Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pasek rozrządu - jak prawidłowo napiąć

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zabieram się za wymianę kompletnego rozrządu w 1.8 APT. Będę robił to po raz pierwszy w silniku z tłumikiem drgań/napinaczem hydraulicznym (nie znam właściwej nazwy) i nie mogę nigdzie znaleźć wiadomości na temat procedury prawidłowego napięcia paska rozrządu. Mógłby ktoś taką procedurę przytoczyć? Z góry dzięki.

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

w tym napinaczu hydraulicznym będzie taka blokada, zakładasz wszystko jak normalnie, po ustawieniu rolki napinacza na odpowiedni znak. wyciągasz tą zawleczkę i jest gites.

f-tlumik-drgan-pasek-rozrzadu-ina-533-00

Edytowane przez Speedcam

Opublikowano
  • Autor

Nie widziałem żadnych znaków na rolce. Zazwyczaj jest tam jakaś strzałka, którą trzeba ustawić na wcięcie. W rolce od tego rozrządu jest tylko blacha która pracuje z powyższym elementem.

Możesz bardziej objaśnić ustawienie rolki napinacza?

Opublikowano
  • Autor

Mam to nawet wydrukowane ;-)

Nie wyjaśnia to jednak mojej niewiedzy :-(

Nie wiem do jakiego stopnia napinać pasek rolką?

Rolkę zapewne blokuję dużą śrubą a do czego służy ta mniejsza?

Gdzieś czytałem o podkładaniu blaszek pomiędzy tłok tłumika drgań a blaszkę rolki napinającej. W dieslach 8 mm a w benzynach 4 mm te blaszki miały mieć. Po ustawieniu się je wyjmowało....

Nikt nie wymieniał samodzielnie rozrządu w benzynowym 1.8?

Proszę o info krok po kroku jak naciąga się pasek zębaty ewentualnie w jakim położeniu dokręcić rolkę napinającą.

Opublikowano

Zakładasz pasek i cały rozrząd. Wkładasz klucz do napinacza i obracasz rolkę przeciwnie do ruchu wskazówek zegara wyciągasz zawleczke i obracasz rolkę zgodnie z ruchem zegara wkładając wiertło 6mm między kowadełko rolki a obudowę napinacza hydraulicznego , dokręcasz. Obracasz wałem dwa razy zgodnie z ruchem wskazówek zegara i sprawdzasz luz między kowadełkiem a hydraulikiem powinno być 8-10mm

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za konkretną odpowiedź. Te wymiary podałeś dla silników benzynowych? Jakie są dla silników diesla? (podobno są inne...)

Opublikowano

wstępny naciąg 8mm dla benzyny

Opublikowano
  • Autor

A nie 6 mm jak pisał Horneth?

Opublikowano

4mm z tego co pamiętam jest w dieslu. 6mm jest na 100% w 1.8T ostatnio składałem klientowi głowice. Nie ma mnie teraz w domu bo bym Ci sprawdził na Elsie

Opublikowano

W silniku 1,8 APT z kompensatorem luzu hydraulicznym ustawiasz tylko koło rozrządu oraz wału korbowego na znaki , zakładasz pasek rozrządu, wyciągasz zawleczkę z kompensatora którego iglica dociska do rolki napinacza paska i koniec roboty!!!. Tej mniejszej śrubki na napinaczu lepiej nie ruszaj!!!

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Właśnie dobrałem się do rozrządu i rzeczywiście pasek napina tylko to "coś o wielu nazwach" ;-) a rolka sama w sobie jest luźna

Dzięki.