Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cieknie i ubywa olej w AFN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Koledzy mam ogromny problem w przeciągu około 5kkm ubywa mi dość sporo oleju. Olej niestety wali po silniku oraz czasem kapie na beton. Pod spodem przykładowe zdjęcie z miejscem z którego kapie. "Znajomy" mechanik stwierdził, że cieknie z pompy (nie wiem dokładnie o jaką chodzi ale podejrzewam, że chodzi o tą co jest koło silnika, bo jest bardzo uwalona), chociaż oprócz niej na pewno na rozgrzanym silniku widoczny jest wyciek z miejsca zaznaczonym czerwonym kółkiem i strzałką. Dodatkowo ubywa dość często płyn chłodniczy i jest delikatnie mokry dywan od kierowcy na wysokości pedała gazu, około centymetr przed nim. Rozpoznanie wg mechanika uszczelka pod głowicą. Nagrzewnicę już wymieniałem. Płyn z olejem na bagnecie się raczej nie miesza, bo bym zauważył. Jest dość duże ciśnienie ja jednym wężu od zbiorniczka wyrównawczego(na tym grubszym). Obiło mi się też coś o uszy o czymś takim jak "catch oil tank", co może być z jakąś odmą związane o ile dobrze zrozumiałem. Ponoć dość częsta przyczyna w tych silnikach. Ktoś coś poradzi ? Czy diagnozy mechanika mogą być trafne ?

afn1jpg_sspwxhr.jpg

Opublikowano

Po czym mechanik stwierdza że uszczelka pod głowicą? Masz ogrzewanie? Dmucha powietrze w zbiorniczek wyrównawczy?
Co do ubywania oleju to najczęściej uszczelniacz między skrzynią a silnikiem, uszczelka pod pokrywą zaworów no i to co zaznaczyłeś na zdjęciu. U mnie się ponadto pocił pod miską olejową.
Co do mokrych dywanów to sprawdź czy węże są szczelne, podszybie drożne? Woda schodzi normalnie czy zapchane bo to też norma.

Opublikowano
  • Autor

Uszczelkę rozpoznał po jednym wężu od zbiorniczka wyrównawczego, że jest bardzo nabrzmiały i nie da rady go ścisnąć. Ogrzewanie mam, to znaczy dmucha i wraz ze wzrostem temperatury ustawionej, grzeje cieplejszym powietrzem.

Opublikowano

Jeśli jest duże ciśnienie w ukł chłodzenia to może to być przepalona uszczelka pod głowicą i wali kompresja do układu chłodzenia

Opublikowano

Lub peknieta glowica. Takie cisnienie nie bierze sie znikad. Zrob test na co2 to bedziesz wiedzial. A glowice nalezy zawsze sprawdzac na pekniecia. Juz 2 razy sie przejechalem na tym ze ktos nie chcial sprawdzac bo trzeba zaplacic 70zl wiecej. Ale jak sie robi 2 razy robote i 2 razy placi to jedak lepiej sprawdzac