Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cykanie pod klawiatura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część Panowie, wyczytalem na forum że cykanie z pod pokrywy zaworów może być spowodowane panewka, czy ktoś w silniku ADR miał już coś takiego? Jak zdiagnozować co może cykac? Myślałem że to wtryski LPG h** strzela ale włączyłem gaz, a cykanie zostało..wie ktoś może coś? Dziękuje z góry ;))

Opublikowano

Ciągle to slychac czy tylko przy odpalaniu?

Opublikowano

Może to wina napinacza ??

Opublikowano

A nie cyka taki zaworek po stronie pasażera? :)

--------------------------------------------OOOO------------------------------------------

Opublikowano
  • Autor

Słychać cały czas, teraz byłem zobaczyć , to na zimno cyka ciszej, jak był rozgrzany to głośniej gadał..nadstawialem ucho to najbardziej cykalo tam gdzie kolektor dolotowy łączy się z silnikiem, czyli wygladaloby na wtryskiwacze benzynowe?? Dodam że to takie szybkie cykanie, coś w stylu wtryskiwaczy gazowych..a o który napinacz chodzi?? Łańcucha czy paska?? Bo rozrząd do wymiany mam, czesci czekają juz, a na silniku mam oryginalne graty, 19 lat maja już ;)

Opublikowano

z zamknietymi oczami Ci powiem, że pompa oleju pada

zmierz cisnienie oleju na rozgrzanym silniku na jałowym to sie przekonasz

przerobiłem wszystkie typowe usterki 1.8 wolnossacego :decayed:

jeszcze jest pare kandydatow m.in:

- zapchany smok

- uwalony napinacz lancucha rozrzadu

- gówniany olej i filtr

- hydrauliczne popychacze zaworów czyli tzw. szklanki

ale czasem jedno jest nastepstwem drugiego, zaczni od pomiaru cisnienia oleju, jesli nok - winowacja znany (pompa albo zapchany smok - stawiam na to pierwsze)

jesli ok - szukamy dalej, profilaktycznie i tak zalecam plukanka, miska w dół, czyszczenia smoka, wlanie motula xcess 5w40 i dopiero po tym jakiekolwiek pomiary

przy okazji zrzucania miski warto sciagnac pokrywe od klawiatury i sprawdzic jak to tam wszystko wygląda, stan głowicy u góry będzie m.in odzwierciedlał syf znajdujacy sie na dole i w środku no i oczywiście wyczyścic to

jeśli jednak uwazasz innaczej i wg Cb nie ma sensu pompowac kasy w stary nastoletni silnik i zalejesz go 10w40, czy 15w40, zeby sie uszczelnił i ciszej chodził to nie pomoge, druciarstwem sie nie zajmuje :)

Edytowane przez uszolek

Opublikowano
  • Autor

witam, ogladalem filmik i to jest raczej to co u mnie tylko ja mam ciszej, ten dzwiek mam od okolo 4-5 dni, zauwazylem przy okazji ze pekla odma i smierdzi olejem..jutro ja wymienie, moze to miec zwiazek z tym? leje dobry olej , castrol magnatec 5w40, niedawno zmienialem uszelke pod klawiaturka i nie widzialem syfu, moze jakies minimalne w zakamarkach ale to naprawde mikroskopijne, wszytsko oblane pomaranczowym czystym niewypalonym olejem, ale pewnie dlatego ze w ciagu 1,5 roku dolewam juz trzeci litr ;/ cieknie gdzies ten olej bo na pokrywie jest olej z syfem, nie mam kanalu zeby od dolu spojzec skad to leci..ogolnie sam wszystko robie przy niej ale nie wiem jak zmierzyc cisnienie oleju, to penie w u jakiegos mechanika co? druciarstwo nie wchodzi w gre, moj ojciec pojechal po nia do wloch i kupil z przebiegiem 95 kkm, teraz po 6 latach ma 125 kkm, jest w bardzo dobrym stanie i zalezy mi zeby w takim zostalo :) co myslisz ze to ta pompa?? a jak wyglada wymiana?? dam rade bez kanalu?? dzieki za cenne informacje :D

nie wiem jeszcze co to ten smok :)

Opublikowano

do zmierzenia ciśnienia oleju wystarczy zwykły manometr 0-10 bar, trzeba sie wkrecic w podstawke filtra oleju, wypinajac wczesniej czujnik o ile dobrze pamietam

to jest smok, element pompy oleju przez który zasysa i przy okazji "filtruje" się olej żeby do filmu olejowego odłamki czegokolwiek sie nie dostały i nie rysowały silnika

może być zawalony syfem i dlatego pompa nie jest w stanie podać odpowiedniego ciśnienia, u mnie był czyściutki i drożny troszke sylikonu, skrawek slizgu napinacza, ale nie mialy one zbytnio wpływu na przepływ przez sitko, u mnie nalot 200 tys i był czysciutki wiec przy twoim zakladajac ze to realny nalot, tez jest czysty

