July 9, 201610 yr witam. wymieniliśmy wczoraj z kolegą końcówki drążków bo miały luzy. założyliśmy nowe lemy i pojechaliśmy na ustawienie zbieżności. reszta zawieszenia sztywna żadnych luzów z przodu i z tyłu. mechanik najpierw sprawdził geometrie z tyłu i stwierdził że wszystko jest ok po czym ustawił kierownicę na wprost zablokował ją i wyregulował przód.na monitorze zarówno przód jak i tył kąty i zbieżność wyszła na zielono czyli OK. kazał się przejechać i okazało się że auto jedzie prosto ale kierownica w czasie jazdy na wprost dosyć mocno przekręcona jest w lewo do tego stopnia że zapala się ESP. ktoś wie co się mogło stać? przed wymianą końcówek kierownica była prosto i wszystko było ok. auto a4 b6 napęd tylko przód Edited July 9, 201610 yr by wyzyk83
July 9, 201610 yr Mi dwa razy ustawiali zbieżność i dwa razy kierownica była krzywo. Zaznaczyłem sobie markerem położenie drążków i końcówek i o tyle samo przesunąłem koła względem kierownicy w stronę w którą była kierownica skręcona. wystarczyło ćwierć obrotu Edited July 9, 201610 yr by iwadrian
July 9, 201610 yr Możliwe że masz w górnych wahaczach problem u mnie było podobnie okazało się że górne wahacze były zwalone i zmieniały geometrię pod obciążeniem. Udało się to dopiero wykryć przy przeglądzie na SZARPAKACH i po dłuższym szarpaniu i położeniu ręki na nich...
July 9, 201610 yr na tulejach na silentblokach czy jak się tam je nazywa na sworznich było w miarę ścisło
July 20, 201610 yr Author wahacze sprawdzone są ok a czy na takie zachowanie mogą być źle wywarzone koła?