Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Druga sonda czy koryguje mieszanke

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W dużym skrócie to miałem kiepski program i w tym momencie mam wgraną serię. Problem w tym że mam wyciętego kata i w tamtym sofcie miałem wyłączoną drugą sonde. Teraz wyswietla mi blad:

17522 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S2: Internal Resistance too High

P1114-008 - Implausible Signal

Moje pytanie jest takie czy ma to jakiś wpływ na pracę silnika, tzn czy druga sonda tylko sprawdza pracę pierwszej czy rowniez koryguje? I czy moze mi przez ten błąd wejść w tryb awaryjny?

Opublikowano

Nie ma wpływu i nie może przez to wchodzić w tryb awaryjny.

Opublikowano
  • Autor

Ok dzięki za szybką odpowiedź. Nie bylem pewien czy mogę tak przez kilka dni jeździć bo w przyszłym tygodniu jestem umówiony na strojenie wiec przy okazji druga sonda zostanie odrazu wyłączona :-)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Proszę nie wprowadzać kolegę w błąd - druga sonda też bierze udział w korygowaniu mieszanki, w tzw. długoterminowej adaptacji:

https://drive.google.com/file/d/0B0dJexHLU-b8bW1sSDBHcVNySG8/view?usp=sharing

strona 22 :hi:

Opublikowano
  • Autor

Proszę nie wprowadzać kolegę w błąd - druga sonda też bierze udział w korygowaniu mieszanki, w tzw. długoterminowej adaptacji:

https://drive.google.com/file/d/0B0dJexHLU-b8bW1sSDBHcVNySG8/view?usp=sharing

strona 22 :hi:

Wywalilem puszke kata i wstawilem DP przy czym z gniazdem tylko na pierwsz sonde, druga została fizycznie wpieta w instalacje (wtyczka), ale jest przypieta luzem pod maska. 16 sierpnia jade na strojenie wiec zostanie ona programowo wylaczona przy okazji, ale wyskoczył mi blad:

16804 - Catalyst System: Bank 1: Efficiency Below Threshold

P0420-002 - Lower Limit Exceeded

Czy mam się nim przejmować czy też po wyłączeniu drugiej sondy problem zniknie? W jaki sposób wyłącza się programowo (w sofcie) drugą sondę? Czy wtedy ona nie będzie już wpływała na korekte długoterminową składu mieszanki?

Opublikowano

W ASN-ach V6 3.0 ten błąd często szedł w parze z losowym wypadaniem zapłonów, a więc i ograniczeniem mocy...

U Ciebie jest on skutkiem wywalenia sondy z układu wydechowego, bo sprawność katalizatora jest obliczana na podstawie informacji jakie podają sondy przed i za nim do ECU. Oczywiście fizyczne wyrzucenie katalizatora skutkowałby tym samym błędem. Tak więc tuner powinien Ci tę sondę wyłączyć w ECU, to najlepszy możliwy sposób i nie będzie wtedy ingerowała w pracę silnika (korekty długoterminowe). Owe korekty, jeśli tylko silnik i osprzęt jest sprawny a układ dolotowy i wylotowy szczelny oscylują w granicach +/-1~2%

Osobiście wolałbym wymienić katalizator i nie pozbawiać sterownika silnika możliwości adaptacyjnych... tak w sumie zrobiłem w zeszłym roku, od tego czasu żadne CHECK-i mnie już nie irytują :wink:

Jak się ją wyłącza to know-how tunera... ja tej wiedzy nie posiadam... jeszcze :wink:

Obiło mi się kiedyś o uszy, że drugie sondy są nieaktywne po zmianie kodowania ECU na normę Euro 3, ale nie potwierdzam tego info, bo nie potrafię przekodować swojego sterownika VCDS-em, jest w nim jakaś blokada.

Opublikowano
  • Autor

Katalizatora już dawno nie mam, została sama pucha, a teraz ją wywaliłem i wstawiłem downpipe 3" z przejściem w 2,5" z nierdzewki -> w woli wyjaśnienia w celu zwiększenia osiągów silnika (z katem nawet sprawnym w 100% bym tego nie uzyskał) dlatego konfiguracja taka jaką teraz mam napewno zostaje tylko zastanawiała mnie kwestia w jaki sposób będzie wyłączona druga sonda a w tym momencie nie mogę o to zapytać swojego tunera bo jest na urlopie. Wraca i daje odrazu audiczke do strojenia - jest dobry gościu więc napewno zrobi to dobrze, ale nurtuje mnie to jak :-)

Opublikowano

Ile wycisnąłeś z 1.8T? :)

...i dlaczego jeszcze nie masz napędu 4x4 :D

Opublikowano
  • Autor

Dopiero bedzie strojony 16 sierpnia tak jak napisalem, nie chce żeby byl jakoś mega wysilony bo 1 IC seryjny tylko jest. Jak bedzie 180KM i 270Nm to bede zadowolony :-)