7fc4488c08e681c2c075b30b7cfa30ab.jpg

w moim silniku nowy ori napinacz, nowy lancuch, 5w40 motul, zrzucona miska + smok wyczyszczony, szklanki sprawne i jest terkotanie, nic innego jak pompa może byc uwalone, po prostu nie daje odpowiedniego cisnienia i w gornej magistrali szklanki pracuja "na sucho" i stad to terkotanie, jest jeszcze jedna opcja a mianowicie przytarte panewki i tam traci cisnienie, ale w zyciu nie widzialem w 1.8 przytartych panewek więc skupił bym się na pompie, mnie juz czeka ponowne zrzucanie miski, musze tylko kupić pompe i w tym miesiacu biore sie za to

niby mozna sie pokusic i sprawdzic panewki bo to chwila roboty, ale skladanie tego na tych samych bez szlifowania wału itd to dla mnie druciarstwo więc ten trop bym odpuscil :)

ALE przed tym wszystkim wymien odme i powiedz czy terkotanie zostało czy nie, technicznie Ci nie powiem czy to ma wpływ bo nie mam pojecia a wymyslac nie bede ale jak widziałes w watku, ktory Ci wyslalem u mnie pierwsze pytanie padło nt. odpowietrzenia skrzyni korbowej u mnie była done, więc do dzieła :)

i zalecam zmiane oleju na 5w40 8100 xcess motul'a, widziałem co szajstrol zrobil z filtrem oleju w 2.0TDI w b7, bałbym się to zalewać

d39459b5b571414cf893be5bd8906bce.jpg

Edytowane przez uszolek

Opublikowano
  • Autor

Ok ja jutro do południa ogarne ta odmę i dam znać :) w ogóle to chyba zmienie filtr i olej..a miske silikonem czy tam jakaś uszczelka jest?

Opublikowano

Filtr manna polecam, olej jak wyzej, co do miski ja kupilem uszczelke ale nie zalozylem, sylikon victora reinza robi robote a i przy sciaganiu miski byl sylikon bez uszczelki :) takze smialo

Jeszcze tam przeoczylem twoje pytanie to dopowiem odnosnie zrzucania miski kanal obowiazkowo, dobre klucze, dwie osoby jak chcesz to sobie ulatwic i podnosnik do silnika

Silnik trzeba podwiesic, lape jedna odkrecic, pasek i napinacz od wspomagania, odkrecic poduszki znowu wyciagnac z nich silnik, poodkrecac imbusy od miski, dwa ukryte w kole zamachowym po odkreceniu wszystkiego silnik na maxa w gore uwazac zeby wentylator nie pekl, druga osoba bierze lom podwaza sanki a ty targasz miske :), mozna oczywiscie sanki poluzowac ale mi sie niee chcialo, dla niewprawionego kupa roboty

Opublikowano
  • Autor

siema, zmienilem dzis odme i cyka caly czas, w ogole odma byla w 3 czesciach haha :D terkota ale ciuchutko i regularnie, nawet na rozgrzanym na maxa silniku, ale uslyszalem nowe trekotanie z walka rozrzadu ale tylko wlasnie na rozgrzanym motorze, wnioskuje ze z niego bo niedawno zdjalem gorna pokrywe paska i kolo mam na wierzku, przylozylem ucho i najbardziej z niego zalatywal dzwiek, chyba ze to rolka napinacza ale dzwiek dobiegal raczej z kola zebatego..co do zrzucania miski to racja, tak jak piszesz jest troche grzebania i kanal, moge miec problem zeby podwiesic motor..nie bylem u mechaniora na pomiar cisnienia oleju bo mialem dzien zalatany caly i jeszcze ta odma troche mnie z czasem zagonila, 2 razy zrzucalem kolektor bo mi wyskoczyla zawkeczka z z odmy i wypadlo tez kolano ;/ teraz jeszcze pytanie z innej bajki mam jedno, bo jak dzis wyciagalem weze podcisnienia z przepustnicy, to ten idacy do serva delikatnie mi sie ugial przyt servie zassalo lub wyplulo odrobinke powietrza, czy cos sie stalo w ten sposob czy tam sie wyrowna to cisnienie badz podcisnienie? bo mam wrazenie jakby cos zaczelo halasowac podczas hamowania, i to wlanie jaby z przodu slychac, zmienialem dzis klocki z tylu bo tez tarly juz ale to nie moze miec nic wspolnego chyba z tym...to sa uroki 19 letniego auta ;/