Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wibracje skrzyni biegów po wymianie sprzęgła.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po wymianie sprzęgła i regeneracji turbiny na jałowym biegu słychać niegłośne wibracje jakby dźwięk rozchodził się po tłumiku - coś jakby drgania w pustą rurę.

Przeważnie słychać to jak obroty zejdą poniżej 900rpm/min poprzez zaciągniecie ręcznego i puszczenia sprzęgła na 1 biegu lub jak przyśpieszam przed 2tyś rpm

Na kanale jak podnoszę lub dociskam lekko rękoma tylną część skrzyni biegów wibracje ustępują.

Stawiam na środkową poduszkę:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/f27fc3b0c4cafdbf

http://i611.photobucket.com/albums/tt191/bigjim-85/My%20Audi%20A4%20Avant%20Sport/20150314_142412_zpsu4qwhd3z_edit_1426363490685_zpsv84nrcxh.jpg

Rozebrałem całe mocowanie skrzyni przeczyściłem wszystko, poduszka jest w stanie idealnym - wymieniana poł roku temu Lemforder, złożyłem wszystko, skręciłem odpowiednimi momentami (Nm) i nic dalej są wibracje.

Co radzicie robić, ponowna wymiana tej samej poduszki ?

Edytowane przez Michal94

Opublikowano

Odkręć wydech od turbo i zobacz czy ucichnie, może jest za bardzo naprężony po tej wymianie...

Możesz jeszcze zrobić taki zabieg, że luzujesz wszystkie poduchy, włącznie z silnika i przednim odbojem. Odpalasz auto, możesz trochę poruszać silnikiem i dopiero razem poskręcać wszystko do kupy. Zobacz jak wygląda odbój przedni...

Opublikowano
  • Autor

Kamil chodzi ci żeby poluzować wydech przy turbo, odpalić i z powrotem skręcić ?

Możesz jeszcze zrobić taki zabieg, że luzujesz wszystkie poduchy, włącznie z silnika i przednim odbojem. Odpalasz auto, możesz trochę poruszać silnikiem i dopiero razem poskręcać wszystko do kupy. Zobacz jak wygląda odbój przedni...

Ok zrobię tak poluzuję wszystkie poduszki i odpalę, niech się wszystkie ułożą. Odbój przedni jest w stanie prawię że idealnym.

Dodam że pierwszy raz jak rozebrałem całe mocowanie skrzyni, poczyściłem złożyłem do kupy wibracje ucichły na jakieś 500km później znowu wróciły. Rozebrałem ponownie, złożyłem i nic już dalej to samo.

Bardzo irytujące to jest na postoju lub w czasie przyśpieszania.

Edytowane przez Michal94

Opublikowano

Kamil chodzi ci żeby poluzować wydech przy turbo, odpalić i z powrotem skręcić ?

Poluzować, zobaczyć czy się odpręży, odpalić i zobaczyć czy są drgania/wibracje. Może jest zbyt napięty i powoduje rezonans...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Luzowałem tłumik przy turbo, wszystkie poduszki i nic dalej wibrację są.

Sprawdzałem dokładnie wszystkie osłony, tłumik czy nie stuka o coś - nic niepokojącego nie widać.

Regulowałem góra/dół odbojem przednim silnika i też w żadnej pozycyjny nie pomogą. Zostawiłem go tak jak był na środku.

Drgania przestają tylko wtedy jak w kanale podniosę rękoma do góry lub w doł tylną część skrzyni.

Dodano 3.08.2016r

Dziś poluzowałem śruby łącznika wydechu - ten na środku. Tłumik trochę opadł w doł. Odpaliłem aut,o wibracje zniknęły. Myślę skręcam łączenie w takiej pozycji jakiej jest. Odpalam - wibracje ponownie wróciły. Próbowałem w różnicy pozycjach przykręcić ten tłumik i nic raz wibracje są głośniejsze raz cichsze. Odkręciłem tłumik środkowy całkowicie i ponownie założyłem, nic to nie dało.

Zawsze było tak że cały wydech ustawiasz mniej więcej na środku i w miarę wysoko i zawsze było okej. Nic nie trzeba było poprawiać a teraz raz są wibracje raz prawie nie ma, wszystko zależy od pozycji wydechu.

Jak całkowicie wyeliminować wibracje ? Moje pomysły już się skończyły nie wiem co jeszcze z nim mogę zrobić.. :eusathink:

Jedyna dobra wiadomość to to że znalazłem źródło drgań, czyli prawdopodobnie tłumik.

Panowie a może to jednak łącznik elastyczny przy turbinie siada ?

Macie może jakieś patenty na jego sprawdzenie ?

Ja myślę żeby po prostu druga osoba objęła rękawicami tą obejmę przy zapalonym silniku i wtedy sprawdzić czy w środku dźwięk ustaję,

Edytowane przez Michal94