Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

3.2 FSI kontra 3.0 TDI 2008 r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję pomocy w ocenie obydwu silników z tytułu pod względem awaryjności.

Przymierzam się powoli do zmiany auta, wybór (póki co) padł na A5 z 2008r z nadmienionymi silnikami. Dodam, że w grę wchodzi tylko automat.

W 90% będę się przemieszczał po mieście.

Co polecacie? Ewentualnie macie może jakieś rady na co patrzeć w tym modelu?

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jesli chodzi o awaryjnosc to zdecydowanie 3.2FSI , nie slyszalem o zadnych szczególnych wadach tych silnikow za wyjatkiem tego nieszczesnego nagaru na zaworach dolotowych ktory trzeba czyscic co zmiane oleju praktycznie zeby samochod trzymal moc. 3.0TDI mialo/ma tyhc problemow znacznie wiecej ( problem z wtryskami, łańcuchem rozrządu,DPF ) nie wspominajac ze TDI na 100% bedzie mialo wiekszy przebieg, na plus 3.0TDI to mniejsze zuzycie paliwa, nawet w serii dzieki wysokiemu momentowi jezdzi sie nim duzo przyjemnije niz 3.2 ( co nie znaczy ze 3.2 jezdzi sie zle ), mozliwosc zwiekszenia mocy w dosc malych pieniadzach, dodatkowo 3.0TDi sa juz jednak bardzo dobrze na naszym rynku rozpoznane wiec w razie czego nie ma problemów z ich serwisowaniem. Jesli faktycznie 90% czasu po miescie bedziesz jezdzil to dla mnie nie ma co sie zastanawiac i bierz 3.2.

Opublikowano

Jesli chodzi o awaryjnosc to zdecydowanie 3.2FSI , nie slyszalem o zadnych szczególnych wadach tych silnikow za wyjatkiem tego nieszczesnego nagaru na zaworach dolotowych ktory trzeba czyscic co zmiane oleju praktycznie zeby samochod trzymal moc. 3.0TDI mialo/ma tyhc problemow znacznie wiecej ( problem z wtryskami, łańcuchem rozrządu,DPF ) nie wspominajac ze TDI na 100% bedzie mialo wiekszy przebieg, na plus 3.0TDI to mniejsze zuzycie paliwa, nawet w serii dzieki wysokiemu momentowi jezdzi sie nim duzo przyjemnije niz 3.2 ( co nie znaczy ze 3.2 jezdzi sie zle ), mozliwosc zwiekszenia mocy w dosc malych pieniadzach, dodatkowo 3.0TDi sa juz jednak bardzo dobrze na naszym rynku rozpoznane wiec w razie czego nie ma problemów z ich serwisowaniem. Jesli faktycznie 90% czasu po miescie bedziesz jezdzil to dla mnie nie ma co sie zastanawiac i bierz 3.2.

3.2 FSI ma też drogi rozrząd. Jak zrobić wszystko na bogato przód + tył to 6.5k PLN na ori częściach wyniosła szwagra B7. Trzeba spradzić czy nie ma grzechotki przy odpalaniu na zimnym silniku.

Opublikowano

Wlasnie zastanawia mnie koszt utrzymania tych dwoch silnikow i polaczonych z nimi skrzyni biegow automatycznych?

Inne eksploatacyjne rzeczy to wiadoma sprawa. Chodzi mi bardziej o silnik i jego osprzet, przeniesienie napedu itp. Bo jak tu sie cos wysypie to grubsza sprawa.

Czy do 60000 ,- mozna kupic realnie dobre auto z 2008r, w Quattro z silnikiem 3.2?

Czy bedzie to krecony ulep?

Opublikowano

golasa z początku produkcji może znajdziesz... tylko nie licz na auto z małym przebiegiem do 60k.

Opublikowano

Bierz 3.0 TDI. Jak zadbane, z potwierdzonym przebiegiem, trochę posłuży. Większość ma nalatane 500-700 tys. km stąd opinia o lecących rozrządach i wtryskach.

Opublikowano

Zobaczymy co wyjdzie. Ale jak nie znajde nic rozsadnego to bede staral sie zdobyc auto znajomego, A4 3.0 na full wypasie z 2006, z potwierdzonym przebiegiem itp, bo salonowe. Wiec jak nie A5 to na 99% A4.

Na szczescie nie ma spiny, wiec z zimna glowa podchodze do tematu