multitronik. Z tego co wiem obroty powinny na wolnym być w granicy 780rpm.

Uporałeś się z tematem?

Opublikowano

U mnie wystąpił objaw drgań zarówno na postoju jak i w czasie jazdy, i było to początkiem końca wałków na pompie oleju. Dziwnie też zachowywały się także obroty. Usterka opisana w poście 2.0 TFSI ciśnienie oleju.

• 4 lata później...
Opublikowano
W dniu 16.03.2016 o 16:32, dario1282 napisał:

Witam serdecznie może ktoś mi doradzi . W świeżo zakupionym aucie a4b72.0TFSI quatro zaobserwowałem ,że po odpaleniu rano załącza się ssanie ale dość szybko się wyłącza . Obroty silnika wtedy oscylują w granicach 800. Przy tych obrotach auto lekko drży . Jak leciutko wcisnę pedał gazu to w aucie jest ok nic nie drga. Obroty nie faluja sa na stałym poziomie. Poproszę o poradę.Pozdrawiam

Kolego miałem to samo i przerabiałem tema wielokrotnie. Wymień filtr paliwa, korek od wlewu oleju i odmę. Jeżeli korek od wlewu oleju luźno chodzi to go wymień. Za nim wymienisz odmę (zawór ciśnienia) to ja sprawdź, czy jest sprawna. U mnie wszytko ustało po wymianie filtra paliwa, zaworu odmy i korka wlewu oleju. Jak będziesz wymieniał odme, to ja kup po numerze vin i innej nie kupuj. Jak odma będzie nieoryginalna - to będzie ci wywalało błędy o  klapach kolektora. 
Do tego silnika trzeba kupować oryginalne części bo poznej dziwne rzeczy się dzieją.

W innym audi miałem problem przez cewki. A jescze w innym problemem była przepustnica. Wiec wiesz ja często wymieniłem pół samochodu nie dachów tego tak  po prostu dzjadnozowac odrazu. Jedynie na forum może ktoś ci tylko podpowiedzieć. W warsztacie to zapomnij ze ci pomogą chyba ze trafisz kogoś kumatego. W innym warsztacie podnieśli mi obroty na 900 i pięćset się należy ahahahhah. 

Edytowane przez maseraati