Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] DWUMAS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam dwie audiczki, obie 1.9TDi (90KM) z tym, że jedna to 1Z, a druga to AHU (polift).
Gdy po jeździe AHU które jest z 99r wsiądę do swojego zetorka to czuję się jakbym jechał traktorem, przy ruszaniu szarpie, poniżej 2k obrotów szarpie i tak bym mógł wymieniać i wymieniać.

W AHU nie trzęsie nic. Stąd narodził mi się pomysł, że gdy w 1Z padnie mi sprzęgło, [a jest już raczej słabe (słychać je po puszczeniu pedału sprzęgła)] to chciałbym założyć dwumas.

Czy jest to w ogóle możliwe? Wszyscy od dwumasu chcą uciec, ale jak dla mnie jest różnica w komforcie i chciałbym tego spróbować.

Czy np dwumas z AHU podszedłby do 1Z czy lepiej już z AFNa?

Opublikowano

A skąd ta pewność, że powodem szarpania jest sprzęgło? Ja mam zetorka w a4 i afn z dwumasem w a6 i w żadnym nie szarpie. Jeżeli szarpie poniżej dwóch tysięcy to może to być wina brudnego nastawnika (opiłki) albo przepływka, filtr paliwa. Trzeba posprawdzać.

Opublikowano

Sprzęgło z dwumasem w AHU i AFN jest takie samo. Na sprawnym dwumasie jeździ się bardziej komfortowo niż na sztywnym kole ale przyczyn szarpania może być wiele.

Opublikowano
  • Autor

Filtr paliwa i tak muszę zmienić, więc może przestanie trochę szarpać, ale dalej zastanawia mnie fakt czy jest w ogóle możliwość zamontowania dwumasa :D

Opublikowano

Można ale trzeba wymienić cały komplet i dać dłuższe śruby. Ale moim zdaniem szkoda kasy ;)

Opublikowano

Zaloze sie ze masz docisk zniszczony, tj czesc ze sloneczka odstaje bardziej niz inne i dlatego szarpie