Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dodatkowy subwoofer z Audi Q5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Subwoofer Q5
Mod dla osób którym brakuje basu :)
Na wstępie zaczne od tego, że najlepiej to funkcjonuje z systemem BOSE . Żeby możliwe było dołożenie drugiego subwoofera musimy także mieć bagażnik wyposażony w pełnowymiarowe koło zapasowe. Minimalny rozmiar koła w tym przypadku to 17" , ale wtedy subwoofer będzie wystawał jednak w niczym to nie przeszkadza wszystko się zamyka i funkcjonuje jak powinno. Tak więc najlepszym rozmiarem jest 18" wtedy wszystko ładnie się chowa. Ale do rzeczy ...

Potrzebne części:
Subowoofer Q5 - 8R0035382 ok. 100-150 zł
Kostka - 4E0 971 942 (po delikatnym przycięciu pasuje też 4B0 971 942 ale to w ostateczności) ok. 9 zł
Pin - 2x 000 979 026 E ok. 3 zł
Kabel - 2x2m przekrój 0,5mm2 (Najlepiej 2 kolory co by się nie myliło) ok. 3 zł
Tak więc mod nie drogi a różnica w graniu ogromna. zamkniemy się spokojnie w 180 zł

Na początek trzeba zdjąć listwę bagażnika oraz Odkręcić uchwyty siatek
c8466b4889b4e83c.jpg

Ściągamy prawy boczek bagażnika.

( Jeśli ktoś woli się pomęczyć niż sciągać boczek też powinien dać rade , jeśli długość wiązki bose pozwoli wystarczy wtedy odchylić boczek i wyciągnąć w swoją stronę wtyczkę.)

Jak już wszystko rozebrane ciągniemy dwa kabelki w miejscu gdzie przychodzi listwa bagażnika i pod tym plastikiem na który nachodzi boczek. Od razu można założyć kostkę do suba pamiętając, że kabelki w kostce przy głośniku plus - szary i minus - szary z czerwonym paskiem . Warto sprawdzić dwa razy, który z naszych kabli jest wpinany jako plus, a który jako minus. Tak żeby nie pomylić polaryzacji bo może nie być pożądanego efektu.

41c368b30fe5dde5.jpg

Następnie odwijami wiązke bose i szukamy - (minus) brązowo/szary , (plus) czerwono/czarny lub jeśli ktoś dokładał BOSE i ma kolory inne niż powinny patrzymy na pin 3 (plus) i 15 (minus)

ec8f47a5b352264a.jpg
Wlutowujemy się w te dwa kable z wiązki i dokładnie zabezpieczamy. Zawijami wszystkie kable tak jak to było wcześniej i Voilà.

Teraz tylko wkładamy głośnik w koło zapasowe napisem FRONT w kierunku wnętrza samochodu. Pamiętajmy

żeby obrobić czymś śrubę prowadzącą tak aby weszła w otwór w subwooferze i dało się ją dokręcić. Bez tego głośnik może sobie po prostu latać

Dla osób które posiadają BOSE kostką starego typu czyli 25pin

Was interesuje pin 14 (plus) i pin 15 (minus).

6f801ad5cc049ede.png

To samo dotyczy osób które mają nagłośnienie Harmann z kostką 23-pin i chcieli by dorzucić Suba z Q5

4b0ef515c2c5dca9.png

Zostaje tylko wszystko złożyć i cieszyć się 11-tym głośnikiem :wink:

48eb22d214c92cb2.jpg
Ze wszystkim nie powinno zejść dłużej jak 1.5 h
Pozdrawiam :wink:

Opublikowano

Takze posiadam u siebie ten subek. Efekt przerósł moje oczekiwania. Teraz to basu musze odejmowac ☺

Opublikowano

Dzieki za tutorial, mam ogromną ochotę zrobić to w swoim aucie. :)

Ciekawe czy w a4 cabrio takie rozwiązanie się sprawdzi. W naszych autach pomiędzy bagażnikiem a przedziałem pasażerskim jest:

blacha oparcia;

system anty roll;

jest wiec sporo tłumiących elementów... chyba ze źle kombinuje... i sub działa na innej zasadzie i te elementy nie bedą stanowiły problemu.

