July 31, 201610 yr Witam Po wymianie sprzęgła i regeneracji turbiny na jałowym biegu słychać niegłośne wibracje jakby dźwięk rozchodził się po tłumiku - coś jakby drgania w pustą rurę. Przeważnie słychać to jak obroty zejdą poniżej 900rpm/min poprzez zaciągniecie ręcznego i puszczenia sprzęgła na 1 biegu lub jak przyśpieszam przed 2tyś rpm Na kanale jak podnoszę lub dociskam lekko rękoma tylną część skrzyni biegów wibracje ustępują. Stawiam na środkową poduszkę: http://www.fotosik.pl/zdjecie/f27fc3b0c4cafdbf http://i611.photobucket.com/albums/tt191/bigjim-85/My%20Audi%20A4%20Avant%20Sport/20150314_142412_zpsu4qwhd3z_edit_1426363490685_zpsv84nrcxh.jpg Rozebrałem całe mocowanie skrzyni przeczyściłem wszystko, poduszka jest w stanie idealnym - wymieniana poł roku temu Lemforder, złożyłem wszystko, skręciłem odpowiednimi momentami (Nm) i nic dalej są wibracje. Co radzicie robić, ponowna wymiana tej samej poduszki ? Edited July 31, 201610 yr by Michal94
July 31, 201610 yr Odkręć wydech od turbo i zobacz czy ucichnie, może jest za bardzo naprężony po tej wymianie... Możesz jeszcze zrobić taki zabieg, że luzujesz wszystkie poduchy, włącznie z silnika i przednim odbojem. Odpalasz auto, możesz trochę poruszać silnikiem i dopiero razem poskręcać wszystko do kupy. Zobacz jak wygląda odbój przedni...
July 31, 201610 yr Author Kamil chodzi ci żeby poluzować wydech przy turbo, odpalić i z powrotem skręcić ? Możesz jeszcze zrobić taki zabieg, że luzujesz wszystkie poduchy, włącznie z silnika i przednim odbojem. Odpalasz auto, możesz trochę poruszać silnikiem i dopiero razem poskręcać wszystko do kupy. Zobacz jak wygląda odbój przedni... Ok zrobię tak poluzuję wszystkie poduszki i odpalę, niech się wszystkie ułożą. Odbój przedni jest w stanie prawię że idealnym. Dodam że pierwszy raz jak rozebrałem całe mocowanie skrzyni, poczyściłem złożyłem do kupy wibracje ucichły na jakieś 500km później znowu wróciły. Rozebrałem ponownie, złożyłem i nic już dalej to samo. Bardzo irytujące to jest na postoju lub w czasie przyśpieszania. Edited July 31, 201610 yr by Michal94
July 31, 201610 yr Kamil chodzi ci żeby poluzować wydech przy turbo, odpalić i z powrotem skręcić ? Poluzować, zobaczyć czy się odpręży, odpalić i zobaczyć czy są drgania/wibracje. Może jest zbyt napięty i powoduje rezonans...
August 19, 20169 yr Author Luzowałem tłumik przy turbo, wszystkie poduszki i nic dalej wibrację są. Sprawdzałem dokładnie wszystkie osłony, tłumik czy nie stuka o coś - nic niepokojącego nie widać. Regulowałem góra/dół odbojem przednim silnika i też w żadnej pozycyjny nie pomogą. Zostawiłem go tak jak był na środku. Drgania przestają tylko wtedy jak w kanale podniosę rękoma do góry lub w doł tylną część skrzyni. Dodano 3.08.2016r Dziś poluzowałem śruby łącznika wydechu - ten na środku. Tłumik trochę opadł w doł. Odpaliłem aut,o wibracje zniknęły. Myślę skręcam łączenie w takiej pozycji jakiej jest. Odpalam - wibracje ponownie wróciły. Próbowałem w różnicy pozycjach przykręcić ten tłumik i nic raz wibracje są głośniejsze raz cichsze. Odkręciłem tłumik środkowy całkowicie i ponownie założyłem, nic to nie dało. Zawsze było tak że cały wydech ustawiasz mniej więcej na środku i w miarę wysoko i zawsze było okej. Nic nie trzeba było poprawiać a teraz raz są wibracje raz prawie nie ma, wszystko zależy od pozycji wydechu. Jak całkowicie wyeliminować wibracje ? Moje pomysły już się skończyły nie wiem co jeszcze z nim mogę zrobić.. Jedyna dobra wiadomość to to że znalazłem źródło drgań, czyli prawdopodobnie tłumik. Panowie a może to jednak łącznik elastyczny przy turbinie siada ? Macie może jakieś patenty na jego sprawdzenie ? Ja myślę żeby po prostu druga osoba objęła rękawicami tą obejmę przy zapalonym silniku i wtedy sprawdzić czy w środku dźwięk ustaję, Edited August 3, 201610 yr by Michal94