Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z odpaleniem na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z moim Audi silnik 2.5 tdi 163Km oznaczenie silnika BDG.

Gdy auto jest na postoju od kilku godziny jest problem z odpaleniem, rozrusznik kręci jak szalony a silnik odpala po dobrych kilkunastu sekundach odpala równo a z rur wydechowych siwy dym, dużo dymu.

Dodam że w aucie wymieniłem wszystkie świece jakieś 3 miesiące temu i było ok problem zaczął się stopniowo, występowało to co jakiś czas a teraz już przy każdym rozruchu na zimnym silniku. Po rozgrzaniu pali na dotyk.Wymieniałem czujnik temperatury cieczy jak i był sprawdzany przekaźnik świec żarowych. Nie pokazuje żadnych błędów. Jestem w kropce proszę o pomoc może ktoś się spotkał z takimi objawami i rozwiązał temat bez błądzenia w mgle.

Pozdrawiam

Opublikowano

A filtr paliwa w jakim stanie jest ?

Wysłane z mojego E2003 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Filtr paliwa już troche ma jakieś 15tys temu wymieniany, czy on miałby wpływ na odpalanie ?

Opublikowano

Filtr paliwa już troche ma jakieś 15tys temu wymieniany, czy on miałby wpływ na odpalanie ?

oczywiście że tak :) zacznij od tego ... pozniej odpowietrz i zobaczysz jak będzie

Opublikowano
  • Autor

Właśnie wymieniłem filtr , wieczorem dam znać czy pomogło.

Opublikowano

oczywiście że tak :) zacznij od tego ... pozniej odpowietrz i zobaczysz jak będzie

Jeżeli nie jest zapowietrzony to nie szukałbym problemu w świeżym filtrze. Markowy filtr po 60 tys. km nie powodował kłopotów z odpalaniem. Do sprawdzenia jest kąt wtrysku.

Opublikowano

Jeżeli nie jest zapowietrzony to nie szukałbym problemu w świeżym filtrze. Markowy filtr po 60 tys. km nie powodował kłopotów z odpalaniem. Do sprawdzenia jest kąt wtrysku.

a zdziwiłbyś się bo przez wiosenne chłodne poranki przez filtr ciężko palił po odpaleniu coś tam leciało z kominów no i te obroty 5-15 sekund na ~1000 , po wymianie filtra problem zniknął całkowicie zero dymku obroty w normie . ale to tylko mój przykład a każdy jest indywidualny :)

Opublikowano
  • Autor

No i jestem po próbie na nowym filtrze niestety bez zmian;(

Czyli następny krok sprawdzenie kątów wtrysków ?

Czy możecie podać jakieś tolerancje w których te kąty powinny być jestem w tych sprawach laikiem, a fajnie jakbym coś wiedział zanim pojadę do mechanika i ewentualnie skonfrontował to z jego wiedzą :)

Opublikowano

1 atdc (late) nie inaczej :)

Opublikowano

a zdziwiłbyś się bo przez wiosenne chłodne poranki przez filtr ciężko palił po odpaleniu coś tam leciało z kominów no i te obroty 5-15 sekund na ~1000 , po wymianie filtra problem zniknął całkowicie zero dymku obroty w normie . ale to tylko mój przykład a każdy jest indywidualny :)

Nadal będę się upierał, że to nie filtr był winny, ale zmęczona pompa wtryskowa i/lub zapowietrzenie układu, chociażby poprzez uszkodzony o-ring podgrzewacza na filtrze. Auto ze sprawną i nie zapowietrzoną instalacją wtryskową odpala bez problemu w każdych warunkach na starym filtrze.

Opublikowano
  • Autor

Nadal będę się upierał, że to nie filtr był winny, ale zmęczona pompa wtryskowa i/lub zapowietrzenie układu, chociażby poprzez uszkodzony o-ring podgrzewacza na filtrze. Auto ze sprawną i nie zapowietrzoną instalacją wtryskową odpala bez problemu w każdych warunkach na starym filtrze.

Wydaje mi się że jeżeli pompa była by jak to napisałeś "zmęczona" to większy problem byłby przy rozgrzanym silniku. Tak przynajmniej miałem w innym silniku Vag'owskim. Jeśli chodzi o zapowietrzenie to już prędzej ponieważ wymieniałem zaworek zwrotny na filtrze paliwa ponieważ był pęknięty.

