Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Katalizator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
pojawił mi się pewien rezonans w układzie wydechowym. Wydobywa się odgłos jakby od katalizatora, przy 1000-1200 obr./min metaliczny dźwięk, sprawdzałem na kanale bo myślałem że coś urwałem, jednak wszystko w porządku, a mechanik wspomniał że to prawdopodobnie katalizator. Czytałem tutaj na forum że ORI katalizatory wytrzymają przebieg ok. 130 tyś km. Pytanie co zrobić :
1) wymienić katalizator (jeśli tak to czy ktoś coś poleci?)
2) wyciąć katalizator i wspawać rurkę
3) wybebeszyć katalizator

Prosiłbym o radę, bo w sobotę planuję trasę około 1500km i nie wiem co robić. Oraz czy jest ktoś w mojej okolicy 50km +/- od Bielska-Białej co zajmuje się wybebeszeniem katalizatora?

PS. Audi A4 B6 1.9 TDI 101KM AVB

Opublikowano

Najtaniej wybebeszyć i środek sprzedasz za ok 100 zl. Znajdź gościa co umie spawać i ma dostęp do kanału i tyle. Ewentualnie jeśli posiadasz kanał odkręć rure od turbo 3 nakrętki oraz 2 śruby przed głównym tłumikiem wyciągasz wszystko i wybijasz środek kata czymś długim np dłutem itp. Montujesz i jeździsz.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie gadałem z mechanikiem znajomym i podjąłem decyzję że go wypatrosze plus wymienię uszczelki przy okazji. Ktoś wie jakie są skutki takiego zabiegu? I czy jak na początku roku będę robił Chip'a to będzie jakiś negatywny skutek?

Wysłane z mojego SM-N900 przy użyciu Tapatalka

Katalizator wybebeszony, nawet okazało się że nie kopci, lepszy dźwięk turbiny lecz jeszcze siatka będzie do wymiany :) Temat można zamknąć

Opublikowano

Cześć. Ja mam doświadczenie z wybebeszonym katem i ci powiem że nadal miałem metaliczny dźwięk po tej operacji (może to efekt zużycia bo takie auto juz kupile z wybebeszonym katem) aleee dopiero usunięcie go i w jego miejsce wstawienie rury przelotowej dało fajny efekt. Co prawda to 3.0 benzine :P ale myślę ze diesel tak samo będzie się zachowywał. Dźwiek w tej chwili nie do porównania :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Można Wybebeszyć i w środek w puszkę wspawać rurkę :)

albo odrazu rurkę :D jak kto woli

:) Powiem że Odrazu bez Katalizatora turbo ma lżej bo temperatura na muszli wylotowej spaca o około ponad 200*C jak nie wiecej :)

Przy Chipie przez Katalizatory pękały Musze od Turba z powodu wysokiej Temperatury

a u Ciebie prawdopodobnie coś sie musiało poluzować w Kacie :D

Opublikowano

samo wybebeszenie katalizatora i pozostawienie pustej puszki ,to porażka, bo powstaje spora komora w której pojawia sie rezonans ,co skutkuje jeszcze metalicznym cykaniem .

najlepsza opcja to oczywiście wstawienie nowego downpipe ,zamiast katalizatora,albo jak budżet nie wysoki ,to tak jak napisał przedmówca ,wstawienie rurki w środek puszki.

Edytowane przez bartez80

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za zainteresowanie, a więc tak :

okazało się że w kacie się coś poluzowało, więc go wybebeszyłem całego plus od razu wymiana uszczelek ORI oraz przy okazji okazało się że plecionka dodatkowo jest nie szczelna i również została wymieniona.
3 tygodnie po wymianie różnice jakie się pojawiły to większy moment na 3 biegu, spalanie na porównywalnym poziomie (nie jestem w stanie zmierzyć dokładnie bo do 4.6l / 100km udało się zejść) oraz bardziej słyszalny jest "świst" turbiny, co jest akurat miłe dla ucha :)
Koszty jakie mnie wyniosły to:
35zł plecionka (uniwersalna z poleconego sklepu VW)
61zł uszczelki w ASO
150zł robocizna - 3h pracy (w tym jeszcze wymiana klocków i tarcz na przód)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

samo wybebeszenie katalizatora i pozostawienie pustej puszki ,to porażka, bo powstaje spora komora w której pojawia sie rezonans ,co skutkuje jeszcze metalicznym cykaniem...

Ja tak mam. Żadnego metalicznego dźwięku nie zarejestrowałem. Wywaliłem też środkowy tłumik. Zostały tylko dwa końcowe- jest trochę głośniej ale daje się jeździć.

Opublikowano

Mateusz, daj rozmiar plecionki i numery uszczelek. Nie wiecie czy do 3.0 tdi bkn beda te same?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

Mateusz, daj rozmiar plecionki i numery uszczelek. Nie wiecie czy do 3.0 tdi bkn beda te same?

Rozmiar plecionki 355-100mm

numery uszczelek: 3A0253115 i 1H0253115

Opublikowano

Dziekuje:)