Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sub do Avanta plus wzmak, przygotowanie bagażnika pod suba.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, szukam jakiegoś fajnego suba i wzmaka do bagażnika, szukam raczej słabszego zestawu ponieważ nie słucham jakoś mega głośno muzyki w aucie, chodzi mi raczej o dobry dół i miękkie brzmienie, głośnik najlepiej 25 cm ponieważ z czasem chciałbym go przełożyć w skrzynkę, która zmieści mi się w boczek coś jak to :

audi_A4_B5_AVANT_01.jpg

do tego jakiś wzmacniacz który by mi to ogarnął. Myślęo czymś w raczej niskiej cenie i nie koniecznie nowym. Pytanie teraz też czy potrzebny będzie do takiego zestawu kondensator i jakie kable do tego ogarnąć ? Myślałem o czymś o mocy 200 watt w RMS.

Mam też jednostkę sterującą Pioneer deh 7700mp jednak mam w niej problem z laserem, widziałem nowe do własnego montażu na angielskim e-bay'u, w pl w dobrym warsztacie car audio jeden z mechaników powiedział mi, że się taki zabieg nie opłaca, dla nie wtajemniczonych dodam, że jest to jedna z lepszych oldschoolowych jednostek sterujących hi-end, w moim poprzednim aucie potrafiła wyciągnąć z ori nagłośnienia naprawdę dobre doły i mięsiste brzmienia. Pomożecie ?

Edytowane przez Mayster1991
Opublikowano

witam,powiedz jeszcze jaki budzet na ten sub i wzmak mozesz przeznaczyc?co do radia to fakt ,jednostka dosc dobra i raczej do 5stow ciezko cos kupic w tej klasie.Wiec jesli ta naprawa lasera jest nie droga to sprobuj naprawic.kondenasator nie bedzie Ci potrzebny przy mocach rzedu 200-300 w rms.Jesli sprzet moze byc uzywany ( a nawet powinien ,bo w cenie nowego budżetowca bedzie niezła uzywka) to skieruje Cie do mojego kolegi który zajmuje sie głownie skrzyniami i subami.Jak cos to pisz priv. aha kabelki to 21mm2 czysta miedz i bedzie spokojny zapas w razie spadków .;-)8-16mm wystarcza ,ale ja wiem z praktyki ze nie,potem swiatła przygasaja itp ;-)tym bardziej ze to długosc okolo 5m wiec dosc duze spadki sie pojawiaja .

Opublikowano (edytowane)

Co do budżetu właśnie sam nie wiem ile mam przeznaczyć. Skoro bez kondensatora to myślę, że coś około 600 zł na samego suba (już w skrzyni) i wzmaka. Co do lasera to znalazłem go w cenie +/- 40 euro z wysyłką. Więc tanio nie jest ale kusi mnie żeby to radyjko ogarnąć tym bardziej, stan ogólny wygląda nieźle, panel nie jest zniszczony ani zajechany, tylko ten nieszczęsny laser. Czyściłem go ponieważ myślałem, ze to może kwestia brudu ale jednak się wiesza ;/

Edit: dodam, że oprócz suba w aucie grało będzie (już gra) zestaw głośników od Hertza, przód 13'' tył 16'' na zwrotnicy z gwizdkami plus planuję wygłuszenie drzwi. Mam nadzieję, że taki zestaw wystarczy do odtwarzania przyjemnych brzmień w niskich i wysokich tonach (tutaj całą robotę robiłby sub).

Opublikowano

Cześć,

Jeśli chcesz kupić tą dedykowaną skrzynię, to po montażu wygląda tak:

6ygcrzbh.jpg

6bbrtso2.jpg

U mnie siedzi subwoofer Hertz 150W RMS i wzmacniacz Magnat, moc na mostku również 150W RMS.

Gra całkiem dobrze.

Opublikowano

Jest coś takiego do Avanta?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@bitelsik taką skrzynkę będę chciał dołożyć z czasem, póki co za tę cenę już mogę kupić porzadny głośnik w skrzyni, a tak za 300 dostanę samą skrzynkę bez głośnika, będzie hajs to się dołoży i dedykowany piecyk albo zmota się coś customowego, na dzień dobry chcę taką raczej mobilną skrzynię :)

Opublikowano

Taką skrzynię możesz sobie zrobić sam z włókna i żywicy :D

A co do głośnika to tylko rockford mówisz że nie potrzebujesz dużej mocy to zobacz sb za modelem r1s4-10 albo r2d2-10

Opublikowano

tylko zrobienie takiej skrzyni z mdf + zywica + pasta to koszt wcale nie mniejszy niz dedykowanej :wink: aleefekt lepszy i ładniej mozna ją uklształtowac oraz zrobic odpowiedni litraz .ja w sedanie zrobilem w boczku pod 12" dego :wink:

Opublikowano

Widziałem właśnie jakiś poradnik na necie jak samemu zmotać coś takiego, szkoda tylko, że koszt podobny jak dedykowanej, ale zapewne satysfakcja zupełnie inna. Z tym, że tam mieli to włókno w płynie jakieś niby i stwardniałą skorupę pokrywali dopiero żywicą, a w PL gdzie coś takiego dostanę? czy wykładać formę materiałem i wtedy pokrywać to żywicą? Co do Suba z rocforda to też o tej firmie myślałem, kolega ma 300 watówkę ale 12'' w a6c5 avant i robi tam naprawdę dobrą robotę ten subek.

Opublikowano

Ogólnie zrobienie suba jest trochę pracochłonne i mozolne .Ja zacząłem od docinania kawałków płyt mdf (18mm) i potem to zacząłem skręcać ze sobą tak aby nabrał tyl kształtu który ładnie wpasuje się w boczek (sedan) następnie wszystko okleilem żywicą i włóknem (środek i na zewnątrz ) potem pasta brax do środka .front zrobiłem z płyty mdf 20mm i pierścień 1.5cm z płyty o średnicy głośnika (30cm w moim przypadku) a żeby nadać owalny kształt naciągalem pończoche i ja zywicowalem następnie szpachlowalem szpachla samochodową.wyszlo nawet fajnie .zdjęcia są w moich instalacjach "nowe granko w sedanie"

Opublikowano (edytowane)

No i wybór dokonany, głośnik SHX-10S4 300 watt rms, do tego wzmak sony xm 1502sx około 380 watt rms na mostku (używka), skrzynia dedykowana do avant plus kable hollywood 21mm2. Całość wyjdzie jakieś 900 zł, oprócz wzmaka cała reszta nowa. Budżet przekroczony ale trudno się mówi :) Teraz kolejne pytanie, czy trzeba wygłuszać blachę w boczku w którym będzie znajdował się subek i jak ogólnie przygotować bagażnik w jakichś ludzkich pieniendzach żeby to nie charczało na prawo i lewo na zewnątrz i w środku z powodu plastików, rejestracji itp itd.