Czy jestem w stanie sam zdiagnozować zapowietrzenie układu ?? I czy on sam nie powinien się odpowietrzyć ?

Opublikowano

Sam sie nie odpowietrzy, a czy po wymianie filtra odpowietrzyles uklad ? Zapowietrzenie bedziesz widzial albo gdzies w okolicy filtra babelki jak popsikasz czyms pieniacym albo na przezroczystym wezyku ( o ile jest czysty ;p) , druga sprawa jest to iz jak masz ustawiony wczesny wtrysk duzo to bedzie odpalal ciezko na zimnym a dobrze na cieplym , a im wiecej na late to analogicznie na odwrot .

Opublikowano
  • Autor

Sam sie nie odpowietrzy, a czy po wymianie filtra odpowietrzyles uklad ? Zapowietrzenie bedziesz widzial albo gdzies w okolicy filtra babelki jak popsikasz czyms pieniacym albo na przezroczystym wezyku ( o ile jest czysty ;p) , druga sprawa jest to iz jak masz ustawiony wczesny wtrysk duzo to bedzie odpalal ciezko na zimnym a dobrze na cieplym , a im wiecej na late to analogicznie na odwrot .

Na wężyku nie widać bąbelków, zauważyłem lekką poprawe po wymianie filtra:

Wcześniej po ciężkim rozruch auto musiało się troche rozgrzać żeby paliło od kopa (troche to znaczy jakieś 5 minut silnik musiał pracować)

Teraz po ciężkim rozruchu pierwszym od razu zgasze zapłon i już kolejne odpalenie jest od kopa.

Opublikowano

Sprawdz sobie jeszcze ten kąt wtrysku :) a nie swieci Ci sie kontrolka trakcji przy uruchomieniu albo podczas jazdy ?

Opublikowano
  • Autor

cz

Sprawdz sobie jeszcze ten kąt wtrysku :) a nie swieci Ci sie kontrolka trakcji przy uruchomieniu albo podczas jazdy

czasami właśnie podczas jazdy mi się zapala ta kontrolka, ale po zgaszeniu i odpaleniu ponownie znika.

Co to oznacza ?

Opublikowano

Może oznaczać m.in. kłopot z wysterowaniem kąta wtrysku przez pompę właśnie.

Opublikowano

cz

Sprawdz sobie jeszcze ten kąt wtrysku :) a nie swieci Ci sie kontrolka trakcji przy uruchomieniu albo podczas jazdy

czasami właśnie podczas jazdy mi się zapala ta kontrolka, ale po zgaszeniu i odpaleniu ponownie znika.

Co to oznacza ?

Masz prawdopodobnie źle ustawiony kat wtrysku. Nagrzej auto powyżej 85 stopni i wrzuć loga 004 i 004 w nastawach podstawowych tzw ,Basic settings,

Zbadamy.

Opublikowano
  • Autor

cz

Co to oznacza ?

Masz prawdopodobnie źle ustawiony kat wtrysku. Nagrzej auto powyżej 85 stopni i wrzuć loga 004 i 004 w nastawach podstawowych tzw ,Basic settings,

Zbadamy.

ok dorwę się tylko do kompa i dam znać ! ;)

cz

Co to oznacza ?

Zbadamy.

Sorry że tak długo to trwało ale jakoś nie mogłem znaleźć czasu sprawdziłem kąty wtryski i wygląda to tak:

Cylinder 1 : -1.57mg/H

Cylinder 2 wogóle nie pokazało na Vagu ???

Cylinder 3: 0,86mg/H

Cylinder 4: 0.63mg/H

Cylinder 5: 0.31mg/H

Cylinder 6: 1.02mg/H

Martwi mnie dlaczego nie pokazało na tym 2 cylindrze wyników ?? i że jest tak rozbieżność między pierwszym który jest na minusie a resztą na plusie

Opublikowano

To nie kąt wtrysku zrob takiego loga jak ci koledzy wyżej pisali.

Opublikowano
  • Autor

To nie kąt wtrysku zrob takiego loga jak ci koledzy wyżej pisali.

hej zrobiłem i wrzucam filmik z wyników: