Skocz do zawartości
IGNOROWANY

2.0 TFSI Dziwny dźwięk przy ruszaniu i dodawaniu gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Wiem, że to temat rzeka ale może wy mnie nakierujecie dobra ale od początku... Będąc w MCdonaldzie przy otwartym oknie dojeżdżając do okienka usłyszałem dziwny dźwięk wydobywający się z mojego auta. Dźwięk przypomina włączający się odkurzacz i przy normalnym ruszeniu trwa z 2 sekundy dosłownie jakbym włączył odkurzacz i wyłączył. Pojawia się przy wciskaniu gazu gdy silnik jest pod obciążeniem w trakcie ruszania (na luzie gdy gazuje leciutko to słychać może z 10-20% tego dźwięku). Mechanik, który będzie szukał usterki próbował coś usłyszeć od góry przy otwartej masce ale nie wiadomo skąd ten dźwięk dokładnie dochodzi. Nie jest to dźwięk metaliczny tylko jakby powietrze gdzieś uciekało (coś ala dmuchanie do pustej puszki ale bardziej jak odkurzacz). Dźwięk da się także usłyszeć jak przyśpieszam lekko przy otwartym oknie na drugim biegu na wyższych biegach nic nie słychać przez hałas wiatru i ogólnie auta. A4B8 w manualu ma tą funkcję, że jakby sam delikatnie podbija obroty przy ruszaniu i w momencie kiedy puszczam sprzęgło aby ruszyć obroty lekko idą do góry i gdy dźwięk się zaczyna puszczam gaz wciskam sprzęgło to ten dźwięk trwa jeszcze przez sekunde mimo to, że auto jest w miejscu. Pytam teraz ponieważ po weekendzie mechanik będzie montował amortyzatory Bilsteina B8 i będzie próbował zlokalizować skąd ten dźwięk i potrzebuje go jakoś dodatkowo nakierować na co lepiej zwrócić uwagę. Dodam tylko, że z rana ten dźwięk przy pierwszym ruszeniu jest zawsze i jest głośniejszy + ciut dłuższy (pewnie przez to, że po odpaleniu po całej nocy auto na starcie nie pracuje na 700 obrotach tylko ma je lekko podbite). Oczywiście błędów brak auto pali na dotyk, oleju pali max 1l na 10000 km płynu chłodniczego nie ubywa, a na dupohamowni jedzie jak powinien i ogólnie chodzi bez zarzutu.

EDIT :

Dobra po przeczytaniu 9999999999 stron na necie znalazłem juz opisywany problem na zagranicznym forum. Czy ktoś ma jakieś pomysły co generuje ten dźwięk? np. 23sec filmu https://www.youtube.com/watch?v=-PKi2Cb1X38

W temacie opisywanym przez autora filmu w ASO mu powiedzieli, że to normalne i jest to dźwięk z dolotu. Czy ktoś może to potwierdzić, że ma ten sam dźwięk ?

Edytowane przez Grohu
Opublikowano

3 x tak. W nowym silniku ten szum był wyjątkowo głośny. Ja myślałem ze to sprzęgło.

Opublikowano

Tez swego czasu zastanawialem sie nad tym i szukalem przyczyny ,pierwsze podejrzenie bylo wlasnie na sprzeglo ,lozysko badz docisk.

Wychodzi na to ze ten typ tak ma ,ale szczerze mowiac ,do dzis mnie to irytuje.

Jak ktos stoi przy takim aucie manewrujacym na parkingu ,ten dzwiek nie robi pozytywnego wrazenia ....

Ktos wie czy w nowych 2.0TFSI tez to wystepuje ?

Opublikowano

Ja się na tym nie znam ale teorie mam taką: Auto podczas menewrowania z racji tego, że nie jedzie szybko nie dostaje dużej ilości powietrza, które normalnie wlatuje z przodu i może to jest dźwięk zasysanego powietrza, a jak auto się rozpędzi to siłą rzeczy już ma wystarczająco powietrza i dźwięku nie ma ? Możliwe czy gadam głupoty ?:) Bo dźwięk to ewidentnie taki jakby ktoś siorbał w kinie w prawie pustą puszke po PEPSI :)