Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wycięty DPF. Kopci i śmierdzą spaliny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jakiś czas temu usunąłem dpf. Wszystko w najlepszym porządku. Samochód nie sprawia najmniejszego kłopotu, poza tym że okropnie dymi i śmierdzą spaliny. Mozliwe że mechanik usunął tylko dpf fizycznie??? Czy mogę to jakoś sprawdzić? Nie zwróciłem na to uwagi dopóki nie przeczytałem poprzedniego tematu. U mnie przed i po wycieciu dpf kopcił tak samo, dlatego się tym nie przejąłem. Poza tym wiele osób twierdzi, że "2.0 BRD tak już mają"

Tapnięte z s5

Opublikowano

Płyn chłodzący w normie nie uzupełniasz często?

Edytowane przez SotoM

Opublikowano
  • Autor

Płyn w normie. Nie ubywa ani grama. Oleju nieraz musze dolac jakieś 100ml na 3000-4000 km.

Tapnięte z s5

Opublikowano

Ciekaw jestem jak masz ustawiony rozrząd...

A bylo cos robione przy pompkach?

Opublikowano
  • Autor

Pompki sa po akcji serwisowej. A co do rozrządu to nie wiem. Moge to jakos sam sprawdzic?

Tapnięte z s5

I jeszcze jedno. Jak odepne egr to zadna kontrolka sie nie swieci i błędu też nie pokazuje. Synchronizacja rozrządu 0.0*

Edytowane przez ...radek...

Opublikowano

Synchronizacja rozrządu 0.0*

A jakie masz wartości w oknie 2 i 3?

Opublikowano
  • Autor

49f1a99192c5a2e8fdc9a3db2088e082.jpg

b5a2f86e7d4532ed7261e31315c1da01.jpg

Tapnięte z s5

Opublikowano

No jest ok mimo że za niską temp.zawsze pomiaru się dokonuje na rozgrzanym silniku. W 004 2 oknie jest przeskok z 1,8 na 3,6.

A dymu na jaki kolor? Na siwo, niebiesko,czarno?

Odepnij jeszcze przewód od odmy i spr.czy jest drożna w obie strony tylko odkręcić korek wlewu oleju

Opublikowano

Pompki sa po akcji serwisowej. A co do rozrządu to nie wiem. Moge to jakos sam sprawdzic?

Tapnięte z s5

I jeszcze jedno. Jak odepne egr to zadna kontrolka sie nie swieci i błędu też nie pokazuje. Synchronizacja rozrządu 0.0*

Chyba Ci wywalili całą tabelę błędów :decayed:

Odpięty EGR powinien sypać błędami, jak tego nie robi to ktoś poszedł na mocne skróty :P

Tak że nie zdziwił bym się , jakby sterownik silnika podejmował dalej próby dopalenia nieobecnej już cegły , co skutkować musi białym dymem z rury ......

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Wlasnie na bialo kopci. Sprawdzę jeszcze odme jak radził SotoM.

Tapnięte z s5

Odpialem wtyczkę od EGR i kopcenie ustalo. Może się coś stać przy odpietej wtyczce?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Rada. Jedź do ogarniętego tunera na sprawdzenie programu i raczej egr do wymiany albo do zaślepienia i wyłączenia w sofcie. Wypięcie wtyczki egra musi zapalić kontrolkę silnika, tak że program jest ładnie okrojony.

Opublikowano

Mam ten sam silnik BRD.

Nie wycinałem DPF a wymieniłem na to:

http://allegro.pl/audi-a4-b7-2-0-tdi-filtr-czastek-stalych-dpf-fap-i5153658251.html

Jeżdzę już miesiąc czasu i nie odczułem ŻADNEJ różnicy w działaniu silnika. Poprzedni DPF był jeszcze sprawny ale wymieniłem bo coraz częściej się wypalał.

Zadaje sobie pytanie czy warto te DPF teraz wycinać i rozregulowywać cały silnik jak są takie zamienniki?

Edytowane przez s33d

Opublikowano
  • Autor

Rada. Jedź do ogarniętego tunera na sprawdzenie programu i raczej egr do wymiany albo do zaślepienia i wyłączenia w sofcie. Wypięcie wtyczki egra musi zapalić kontrolkę silnika, tak że program jest ładnie okrojony.

U mnie wlasnie jak wypne wtyczke nie pokazuje zadnego bledu. Za to przestal kopcic.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Mi silnik dymi na wolnych obrotach jak jest zimny i spaliny strasznie śmierdzą niespalonym paliwem. Jak silnik jest ciepły to dymienia nie ma ale spaliny dalej śmierdzą. Żadnych błędów, synchro na 0,0 oleju bierze normalnie a płynu ani ml nie podbiera. Wtryski wachają sie w granicach 0,0 do -0,30. Wiecie co to może być?