Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Po wymianie zawieszenia (całego) i amortyzatorów - moje auto "skręca" z opóźnieniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam dziwne odczucie, jakby moja A4 z opóźnieniem reagowała na ruchy kierownicą. Najlepiej czuć do na autostradzie przy większej prędkości. Delikatny ruch powoduje to, że auto jedzie prosto a dopiero po chwili skręca. Oczywiście to opóźnienie jest jakieś tam minimalne, ale jednak odczuwalne przy każdym manewrze.

Objawy nastąpiły po wymianie kompletnego zawieszenia (lemforder, razem z drążkami kierowniczymi) + amortyzatory (kyb).

Oczywiście po wszystkim ustawiłem zbieżność.

Opony też są nówki (zakładane w kwietniu).

Cóż to może być?

Edytowane przez mobopx

Opublikowano

Witam. Mam dziwne odczucie, jakby moja A4 z opóźnieniem reagowała na ruchy kierownicą. Najlepiej czuć do na autostradzie przy większej prędkości. Delikatny ruch powoduje to, że auto jedzie prosto a dopiero po chwili skręca. Oczywiście to opóźnienie jest jakieś tam minimalne, ale jednak odczuwalne przy każdym manewrze.

Objawy nastąpiły po wymianie kompletnego zawieszenia (lemforder, razem z drążkami kierowniczymi) + amortyzatory (kyb).

Oczywiście po wszystkim ustawiłem zbieżność.

Opony też są nówki (zakładane w kwietniu).

Cóż to może być?

Witam

Ja miałem podobne objawy a przyczyna były zużyte simerbloki na tylnej belce.

Opublikowano
  • Autor

Witam

Hm... tuleje też już swoje przeżyły, na ostatnim przeglądzie diagnosta powiedział że można się za jakiś czas nimi zainteresować. U mnie jak wykonam ruch kierownicą to za ułamek sekundy całym przodem "zarzuca" w kierunku skrętu. Myślisz, że to tylko złudzenie iż to właśnie przodem buja i winna może być tylna belka?

Opublikowano

Witam

Hm... tuleje też już swoje przeżyły, na ostatnim przeglądzie diagnosta powiedział że można się za jakiś czas nimi zainteresować. U mnie jak wykonam ruch kierownicą to za ułamek sekundy całym przodem "zarzuca" w kierunku skrętu. Myślisz, że to tylko złudzenie iż to właśnie przodem buja i winna może być tylna belka?

Ja jak byłem na przeglądzie to diagnosta nawet nie zwracał uwagi chyba na tuleje po przegląd przeszedł mimo bardzo wnikliwej kontroli(Norwegia),

a tuleje wymieniłem sobie sam bo nie dało się normalnie jeżdzić na krętych drogach.Podnieś tył i przyglądnij się dokładnie tulejką i zobacz czy belka ma luzy

jak złapiesz za koło i ruszasz do przodu i do tyłu.U mnie był widoczny luz.

Opublikowano

Najbardziej tuleje belki odczuwa sie przy szybkiej zmianie pasa np. przy wyprzedzaniu. Czuć takie bujnięcie na obie strony

Opublikowano
  • Autor

Wymiana tulei załatwiła sprawę. Wszystkich, którzy padną ofiarą złudzenia, iż to przodem buja na boki - przestrzegam. I jednocześnie potwierdzam opinie kolegow wyżej.

Tuleje Lemforder 190 zł plus 10 zł płyn hamulcowy. Powinny pochodzić jakiś czas. Wymieniłem sam w przydomowym garażu, nie jest to skomplikowane.

MT7-TL10 / Tapatalk

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

dobrze, że się pochwaliłeś co załatwiło sprawę! niech będzie dla potomnych :)