Opublikowano
  • Autor

Tu może się pojawić problem, bo w cabrio w bagażniku jest tylko wzmacniacz prawda ? Tak więc cały dźwięk będzie się kumulować w przestrzeni bagażnika. Jakaś mała jego część pewnie się przedostanie. Popytaj ludzi którzy mają np w b5 nie składaną kanapę a mają jakieś car audio zrobione :)

Opublikowano

Dokładnie, to mnie martwi.. Zmak jest po prawej stronie bagażnika. Niby jest tez dziura z pokrowcem na narty... :)

Opublikowano
  • Autor

Przez dziurę raczej nie uzyskasz takiego efekty jak np w avancie. Także zastanowiłbym się nad tym.

Opublikowano

Najlepiej działa z Bose? jak mam podstawowy sub/wzmak (harmann) jest sens to wkladać?

I czy te numery części też będą pasować pod harmanna? Gdzie dokładnie je zamówić masowo? czy może na allegro każda osobno? :)

Dzięki bardzo za temat, miałem zakładać właśnie podobny ale z pytaniem o poradnik <3

Edytowane przez Virnik

Opublikowano
  • Autor

Numery czesci są nie zmienne.

Opublikowano

Tuba kostka i pin zamówione :)

Byłem w sklepie elektrycznym i mówie że potrzebuję 2x2m 0.5mm kabel, gościu mnie ostrzelał serią pytań do czego mi potrzebny i stanęło na tym, że sygnałowy dźwięku i dał mi taki:

f1rgiUs.jpg

Ma się rozumieć, że trzeba go rozciąć na dwie połowy? (drugi kabelek ma czerwony pasek) i podobno 0.5mm to za mała średnica i chciał mi dać większy ale się uparłem przy tym.

I czy temat jest nt. podpięcia kolejnego subwoofera który działa razem z tym seryjnym? czyli dwa będą grały w bagażniku? Bo sądziłem, że wymiana z beckera na ten z q5 jest plug and play :)

Edytowane przez Virnik

Opublikowano
  • Autor

jak nie rozetniesz to w niczym to nie przeszkodzi. Tylko na końcach po parę cm żebyś mógł w kostkę włożyć

Opublikowano

czyli kabel dobry? a jak reszta kwestii? :)

Opublikowano
  • Autor

doczytaj że wpinasz się już w instalacje która idzie do wzmaka i ori suba. Wtedy grają dwa suby ten z q5 i ten który juz siedzi

Opublikowano

:D ok rozumiem, czyli jak sobie nie poradze to odepne fabryczny i podepne ten z q5 :) bardziej chodziło mi o kwestie czy kabel jest dobry i czemu tak mnie przekonywał żeby wziąć grubszy.

Opublikowano
  • Autor

pewnie myślał że będziesz ładował jakiś większy głośnik, a do tego wystarczy kabel o tym przekroju

Opublikowano

co na to wzmak ze bedzie miał 2x mniejsza rezystancje na wyjsciu z koncowki mocy ?

Edytowane przez soul87

Opublikowano

Jaka jest wysokość obudowy tego głośnika z q5 ?

Opublikowano

Pytanie za milion złotych - w kostce która wchodzi do wzmaka (harmann) w miejscach 14/15 są wpięte piny z ori suba. Jakim cudem mam tam wcisnąć jeszcze kable/piny z suba q5?

Opublikowano
  • Autor

Przetnij kable i się wlutuj. Nie jest napisane że masz włożyć tam kable

Opublikowano

Czyli, że tak?

Xei67pY.png

Wybacz ale miastowy nowicjusz ze mnie i lutownicę będe miał w ręku pierwszy raz.

Opublikowano
  • Autor

Tak w ten sposób.