morenos Opublikowano 15 Maja 2016 Opublikowano 15 Maja 2016 Witam Od jakiegoś czasu zauważyłem że auto po odpaleniu jakby przez 2-3minuty chodzi na wyzszych (ok. 1200) obrotach. Wygląda to jak w starym polonezie kiedy odpalało się na ssaniu a po jakimś czasie sanie się wyłączało i silnik powracał do normalnych obrotów biegu jałowego. Sytuacja jest niezalezna od temperatury otoczenia, było tak w zime, i tak samo jest w lato, natomiast po rozgrzaniu auta do temp roboczej i ponowynym urochomieniu na rozgrzanym silniku juz tak się nie dzieje, aż do czasu kiedy silnik całkowicie sie wystudzi do temp otoczenia sytuacja sie powtarza od początku. Czy jest jakiś czujnik odpowiedzialny za to który mógł ulec uszkodzeniu? Jak to sprawdzić i co dokładniej?
d4widoV Opublikowano 15 Maja 2016 Opublikowano 15 Maja 2016 Tak, odpowiada za to czujnik temperatory wody ukladu chlodniczego G2/G62. Wynika, ze masz go sprawny i nie masz sie o co martwic
morenos Opublikowano 16 Maja 2016 Autor Opublikowano 16 Maja 2016 Aha, to tak ma byc nawet w ciepłe dni ze na tym ssaniu chodzi przez jakiś czas? Nie wiem może się myle ale kiedyś jakoś tego nie zauwazałem ze po odpaleniu na zimnym chodził na wyższych obrotach...
Gość Opublikowano 16 Maja 2016 Opublikowano 16 Maja 2016 (edytowane) tak w lecie ssanie tez jest potrzebne, kazdy stary wolnossak tak ma nie masz co sie martwic gorzej gdyby z ssania nie chcial zejsc, a tak jest ok pzdr Edytowane 16 Maja 2016 przez uszolek
d4widoV Opublikowano 16 Maja 2016 Opublikowano 16 Maja 2016 Akurat ja ostatnio mialem przypadek z uszkodzonym czujnikiem temperatury (kupilem podrobe oryginalu jak sie okazalo ) i wlasnie to bylo na przelomie marzec/kwiecien, gdzie jeszcze doskwieraly nam temperatury zewnętrzne rzędu 0-3st.C i wlasnie o poranku jak było 0st.C nie było w ogóle ssania, tylko samochód od razu śmigał na ~740obr/min co mnie zdziwilo, a zaś jak było 12-14st.C to na zimnym odpale ssanie się włączało. No i oczywiście do tego dochodziło to, że gdy samochód był na pewno nagrzany to wskazówka pokazywała ~70st.C a na kanale 49 klimatronika było 70-76st.C max. Piszę tak dla potomności jakby komuś się to zdarzyło, że to jest ewidentna awaria czujnika G2/G62 Aha no i oczywiście w VAGu jest błąd.
Rekomendowane odpowiedzi