mirek55 Opublikowano 26 Lipca 2016 Opublikowano 26 Lipca 2016 Witam. Mam problemy z silnikiem ALT. Dopóki silnik nie złapie temperatury wszystko wydaje się pracować dobrze. Problemy zaczynają się, kiedy silnik zaczyna się nagrzewać. Z rury kopci na czarno oraz pluje wodą, a autem zaczyna delikatnie trzepać. Z mocą jest wszystko w porządku, nie zauważyłem zmian związanych z przyspieszaniem. Wchodząc w bloki pomiarowe, na bloku 033, wartości są dosyć wysokie. Pierwsza kratka oscyluje wokół 25%, a napięcie wynosi około 3V (na zimnym silniku: I: 0%, II: 1.5V), na bloku 032, kiedy silnik już osiągnał 90 stopni wartości wynosiły, na pierwszej kratce 6%, a na drugiej 25% (na zimnym 0% i 0%) . Na bloku 031, w pierwszej kratce jest około 2.0, a w drugiej wartość oscyluje koło 1 (na zimnym 1.1 i 0.9 ). Mierzyłem też masę powietrza i czasy wtrysku. Na 3 biegu, przy około 6000obr, masa dochodziła do 90g/s, a czas wtrysku wynosił ponad 22ms. Najdziwniejsze jest to, że teraz nie wywala żadnych błędów. Wcześniej miałem dwa błędy, które po skasowaniu po dosyć krótkim czasie powracały: 16514, p0130 oraz 17927, p1519. Dodam jeszcze, że podpinałem u mechanika manometr pod listwę wtryskową i ciśnienie paliwa przekraczało 4 bary. Po wymianie filtru paliwa objawy ustały, ale na bardzo krótki czas. Jeszcze tego samego dnia zaczął kopcić.
Łukasz13 Opublikowano 28 Lipca 2016 Opublikowano 28 Lipca 2016 Zamiast opisywać bloki mogłeś włączyć logowanie i zapisać parametry, zrobić logi dynamiczne i statyczne 002+033
mirek55 Opublikowano 29 Lipca 2016 Autor Opublikowano 29 Lipca 2016 Zamiast opisywać bloki mogłeś włączyć logowanie i zapisać parametry, zrobić logi dynamiczne i statyczne 002+033 Chyba nie mam takiej możliwości, bo używałem V-Scan Multi ( czy jakoś tak), ale to już nie ważne, bo problem rozwiązany. Sonda lambda przed katalizatorem była uszkodzona.
Rekomendowane odpowiedzi